ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / EDEBİYAT
Okunma Sayısı: 2127
Yazar: İbrahim Tenekeci
ŞİİR NE İŞE YARAR?

ŞİİR NE İŞE YARAR?İlk kez düzenlenen ve hatırı sayılır bir karşılık bulan, yankı uyandıran Üsküdar Şiir Festivali'ndeyiz. Ahmet Murat ve Emel Kassir'le önce konuşacak, sonra da şiir okuyacağız. Yöneticimiz Furkan Çalışkan.

Birinci soru geliyor: “Şiir ne işe yarar?”
***
Sahi, şiir ne işe yarar?

Haz ve hız çağında yaşadığımız yazılıyor, söyleniyor. Evvela şu: Şiir, bizi teennîye davet eder.

Ağır ve tedbirli olmamızı tembihler.

Şiir, dünyanın yıkıcılığı ve insanın yoruculuğuna karşı bizi korur. Sanılanın / bilinenin aksine, daha dayanıklı hale getirir.

Sadece dikkat değil, rikkat sahibi de yapar. Kalbimizi onarır, çalıştırır.

Terbiye eder. Olgunluk ve ongunluk kazandırır. Uyandırır ve tetikte olmamızı sağlar.

İçimizdeki mülkiyet duygusunu kırar. Dünyaya düşkünlüğü az-çok önler. Zengin şair pek göremezsiniz.

Huzur nedir? Allah'a itimat etmek. Ondan başkasına tenezzül etmemek, insanların ve imkânların karşısında eğilip bükülmemek. Biraz böyle.

Şiir, madde değil, manadır. Dokunduğu hayatları anlamlı kılması, derinleştirmesi, bu yüzdendir. Çünkü maddiyat insan hayatını sığlaştırır. Dünyevî hedefler, kişisel ihtiraslar ve ikbal avcılığı, bizi buralı yapar. Şair, “ben öteliyim” diyebilendir.
***
Hakiki şiir, hakikatle birliktedir. Kıymetli büyüklerimizden M. Fatih Andı, kapanış konuşmasında, “söz neye yarar, dert olmayınca” dizesini hatırlattıktan sonra şunu söyledi: “Büyük şiir, sırtını bir derde yaslayan şiirdir.”

Buradan devam edersek, büyük şiir; tarihle, kültürle, coğrafyayla, millet hayatıyla beraber ilerler. Mesuliyet ve mensubiyet hissiyle. Bütün bunlar, bizi daha şuurlu kılar. Bilmenin yükünden şikâyetçi olmayız.

Şiir, dua, çocuk ve iyilik gibi, temizlik koluna mensuptur. Kendi adıma, hep temiz ve aziz olanın, öyle kalmaya gayret edenin şiirini yazmaya çalıştım. Olmuştur, olmamıştır, o ayrı.

Yine, en sahici dostlukların edebiyat üzerinden kurulduğuna şahitlik ettim. Şiir olmasaydı, bunca güzel insanla nasıl karşılaşacak, birbirimizi ne şekilde bulacaktık?

Konuşma sırasında, Suriyeli hanım şair, “evim şiirlerimde yaşıyor” dedi. Şiir işte böyledir. Hem umut, hem kuvvet verir.

Bütün bu yazdıklarımız, elbette iyi şiirler / şairler için geçerli. Şahsi görüşlerim, tecrübelerim.
Sezai Karakoç, yüreği şiirle eğitilmiş yöneticilere duyulan ihtiyaçtan bahseder. Seçimlerin yaklaştığı şu günlerde, aklıma bir de bu geldi.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: İbrahim Tenekeci
11-04-15
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ŞİİR NE İŞE YARAR?
Online Kişi: 24
Bu Gün: 400 || Bu Ay: 6.390 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.559 || Toplam Tıklanma: 52.119.944