ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 12817
Yazar:
NAMAZDA TAHİYYAT VE SALLİ-BÂRİK OKUMANIN HÜKMÜ

SORU: Dört mezhebe göre namazın ilk ve son oturuşlarında tahiyyat duasını okumanın hükmü nedir?

Değerli kardeşimiz;

Tahiyyat duasını okumak:

Hanefi mezhebine göre; hem ilk oturuşta hem de son oturuşta vaciptir.

Şafii mezhebine göre; ilk oturuşta sünnet, son oturuşta farzdır.

Maliki mezhebine göre; hem ilk oturuşta hem de son oturuşta sünnettir.

Hanbeli mezhebine göre; ilk oturuşta vacip, son oturuşta farzdır.

(bk. AKYÜZ Vecdi, Doç.Dr, Mukayeseli İbadetler İlmihali, c.I, s.160, İz Yayıncılık, İstanbul-1995)

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.


SORU: Son oturuşta Salli-Barik dualarını okumanın hükmü nedir? Bu dualar okunmasa namaz sahih olur mu? Çok kaza namazı borcu olan bir kimse vakitten kazanmak için bu duaları okumayıp sadece ettehiyyatü ile yetinse olur mu?

Bismillahirrahmanirrahim

Farzların, vitir namazının ve müekked sünnetlerin son ka'de (oturuş)larında, gayri müekked sünnetler ile diğer nafile namazların da her ka\'desinde tahiyyattan sonra Salli-Barik dualarının okunması sünnettir.

Salli-Barik dualarının okunmaması, namazı bozmaz, namazın iade edilmesini gerektirmez. Fakat nasıl olsa namaz sahih oluyor diyerek sünnetleri önemsememek, terk etmek son derece sakıncalıdır. Yukarıda ifade edildiği üzere bu sünnetleri terk etmek, namazın bozulmasını, iadesini gerektirmez. Şu kadar var ki, hafife alınmaksızın kasten terk edilmesi bir günahtır, Hz.Peygamber (S.A.V) Efendimizin şefaatinden bir mahrumiyettir. Fakat istihfaf edilmesi yani bir sünnetin hak görülmemesi, hikmetten uzak, abes sayılması, -neûzü billâh = ALLAH\'a sığınırız- kâfirliktir. Çünkü sünnet de şer'î hükümlerden, esaslardan biridir.

Unutmayalım ki namazların sünnetleri, namazların vaciplerini tamamlar, onlardaki kusurları gidermeye ve fazla sevaba vesile olur. Sünnetlere riayet ve devam etmek Rasulullah (S.A.V)e bir sevgi göstergesidir.

Üzerinde çok sayıda namaz borcu olan bir kimse daha fazla kaza namazı kılabilmek gayesiyle namazın içindeki sünnetleri terk edebilir mi sorunuza gelirsek:

Bu şekilde hareket etmenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü vaktinde namazını kılmayan kimse hem namazını terk etmenin hem de geciktirmenin günahını kazanır. Kaza namazı ile kişi, terk etmenin günahından kurtulurken, geciktirmenin günahından kurtulabilmek için ayrıca tövbe ve istiğfar etmesi gerekir. İşte bu noktada pişmanlığımızın samimi bulunup kabul görmesi için namazlarımızı tadil-i erkan üzere, farzlarına, vaciplerine, sünnet ve müstehaplarına son derece dikkat ederek kılmamızın önemi bulunmaktadır.

Selam Ve Dua ile

Mehmet Talu Hoca

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
10-07-15
E mail: sorularlaislamiyet.com/ dinimeseleler.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
NAMAZDA TAHİYYAT VE SALLİ-BÂRİK OKUMANIN HÜKMÜ
Online Kişi: 17
Bu Gün: 478 || Bu Ay: 7.034 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.722 || Toplam Tıklanma: 52.328.370