ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 2523
Yazar: C.Yakup Şimşek
DİLDE SSS (Seyrek Sorulan Sualler) - 1

DİLDE SSS (Seyrek Sorulan Sualler) - 1 1. Türkçeden başka hangi dilin 50-60 sene önceki şekli bugün “eski” sayılmaktadır?

2. Türkçeden başka hangi dilin 50-60 sene önceki şekli, o dili bugün konuşanlar için anlaşılmaz kelimelerle doludur?

3. Türkiye Cumhûriyeti’nden başka hangi devlet, kendi millî marşında geçen kelimelerden en az kırk adedini terk ettirip unutturmak için niyet, azîmet, hareket, gayret ve faâliyet göstermiştir?

4. Kuruluş gaayesini "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" şeklinde açıklayan TDK (o günkü Türk Dili Tetkik Cemiyeti), bugünkü Türkçenin 1932 öncesinden daha güzel ve üstün olduğunu isbât etmiş midir?

5. TDK “öz Türkçeci” midir? “Öz Türkçeci” ise 1935’ten îtibâren Avrupalı binlerce kelimeyi niçin Türkçe diye sunmuştur?

6. TDK 1930’lardan 1970’lere kadar niçin yalnızca Arapça-Farsça kelimeleri yabancı saymıştır? Türkçedeki “yabancı” kelimeleri tasfiye için hazırlayıp çıkardığı ilk rehber kitap niçin meselâ “Yabancı Dillerden Türkçeye Cep Kılavuzu” olmamıştır da “Osmanlıcadan Türkçeye Cep Kılavuzu” olmuştur?

7. Başka devletlerin hangisi Türkiye’deki TDK benzeri bir müessese kurup kendi milletinin konuştuğu dili “yabancı” kelimelerden tasfiye etmek için uğraşmıştır?

Devâmı gelecek…

Yazar: C.Yakup Şimşek
19-05-16
E mail: c.yakup_simsek@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 1
Ahmet Çelen
SUALLER BİLGİLERİ DE BARINDIRIYOR
Tarih : 19-05-16

Yakup Hocam, bilgi ve uyanış doğru ve sarsıcı suallerle başlar. Siz bunu yapmışsınız, Allah razı olsun. Gerisi gelecektir. Siz de öyle söylemişsiniz zaten. Bekliyoruz.