ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 1477
Yazar: Kerime Yıldız
ŞAPKA KANUNU RACONUN DANİSKASIDIR

ŞAPKA KANUNU RACONUN DANİSKASIDIRCumhurbaşkanımızın, medyada kendi adına racon kesenlere attığı tokatı okuyunca, “İşte bu!” diye haykırdım. Tokatı yiyenlerin oralı olmadıklarına bakmayın, bizim köyün deyimiyle altlarına kaçırdılar.

Beri taraftan, Kemalist cepheden (hem CHP’li hem MHP’li) tam tahmin ettiğim şekilde, “Racon da neyin nesi? Ayıptır, devlet adamı racon kesmez!” eleştirileri başladı.

Her ne kadar hoşuma gitse de devletin tepesinde racon kelimesinin kullanılmasını devlet geleneğimiz açısından ben de doğru bulmuyorum. Fakat ben, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na “Tayyip, Kasımpaşalı Reco” diyenlerin veya diyenleri eleştirmeyenlerin, “Aaa çok ayıp! Cumhurbaşkanı racon demez!” diye devlet terbiyesi dersi vermelerini de doğru bulmuyorum. Devlet terbiyemizde racon kesmek yok ama devletin başına hakâret etmek var, öyle mi?

Racon açıklamasından sonra CHP’li Bülent Tezcan şu açıklamayı yaptı:

“Raconu mafya babaları keser. Devletin tepesinde racon kesilmez. Racon devleti mi hukuk devleti mi? Yeni Türkiye’de hukuk devletinden racon devletine geçiş tamamlandı. Racon keserek iş görenler, bir gün kendi raconlarının kesilmesine de hazır olmalı.”

Vay vay vay! Racon diye buna derim işte!

Acaba Bülent Tezkan bunları söylerken Şapka Kânûnu’nu hatırlıyor mu? Daha doğrusu bu kânûn uğrunda kesilen raconları…

Bugün 23 Ağustos.  Buyurun, 92 yıl önceki 23 Ağustos’a gidelim!

RACON 1

Mustafa Kemal Paşa, 23 Ağustos’da Kastamonu'ya gittiğinde elinde tuttuğu nesneyi halka gösterdi ve "Bu serpuşun adına şapka derler!" diyerek medeniyetin simgesi(!) şapkayı tanıttı.

RACON 2

Üç ay sonra, Hâlide Edib'in bile "beyhûde ve saçma" diye ifâde ettiği Şapka Kânûnu çıktı ve memurların şapka giymesi emredildi

RACON 3

Anadolu'da şapkaya yapılan itirazlar, i’damlar ile susturuldu. İstiklâl mahkemeleri kuruldu.

RACON 4

Hâmidiye Zırhlısı, şapkaya isyan eden Rize’yi topa tuttu.

RACON 4

Erzurum'da Şalcı Bacı isminde bir kadın, bir alâkası olmadığı hâlde, halka gözdağı vermek için asıldı.

RACON 5

İskilibli Âtıf Hoca i’dam edildikten sonra başına şapka geçirildi.

RACON 6

Şapka Kânûnu TBMM’nde kabul edildiğinde Karaköy rıhtımında bir gemi dolusu şapka satılmak üzere beklemekteydi. Şapkaların sâhibi İtalyan Borsalino kardeşler, bu satıştan çok kâr ettiler.

Şapka inkılâbı, Borsalino ve diğer şapka üreticilerine,1929 krizinin gelişinin hissedildiği yıllarda çok iyi bir pazar açtı. Zîrâ şapkaya karşı olanlar olduğu gibi, şapka giymeye hazır bir kitle de vardı. Avrupa'daki her çeşit şapka, hattâ ikinci el olanlar bile Türkiye'ye getirilerek fâhiş fiyatlara satıldı. Şapka kutlamaları karnaval hâlini aldı.

Avrupa'dan gelen şapkaların fâhiş fiyatına halkın geliri yetişemeyince, yerli üretim teşvik edildi. Vakko'nun ilk hâli olan Şen Şapka, Vitali Hakko tarafından kuruldu. Gerek heveslileri yüzünden gerekse icbar sebebiyle talebin bolluğu, Şen Şapka'yı zengin etti.

BORSALİNO ŞAPKA NEYİN SİMGESİYDİ?

1857'de İtalya'da kurulan ve adını âilenin soyadından alan Borsalino şapkaları, zamanla gangster filmlerinin vazgeçilmezi oldu. Beyaz perde macerasına 1927'deki Underworld filmiyle başladı. Hem Amerika'nın hem de dünyanın en ünlü gangsterlerinden olan Al Capone'un en mühim kıyâfet aksesuarı olan Borsalino şapka, Brian De Palma'nın Dokunulmazlar (1987) ve Ford Coppola'nın Baba (1972) filmlerinde, başrollerin baş aksesuarıydı. Jacques Deray'ın 1970 târihli filminin ise adı.

Ne tuhaftır ki günlük hayatta ve sinemada insan canına kıyanların sembolü olan Borsalino şapka, bizde, daha 1925'de Anadolu insanının canını aldı. Şapkayı takanlar, "Takmam" diyenleri i’dam edip şehirlerini topa tuttular.

Gangsterlerin aksesuarı olmasının tesiri var mıdır bilemem ama medeniyet serpuşu şapkanın kullanımı zamanla azaldı. Kânûnun bir hükmü kalmadı.

RACON MU HUKUK MU?

Bu yazdıklarıma Kemalistlerin i’tiraz edeceğini zannetmiyorum. Hattâ gericilerin hak ettiğini; devrimlerin gerçekleşmesi için yapılması gerektiğini söyleyerek gene racon keseceklerdir.

Dürüst olalım o zaman!

Hukuka inanan CHP’lilere ve Atatürkçülere sormak istiyorum:

Şapka Kânûnu çıkarılırken ve uygulanırken racon mu kesildi yoksa hukuk mu işledi?

CHP’liler, devletin tepesinde racon kelimesinin kullanılmasına itiraz etmeden önce geçmişle yüzleşmelidirler.

Samimi olarak yüzleştiklerinde racon kesmenin bir CHP geleneği olduğunu göreceklerdir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kerime Yıldız
23-08-17
E mail: enpolitik.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ŞAPKA KANUNU RACONUN DANİSKASIDIR
Online Kişi: 18
Bu Gün: 506 || Bu Ay: 5.896 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.678 || Toplam Tıklanma: 52.113.347