ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / OKUMAK
Okunma Sayısı: 2038
Yazar: Mücahit Öztürk
BİZİM ÇOCUKLAR NİÇİN KİTAP OKUMUYOR?

BİZİM ÇOCUKLAR NİÇİN KİTAP OKUMUYOR?Hayatımıza ekranın girmesiyle tüm dengeler değişti. Siyah beyaz, tek kanallı TV ile yetişen bizlerin biraz şansı vardı, kitap ile arkadaşlık etmek için. Ancak sadece çocuk kanalı sayısının onlarla ifade edildiği, enteraktif bilgisayarların, oyun konsollarının devreye girdiği günümüzde, kitap cazibesini giderek kaybetti çocukların nezdinde.

Bilgiyi arzulamak ve bilgiye ulaşınca keyif almak temel motivasyon kaynağıdır okumak için. Kitap okumak kolay bir süreç değildir aslında, aktif çaba ve dikkat gerektirir. Zihninizi alıştırmanız gerekir kitap okumaya.

Çocukların sınırsız hayal dünyasını iyi kullanan oyun ve çizgi film yapımları, tek tuşla değiştirilen görsellik zengini ekranlar, haksız bir rekabet oluşturdu kitaplara karşı. İlginç olan ise, tüm zamanların en çok okumasını yapıyor olması çocuklarımızın. Gözleri sürekli bilgisayar ve cep telefonu ekranında, sürekli bir şeyler okuyorlar, ancak okudukları kitap değil.

Sorun sadece çocuklarda değil aslında, artık çok az kişi kitap okuyor. Toplum giderek akademik ve entelektüel bilgiden uzaklaşıyor. Kısa, yorum gerektirmeyen, zihni yormayacak, taraflı metinleri okuyor insanlar. Bilgiye kolay ulaşmanın şımarıklığı ile araştırmadan, sorgulamadan, kaynağı sağlam olmayan metinlere yöneliyorlar hemen.

Evde kitap okuyan anne babalar görüyor mu çocuklarımız? Kendileri ekran başında olan ebeveynlerin, odana git kitap oku önerisi ne kadar etkili olabilir ki. Araştırmalar evde her gün belli bir süre kitap okunmasını sağlayan ailelerin çocuklarında, uzun vadede kitap okuma oranının daha fazla olduğunu söylüyor. Erken yaşta çocuklara, uykudan önce 5-10 dakika kitap okumanın, hafızalarında önemli yer tuttuğu ve ileri yaşlarda kitaba yönelimi artırdığı bilinmekte.

Bu kadar caydırıcı etken yanında, okumak hiç de gerekli ve önemli gelmeyebilir çocuklarımıza. Şunu bilelim ki onları ekrandan uzaklaştırmadıkça kitap okumalarını sağlayamayız. Öncelikle okumanın yaşamın bir parçası olduğu anlatalım onlara. Bunu ancak yanlarında, çevrelerinde kitap okuyan rol modeller olarak sağlayabiliriz.

Çocuk odalarına, raflarında sadece ders kitaplarının değil, diğer kitaplarında olduğu, küçük olsa da bir kitaplık koyalım. Kitapçılara gittiğimizde önce onların okuyacakları kitapları kendilerinin seçmelerine izin verelim. Kitap okumayı sıkıcı bulanları, sevdikleri ve ilgi duydukları alandaki kitaplarla tanıştıralım. Daha sonra ise, kitaptan elde ettikleri bilgileri siz ve başkaları ile paylaşmalarına fırsat tanıyarak, bilginin onlara kazandıracağı takdir ve beğeniyi yaşamalarını sağlayalım.

Bir şekilde kitap okumaya başlayan çocuklar giderek farklı alanlarda da kitap okumaya başlarlar. Çocuklarımıza okuma kültürünü öğretelim. Onlar, okudukça daha güzel okur, daha güzel okudukça okuduklarını daha iyi anlar, okuduklarını anladıkça da okumaktan zevk alırlar.

Kitaplar evde sadece kitaplık bölümüne hapsolmasın. Salonda sehpanın, mutfakta masanın, yatak odasında etejerin üzerinde, her yerde olsun kitaplar. Her gün olmasa da haftanın 4-5 günü kitap okuma saatimiz olsun evimizde. 20- 30 dakikalık bu kısa süreler, kitapla muhabbeti artırmaya fazlaca yeter. Ya herkes sevdiği bir kitabı okusun ya da hep birlikte ortak bir kitap okunsun bu saatlerde. Önce çocuğunuz okusun siz dinleyin, sonra siz okuyun o dinlesin. Ailece yapılan en güzel paylaşımdır kitap okuma saatleri. Baskı ve tehdit ile değil, sevdirerek, alıştırarak, merak uyandırarak, özendirelim okumaya.

Şunu unutmayalım, biz okumaz isek, çocuklarımız asla okumayacaktır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mücahit Öztürk
17-08-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİZİM ÇOCUKLAR NİÇİN KİTAP OKUMUYOR?
Online Kişi: 19
Bu Gün: 562 || Bu Ay: 9.166 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.707 || Toplam Tıklanma: 51.938.706