ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 1936
Yazar: Sema Karabıyık
KIZILELMA DİZİSİ BEKLENENİ VEREMEDİ

MİT'in Kızılelma Sınav'ı

Senaryosunda MİT'i merkeze alan TRT'nin yeni dizisi Kızılelma, büyük ve güçlü ülkelerin sahip olduğu üç şeyi, büyük millî amaçlar, güçlü istihbarat servisleri ve aşk denince ülkesini, ülke denince aşkı anlayan insanların hikayesini anlatmak için yola çıktığını beyan ediyor. Aşk ülke paradosku zamanla ortaya çıkacaktır, milli amaçlar hepimizce malum, ama güçlü istihbarat servisi detayına takılmamak mümkün değil ilk iki bölüm sonrası. Çalışacağı ajanı televizyon haberlerinden seçen, her türlü haberi televizyondan öğrenen bir istihbarat servisi anlatılan. Güçten ziyade güçsüzlüğünün etkisizliğinin altı çiziliyor MİT'in.

Hikaye; iki erin, senaryonun diliyle ifade edecek olursak can yakmaya gelen iki yüz kişilik grubu öldürmesiyle başladı. İkilinin kim olduklarına dair genişçe bir bilgilendirmeden sonra. Asosyal, psikopat, intihara meyilli bir sürü sıfat yakışırılan, ismine takıntılı Murad Altay; ülken için yaşa aşkın için öl sloganıyla kameralara yaptığı şov sonrası operasyon şefinin dikkatini çekti. Hasan Kırımlı'nın eski model araba kullanma gerekçesi bütçe eksikliğinin aksine, hanımefendi helikopterle sınıra uçtu, yerden iki cipin eskortluğu eşliğinde kahramanla tanışmak, MİT'te çalışmaya ikna etmek adına. MİT için çalışmam diyen Murad Altay nezdinde liberalllerle hesaplaşıldı. Nerede duracağını bilmeyen Murad'ın talepleri karşılanarak anlaşmaya varıldı, İstanbul yollarına düşüldü. 68 model Mustang Murad'a ders verme adına havaya uçuruldu. Hızlı bir eğitimden geçirilen Murad, Hasan Kırımlı ile birlikte ilk görevine çıktı, görevi küçümsemeyi ihmal etmeyerek. Hasan Kırımlı ise yıllardır arka odada Rusça tercümeler yapan, emekliliğini bekleyen, karısının kuzucuğu, komik olması için aşırı çaba harcanan bir karakter. İkili görev yerine gitti, değişim gerçekleşti, derken İranlılar baskın yaptı, bizimkiler ölümle burun buruna geldi, en heyecanlı yerinde bölüm sona erdi. Heyecan lafın gelişi. İlk bölümün günahı olmaz, hikayeye giriş için kabul edilebilir ritminin düşüklüğü, lafı fazlaca uzatması.

Hafta boyunca çakı gibi bir fragman yayınlandı, zamana karşı büyük sınav, ülke kaosun eşiğinde heyecanı yaratıldı ama ortaya çıkan iş tam bir fiyasko. Dizi başladı, bir saat geçti, fragmanda gösterilen sahnelerden eser yok! Geçen bir saat boyunca ne oldu derseniz bir önceki bölümün gazı alındı, zaman dolduruldu. İlk bir saatin yüzde doksanı olmasa da olurdu. Dizi hiçbir şey kaybetmediği gibi dinamizm kazanma adına olumlu bir etkisi dahi olabilirdi.

Zeynep Gevher'in kafa derisinin altından çıkarılan çip ileri teknoloji adına umut verdi ama sadece o kadarla kalınca gecekondu üzerine kaçak plaza yapılıyor izleniminden bir adım öteye gidemedi. Çünkü zaten Murad Altay'ın gelişiyle şenlenen operasyon biriminde eleman/ajan kıtlığı var. Hasan Kırımlı emekliliğini bekleyen biri, ekran başında olaylara müdahil olması beklenen ajanın o teknolojik donanımla bir şey yapması mümkün değil, yapamıyor nitekim. Geriye kalan iki kız ise figürasyon olarak dahi çok yetersizler.

İstahbarat servislerini merkeze alan diziler/filmler çift yönlü bir amaca hizmet eder. Bunlardan ilki halka güven telkin etmektir; siz rahat olun biz her türlü tehlikeyi bertaraf ederiz. İkincisi ise oluşabilecek bir zaafa dikkat çekmektir. FBI CIA ajanlarını merkeze alan diziler o kadar güçlü imajlar çizdiler ki; The Following'de seri katil ve müridlerinin FBI ajanını alt etmesini kabul etmekte zorlandı seyirciler. MİT'i merkeze alan ilk dizi Kızılelma ise MİT bu şekilde çalışıyorsa eyvah ki eyvah dedirtiyor ilk dakikadan itibaren.

İstihbarat yok, delilleri değerlendirebilecek olaylar arası bağlantı kurabilecek kimse yok, analitik zeka yok! Senaryonun tercihi Murad Altay'ın şiddet eğilimine odaklanmak; komediyle harmanlayıp neticeye ulaşmak. Murad Altay'ı kahramanlaştırmak adına MİT'i zaaf içinde göstermek büyük hata.

Bu tarz dizilerde aksiyon değil zeka ön plandadır. Senaryonun hammaddesi akıl oyunlarıdır. Zeka olmadığında aksiyonun hiçbir manası kalmaz. Kızılelma'ya senaryo bazında acilen müdahale gerekiyor. Süresi kısaltılıp komediden arındırılmalı, mizahi yönü güçlendirilmeli. Akıl oyunları ve zeka ile harmanlanan hikayeler eşliğinde derdini daha konsantre anlatmalı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sema Karabıyık
30-01-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KIZILELMA DİZİSİ BEKLENENİ VEREMEDİ
Online Kişi: 12
Bu Gün: 455 || Bu Ay: 913 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.610 || Toplam Tıklanma: 52.219.713