ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2795
Yazar: Serdar Demirel
OSMANLI-MALAY DÜNYASI ÇALIŞMALARI MERKEZİ

SÜNNÎ İRAN NASIL ŞİÎ YAPILDI?Türkiye’de tehlikeli büyük terör olaylarının vuku bulduğu bir dönemde, ben, 7-13 Eylül aralığını Malezya’da geçirdim. Bu dönemde sizlerin  köşemde okuduğunuz yazılar Malezya’ya gitmeden önce yazdığım yazılardı. Bu tehlikeli gelişmeler yaşanırken bizler de hayırlı bir çalışmanın açılışı için orada bulunuyorduk.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVU) ve Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi’nin (IIUM) birisi İstanbul’da diğeri Kuala Lumpur’da olmak üzere ortak kurma kararı aldıkları Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Merkezi’nin ilkinin açılışına katılmak üzere orada bulunuyorduk.

Daha önceden bu köşede Merkez’in kuruluş çalışmalarını “Osmanlı Malay Çalışmaları Merkezi” başlıklı 30-10-2014 tarihli yazımda duyurmuştum. Malezya’daki Merkez, 7 Eylül tarihinde Kuala Lumpur şehrinde Türkiye’den de bir heyetin katılımıyla törenle hayata geçirildi.

Türkiye’den katılımcılar; FSMVU Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. Sabri Orman, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. Recep Şentürk, Prof. Dr. İsmail Hakkı Göksoy, Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Doç. Dr. İsmail Hakkı Kadı ve İstanbul’daki merkezin müdürü olarak bendenizden oluşuyordu.

IIUM, Malay dünyasının büyük düşünürü Prof. Dr. Seyid Naqib Al-Attas’ın büyük gayretlerle inşa ettiği Damansara’daki  ISTAC yerleşkesini bir bütün olarak Merkez’e tahsis etmiş. Bu yerleşke burada 8 yıl görev yapmış Sabri Orman Hoca’nın “Şiir gibi mekân” dediği büyük bir yapı. Bu da Malezya tarafının Merkez’e atfettiği büyük değeri ve beklentilerini anlatmaya yetiyor.

Hemen belirtelim, Malay dünyası sadece Malezya’yı ifade etmiyor. Bölgeyi çalışan Dr. Mehmet Özay’ın da ifade ettiği gibi, tüm etnik ve dilsel zenginliğine rağmen, tarihsel olarak geliştirdikleri dini, toplumsal, kültürel ve ekonomik ilişkiler ağı nedeniyle aynı kültür ve medeniyet içerisinde ele alınan geniş bir coğrafyaya atıfta bulunuyor.

Bu coğrafyanın sınırları Borneo Adası, Filipinler’in ve Tayland’ın güneyi, modern Malezya ve Endonezya devletleri sınırlarının ötesinde, açılış seremonisinde konuşma yapan IIUM Onursal Başkanı eski Kültür Bakanı Dr. Rais Yatim’in de vurguladığı üzere Sri Lanka, Madagaskar ve Güney Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyayı ifade ediyor. Kısacası 300 milyonluk bir dünyadan bahsediyoruz.

Merkezin hedefi Malay dünyası ile Türk-Osmanlı dünyasını akademik düzeyde çalışmak, tarihi ilişkileri arşivleri tarayarak ortaya çıkarıp yayımlamak. İki bölgeyi kültürel, dini, siyasi, iktisadi olarak da çalışıp kardeş iki dünya arasında sağlam kurumsal ilişkiler geliştirmenin yol haritasını çıkarmak.

Daha önceden konuyla ilgili yazdığım yazıda Merkezin amaçlarını kısaca şöyle özetlemiştim:

Akademik düzeyde Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları’nın önünü açmak. Dünyanın birçok farklı bölgesinden alanında uzman kadroları Osmanlı-Malay Çalışmaları’na katkıda bulunmaya teşvik etmek.

Osmanlı-Malay Çalışmaları’nın önemine dair duyarlılık oluşturmak ve bu zeminde ortak değer ve fayda oluşturmak amacıyla imkânlar oluşturmak. Osmanlı-Malay Çalışmaları’na ilişkin bir araştırma veri tabanı kurmak.

Osmanlı-Malay Çalışmaları ekseninde yüksek lisans ve doktora programları hazırlamak ve bu meseleye ilgi duyan araştırmacıları konuyla ilgili başlıklarda tez çalışmaları yapmaya teşvik etmek. Bilimsel ve kültürel işbirliği ve Türk-Malay dünyası arasında paylaşım sağlamada gerekli kanalları açmak.

Birkaç ay içerisinde Türkiye’deki merkezin de açılışı yapılarak Müslüman dünyada büyük bir boşluk doldurulacak.

Rabbim hayırlara vesile kılsın...

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Serdar Demirel
20-09-15
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OSMANLI-MALAY DÜNYASI ÇALIŞMALARI MERKEZİ
Online Kişi: 27
Bu Gün: 304 || Bu Ay: 2.863 || Toplam Ziyaretçi: 2.231.582 || Toplam Tıklanma: 52.264.635