ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 1964
Yazar: Kemal Öztürk
ORTADOĞU'YA BİR DE NAMLUNUN UCUNDAN BAKALIM

R4BIA... Bir tarihin acı hatırlarıDün, Ortadoğu'da yaşanan savaş, kriz ve kaosa, enerji haritası üzerinden bakmıştık. Büyük kavga ve gerilimin nedeni, tüm dengeleri değiştirecek, Doğu Akdeniz ve Kuzey Irak'ta bulunan petrol ve gaz rezervleridir. Bu nedenle yedi düvel savaş makinelerini Doğu Akdeniz'e yığdı demiştim.

Bugün bir başka açıdan daha bakalım Ortadoğu'ya. Silahın namlusundan nasıl göründüğünü anlayalım. O zaman IŞİD'i, PKK'yı, Rusya'nın düşen uçağını, ABD'nin politikasızlığını, Avrupa'nın ne yapmak istediğini ve Türkiye'nin yaşadığı sorunları daha iyi anlayacağız (umarım).

Silah tüccarları, aynı zamanda yargıç

Dünyada en çok silah üretip satan ülkeler: ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İtalya, İsrail.

Bu ülkelerden ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, aynı zamanda, BM Daimi Temsilcisi beş ülke. Onlar bir yargıç gibi karar vermeden, savaşlar bitmiyor, barış gelmiyor, ölümler durmuyor.

Dünyanın en çok silah alan ülkesi bu yıl Suudi Arabistan oldu. Rusların en çok silah sattığı ülke olan İran'ı, tehdit unsuru gördüğü için, silah alıyor. Suudi Arabistan'ın 2015 yılı silah harcaması 9.8 milyar dolar olacak. ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya Suud'a silah satan ülkeler.

Tüm Ortadoğu ülkelerinde silah alımı son 5 yılda % 54 arttı. İslam ülkelerinin tamamında silah alımı % 74 büyüdü. Suriye'nin son 5 yılda silah alımı % 600 arttı. İslam ülkeleri, Batı'yı değil, yanı başındaki Müslüman komşusunu tehdit gördüğü için silaha sarıldı. Silahların tamamı, Müslüman olmayan 10 ülke tarafından satıldı.

Silah pazarı ABD ve Rusya'nın elinde

ABD, tüm dünyada satılan silahların % 31'ini, Rusya % 27'sini elinde tutuyor. Almanya ve Fransa'nın düşüşte olan silah satışları, IŞİD krizi nedeni ile yükselme eğilimine girdi.
ABD'nin silah üreten şirketlerinin hisse değerleri, Arap Baharı ve Suriye iç savaşından sonra % 230 arttı. Rusya'nın silah kazancı da Ortadoğu'daki krizlerden sonra % 48 arttı.
Dünya silah üretimi yarışında son yıllarda Türkiye'deki değişim dikkat çekiyor. Türkiye dışarıdan silah alımını azaltıp, yerli üretimi arttırınca, silah pazarında bir oyuncu olmaya başladı. Dünyanın silah üreten en önemli 100 firması arasına ASELSAN ve TUSAŞ girmeyi başardı.

Ölen ve öldüren Müslüman, silah Batı'dan

Şimdi fazla rakama boğulmadan durumu gözden geçirelim:

Ortadoğu, dünyada silah satışının en önemli pazarı. Burada savaş olduğu sürece en çok parayı Müslüman olmayan 10 ülke kazanıyor. Bu ülkelerin bir kısmı savaşın bitmesine karar veren BM Daimi Konseyi'nin üyeleri.

Ortadoğu'da en çok silah alan ülkeler, aynı zamanda petrol ve doğal gaz üreten ülkeler. Ortadoğu'da savaşlar ve krizler bittiği anda, Batı silah satamadığı için gelir kaybedecek. Ortadoğu ülkeleri de silaha harcadıkları parayı ve enerjiyi, kalkınma ve büyümeye harcayacak. Böylece denge değişecek.

PKK hendekleri, IŞİD'e yardım fişekleri

Türkiye bu kısır döngüyü kırmak için çabaladıkça nedense iç karışıklık yaşıyor. Hem yerli ve milli silah üreticisi olarak, hem petrol ve enerji geçişlerinde stratejik ülke olarak, hem dünya (en çok silah satan) beşten büyüktür diyerek, hem de İslam birliğini savunarak, tüm çıkar mekanizmasını bozmaya kalkıyor, 'haddi olmadan'.

Şimdi Gezi, DHKP-C, PKK, IŞİD, Paralel Örgüt ve bunların ilişkide olduğu söylenen ülkeleri; silah, enerji, ticaretle birlikte düşünün... Bir de Türkiye'de tartışılan konulara bakın: PKK hendekleri, 'Türkiye IŞİD'e yardım ediyor', ülkede “Erdoğan diktatörlüğü var”, basın özgürlüğü yok, ülkeyi sattılar...

Buradan şunu da not ederek yazıyı bitirin: Silah tüccarları, enerji cambazları kendi çıkarları için her şeyi yapar. Önemli olan bizim ne yaptığımız. Sadece Batı'ya küfrederek, lanetleyerek bu kısır döngüyü kıramayız. Ayakları üzerinde duran güçlü bir Türkiye, güçlü İslam ülkeleri ve birlik meydana getirmek her Müslümanın üzerine farzı ayındır (Mehmet Görmez Hoca kızmaz bana inşallah, alanına girdim).

Başka türlü ayakta kalamayız.

Not: Yazıda kullanılan veriler, İsveç Barış Enstitüsü (SIPRI), IHS inc (ABD), Wikipedia'dan derlenmiştir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kemal Öztürk
16-12-15
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 1
Uğurlu
Global Dünya
Tarih : 17-12-15

Büyük resmi görmek, küçük resimle yanlışa hataya düşmemek demektir.

 
ORTADOĞU'YA BİR DE NAMLUNUN UCUNDAN BAKALIM
Online Kişi: 21
Bu Gün: 96 || Bu Ay: 6.608 || Toplam Ziyaretçi: 2.216.132 || Toplam Tıklanma: 52.123.634