ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / DÜNDEN BUGÜNE
Okunma Sayısı: 2311
Yazar: Gülay Krasniç
HÜDÂVENDİGÂR'IN HATIRASI YAŞIYOR KOSOVA'DA

I. Kosova Meydan Muharebesi’nde şehit düşen Osmanlı padişahı Murat Hüdavendigar’ın cesedi, savaş sonrası Bursa’ya nakledildi ancak Kosova’da Sultan Abdülhamit tarafından inşa edilen türbesi hatırasını canlı tutuyor. Türbede savaşta kullanılan silah ve kıyafetler sergileniyor. Gülay Krasniç yazdı.

Osmanlı medeniyetinin Balkanlar'a bıraktığı mimari miraslar, hala hayatiyetini koruyor. Balkanlar'a hükmeden Osmanlı padişahlarından Sultan 1. Murat Hüdavendigar’ın Kosova’daki türbesi, ülkedeki en eski Osmanlı eserleri arasında sayılıyor.

Mitrovica yolu üzerinde, Sultan 1. Murat'ın şehit düştüğü yere inşa edilen türbenin yanında, “Sultan Murat Müzesi” de bulunuyor. Müze 1896 yılında, 2. Abdülhamit Han tarafından inşa ettirildi. Son dönem Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yapı, müze olmadan önce, Sultan Murat Türbesi’nin koruyucuları olan türbedarlar ailesinin eviydi. Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının da yer aldığı müzede, farklı mekânlarda kullanılan taşlar da sergileniyor.

Sultan Murat’ın son duası

Osmanlı dönemi Balkan haritasını muhafaza eden müzede, ziyaretçilerin imzasına açılan türbenin anı defteri de mevcut. Sultan Murat ve askerlerinin balmumu heykellerinin yer aldığı oda da ilgi gören bölümlerinden. Tarihi bugüne taşıyan müzede, 1389 tarihinde yaşanan 1. Kosova Meydan Muharebesi’nde kullanılan silahlar ve kıyafetler de sıralanıyor. Sultan Murat’ın, 1. Kosova Savaşı'nda hayatını kaybetmeden kısa süre önce okuduğu dua da, müzeye gelenleri etkileyen unsurlardan biri.

Gazi Mestan Türbesi

Kosova'daki bir diğer özel yapı da Priştine yolu üzerinde bulunan Sultan Murat’ın bayraktarı Gazi Mestan’a ait türbesi. Türbe ismini çok önceden alırken, bölge Murat Hüdavendigar'ın iki bayraktarının Kosova Meydan Savaşı’nda şehit düştüğü yer olarak biliniyor.

“Bayraktarlar Türbesi” adıyla da anılan türbede, yüzlerce Osmanlı askerinin mezarları da mevcut. Sekizgen ve 16 köşeli olan “Bayraktarlar Türbesi”, kurşun kaplama bir ana kubbeyle örtülü. Türbenin, yüksekliği ise 3.5 metre.

Türbede Gazi Mestan’a ve muhafızına ait iki lahit bulunuyor. Kosova Meşhedi Hüdavendigar Derneği tarafından korunan ve TİKA tarafından restore edilen türbeler, ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında.

Gülay Krasniç yazdı.

Yazının kaynağına ve videoya ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Gülay Krasniç
20-02-14
E mail: dunyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HÜDÂVENDİGÂR'IN HATIRASI YAŞIYOR KOSOVA'DA
Online Kişi: 17
Bu Gün: 84 || Bu Ay: 542 || Toplam Ziyaretçi: 2.225.923 || Toplam Tıklanma: 52.214.261