
| Kategori : TÂRİH / DÜNDEN BUGÜNE | Okunma Sayısı: 2676 |

I. Kosova Meydan Muharebesi’nde ÅŸehit düÅŸen Osmanlı padiÅŸahı Murat Hüdavendigar’ın cesedi, savaÅŸ sonrası Bursa’ya nakledildi ancak Kosova’da Sultan Abdülhamit tarafından inÅŸa edilen türbesi hatırasını canlı tutuyor. Türbede savaÅŸta kullanılan silah ve kıyafetler sergileniyor. Gülay Krasniç yazdı.
Osmanlı medeniyetinin Balkanlar'a bıraktığı mimari miraslar, hala hayatiyetini koruyor. Balkanlar'a hükmeden Osmanlı padiÅŸahlarından Sultan 1. Murat Hüdavendigar’ın Kosova’daki türbesi, ülkedeki en eski Osmanlı eserleri arasında sayılıyor.
Mitrovica yolu üzerinde, Sultan 1. Murat'ın ÅŸehit düÅŸtüÄŸü yere inÅŸa edilen türbenin yanında, “Sultan Murat Müzesi” de bulunuyor. Müze 1896 yılında, 2. Abdülhamit Han tarafından inÅŸa ettirildi. Son dönem Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yapı, müze olmadan önce, Sultan Murat Türbesi’nin koruyucuları olan türbedarlar ailesinin eviydi. Osmanlı dönemine ait mezar taÅŸlarının da yer aldığı müzede, farklı mekânlarda kullanılan taÅŸlar da sergileniyor.
Sultan Murat’ın son duası
Osmanlı dönemi Balkan haritasını muhafaza eden müzede, ziyaretçilerin imzasına açılan türbenin anı defteri de mevcut. Sultan Murat ve askerlerinin balmumu heykellerinin yer aldığı oda da ilgi gören bölümlerinden. Tarihi bugüne taşıyan müzede, 1389 tarihinde yaÅŸanan 1. Kosova Meydan Muharebesi’nde kullanılan silahlar ve kıyafetler de sıralanıyor. Sultan Murat’ın, 1. Kosova Savaşı'nda hayatını kaybetmeden kısa süre önce okuduÄŸu dua da, müzeye gelenleri etkileyen unsurlardan biri.
Gazi Mestan Türbesi
Kosova'daki bir diÄŸer özel yapı da PriÅŸtine yolu üzerinde bulunan Sultan Murat’ın bayraktarı Gazi Mestan’a ait türbesi. Türbe ismini çok önceden alırken, bölge Murat Hüdavendigar'ın iki bayraktarının Kosova Meydan Savaşı’nda ÅŸehit düÅŸtüÄŸü yer olarak biliniyor.
“Bayraktarlar Türbesi” adıyla da anılan türbede, yüzlerce Osmanlı askerinin mezarları da mevcut. Sekizgen ve 16 köÅŸeli olan “Bayraktarlar Türbesi”, kurÅŸun kaplama bir ana kubbeyle örtülü. Türbenin, yüksekliÄŸi ise 3.5 metre.
Türbede Gazi Mestan’a ve muhafızına ait iki lahit bulunuyor. Kosova MeÅŸhedi Hüdavendigar DerneÄŸi tarafından korunan ve TİKA tarafından restore edilen türbeler, ziyaretçilerin uÄŸrak yerleri arasında.
Gülay Krasniç yazdı.
Yazının kaynağına ve videoya ulaÅŸmak için tıklayınız.
Yazar: Gülay Krasniç |
20-02-14 |
||
| E mail: dunyabizim.com | Tweet | ||