ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 2138
Yazar: Hüseyin Öztürk
NEVZAT KÖSOĞLU (Hüseyin Öztürk'ün yazısı)

Her toplumun fikir mayasını yoğuran mütefekkirleri vardır. Bizim milletimizin fikir mayasını yoğuran isimlerden birisi de Nevzat Kösoğlu’dur.

Nevzat Kösoğlu, millet olarak bizim bir “tevhid” toplumu olduğumuza inanan derviş alperenlerimizdendir.

Bir fikir ve aksiyon insanı olarak, Türkiye’nin en zor zamanlarının şahitlerindendir. Sadece şahitlik etmemiş, milletimizi kültürel ve siyasi olarak, sola saptıran ve sapanlarla “tevhid merkezli” mücadelesini sürdürmüştür.

Belli kesimler onu “ırkçı” gibi algılayıp, lanse etseler de Nevzat Kösoğlu asla ırkçı olmamış, milliyetçi olarak inandığı değerleri savunmuştur.

Türkiye’nin siyasi hayatına; “dürüst siyasetçi, fikri olan siyasetçi, düşünen siyasetçi” olarak hizmet ettiği gibi kültürel hayatımıza ve özellikle tarihimize, yazdıklarıyla ve konuşmalarıyla büyük katkı sağlamıştır.

Ötüken Yayınları’nın kurucusu ve yazarı olarak, kültürel yabancılaşmaya, kültürel komplolara, kültürel soykırımlara karşı mücadele etmiş ve bu uğurda kitaplar yazmıştır.

Son çıkan eserlerinden birisi de yine Ötüken Yayınları’ndan çıkan; “Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler” adlı dört ciltlik eseridir.

Merhum Kösoğlu, Türkiye’nin kültürel ve siyasi yakın tarihi içerisinde sıkça değişen yön levhalarına karşı, büyük bir tevekkül ve tefekkür çerçevesinde hareket etmiştir.

Sözü, Kösoğlu’nun “Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler” kitabının giriş kısmında yazdıklarıyla sürdürelim:

Kültür, toplum hayatının belli bir iman çerçevesinde gerçekleştirilmesidir. Bu imanın muhtevasını oluşturan varlık anlayışı, mukaddesler ve ölçülerle, toplumun hayat önceliklerini ve sınırlarını belirler.

Hayat, bu bakış açılarından kavranır, değerlendirilir ve bu ölçülerle yaşanır. Böylece bütün cemiyetlerde hayat, bağlı olunan iman manzumesine göre belli bir üslupta gerçekleşir ki, maddesi ve üslubu ile kültür budur.

Kültürlerin üslubunu, içinde hayat bulduğu maddi şartlar ve hâkim iman belirler. Tarihi ve coğrafyası farklı olan kültürlerin üslupları da farklı olur.

İman ortaklığı büyük ölçülerde olsa da, tarih ve maddi şartlardaki farklılıklar, yaşayış biçimindeki farklılıkları zaruri kılar.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, her kültür özgündür ve içinde barındırdığı muhtelif renkleriyle birlikte zaruri olarak millidir.

Her medeniyet açılışı yeni bir iman hamlesinin veya tazelenmesinin eseridir. Hayatı, yani kültürü yapan şey amellerimizdir; amellerimiz, anlam kazanan bütün eylemlerimizdir.

Eylemlerimiz ise yönünü ve ölçüsünü imandan alır; anlamı kazandıran imandır. İman ile amel arasındaki ilişki, toplum hayatının tarihi gelişmesini yahut medeniyetin seyir çizgisini belirler.

İman güçlü olduğu sürece, amellere ölçülere uygun olarak tecelli eder. Sosyal iletişim artar. İman zayıfladıkça ameller ölçülerden sapmaya başlar.”

Nevzat Kösoğlu’nun her iki dünyaya dair hayat anlayışı bu çerçevede gerçekleşmiştir. Ruhu için el-Fatiha.

Eserleri hakkında
Ötüken Yayınları: 0212- 251 03 50

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Hüseyin Öztürk
21-10-13
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
NEVZAT KÖSOĞLU (Hüseyin Öztürk'ün yazısı)
Online Kişi: 29
Bu Gün: 422 || Bu Ay: 422 || Toplam Ziyaretçi: 2.225.726 || Toplam Tıklanma: 52.213.092