ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3313
Yazar: Serkan Sevinç
EĞİTİM Mİ DAYATMA MI?

Gündemine aldığı konuları kendine has üslubuyla oluşturmayı şiar edinen edebiyat-düşünce dergisi Tasfiye  7.yılının 3.sayısında şiir, öykü ve diğer yazın türleriyle beraber “Modern Kuşatma Eğitim” kapak dosyasıyla eğitimi incelemiş. Daha önceki sayılarında da “Kürtçe Edebiyat”, “Kemalizm ve Edebiyat”,“28 Şubat ve Edebiyat” ve “Filistin” konulu özel dosyalarıyla ses getiren Tasfiye dergisi edebiyatı işlevsiz söylemden öte toplumsal olayları tetkik etmek için bir araç olarak gören Tasfiye ekibi bu sayısında da verimli bir yayın hazırlamış.

Modern Eğitimin Doğuşu

Beytullah Emrah Önce “Türkiye’de İktidar, Eğitim ve Resmi İdeoloji İlişkisi” yazısında ne zaman eğitim sorun olarak gözönüne gelse “daha çok okul, daha çok maaş” gibi maddiyattan kaynaklanan sığ tartışmaların doğduğunu ifade ediyor. Sorunların düşünceyi değil ezberi öğreten yöntemler, resmiyetin gölgesiyle oluşturulan ders kitapları, ilköğretimden itibaren eğitimin sonlandırılmasına dek sınav kaygıları, üniversite öğrencilerinin düşünsel olarak gelişememesi gibi önemli konular olduğunu vurgulayan Önce, her sorunun sonuçlarından ziyade nedenlerinden yola çıkılarak çözüme kavuşturulabileceğini, aksi durumda yapılacak olan işlerin “bataklığı kurutmak yerine sivrisinekleri” öldürülmesi gibi benzetmesinde bulunuyor. Osmanlının çöküşünden Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangcından -12 Eylül’le beraber- günümüze kadar ki eğitimin geçirdiği devreleri anlatıyor.

Kevser Çakır “Eğitim Şart” öyle mi? yazısında eğitimdeki kullanılan ezber söylemlerin içinin doldurulmadığını, sürdürülen eğitim anlayışında “ahlak” vurgusunun olmadığını ve bunun sonucu olarakta okuyan kişi sayısının rakamsal olarak artışına rağmen toplumdaki vicdanları yaralayan olayların azalmayıp aksine yüksek derecede de artışına bağlayarak işin “sadece” eğitim ile olmayacağını ele alarak belirtiyor.

“Suçumuzun cezası neyse verin!”

Sacide Uras “Hayatı Alttan Alan Çocuklar” yazısıyla başörtüsü zulmünün tarihine kısa bir göz attıktan sonra bugün aynı yasakların devam edip, boyutunun çok daha geniş mekanlara ulaştığı halde mücadelenin devam etmediğini belirtiyor. Geçmişte Hüda Kaya ve kızları (ki kızları henüz lise çağındaydı..) gibi başörtüsü yasağını protesto yüzünden “idamla” yargılananlar, yazdıkları yüzünden Şule Yüksel Şenler’in ilk hapis yattığını belirtip bugün mücadeleyi “Ece Nur Özel ve Ailesi’”nin hatırlattığını ki bizler üniversitelerde anlamsız yasağa karşı koyarken onlar ilkokuldan itibaren mücadeleye başladılar. Son olarak Uras düşüncelerine şöyle noktalıyor: “Yasaklar yüzünden alterntif arayıp okula girmenin bir yolunu bulmak yerine karşılarına dikilip ‘Suçumuzun cezası neyse verin!’ diyebilmeliyiz.
“Bağımsızlığını yitirmiş akademiden özgürlük beklemek!”

Mehmet Sacit 18. bölümüyle anılarını yazmaya devam ediyor. “Edebiyat Eğitimi 12 Eylül Kıskacında” başlıklı hatıratında üniversiteki lisans öğretimi boyunca yaşadıklarından bahseden Sacit Bey 1991 yılı İstanbul Üniversitesi edebiyat bölümüne başladığı dönemde hem kendisinin hem üniversite camiasındaki yaşadığı olayları traji-komik bir biçimde anlatıyor. Buradan Mehmet Sacit Bey’e seslenmek istiyorum: Farklı üniversite, aynı bölümü okuyan biri olarak anlattığı vak’alar ve çizdiği profiller maalesef bugünde fazlasıyla devam etmektedir. S.S.

Bu Sayının Şiir ve Öyküleri

Tasfiye’nin bu sayısında Mahmut Yavuz “Girdapta Boğulan Çocuk”, Hermann Krückberg “Okul için Üç Şiir”, Serdar Bülent Yılmaz “Sıkılmış Bir Yumruğun Harmonisi”, Mansur & Assy Rahbani “Şehirlerin Çiçeği” Ahmet Çarpar “Nokta”, Şahin Gürçay “Kaybolan Şehir”, Ergün Munduz “Kaç Kere” okul ve eğitimi ele alan şiirler yer alıyor.

Mustafa Başpınar modern eğitimden ibretlik bir sahneyi “Şapka” öyküsüyle anımsattığı, Ahmet Örs’ün yedi kısa öyküyü “Okul Hikâyeleri” başlık altında modern eğitimden kesitler sunduğu, Caner Arslan “vicdan yahut vicdan” öyküsüyle üniversite sınavı uğruna kaybettiğimiz vicdanı anlatan ve Sabiha Çimen’in başörtüsü zulmünü konu edinen “Sınav Kağıdı İptal” öyküleri yer alıyor. Şair Ali Emre’nin eğitimi eleştiren hafızalarda kendine yer edinen “Nuh’un Dağa Çıkan Oğlu İçin Takdir Belgesi” anarşist şiiriyle ve şiirin tahlilini yaptığı Ahmet Örs’ün yazısı da yer alıyor.

Ayrıca IVAN ILLICH’in kült olmuş, hakkında çokça yazılan değerli fikirleri ihtiva eden bir çalışma olan “Okulsuz Toplum” kitabını Alaattin Uras tahlil etmiş. Kimi eleştirmenler tarafından “modern zamanların başyapıtı” olarak gösterilen orijinal adı “Catcher in the Rye” çevirisi “Çavdar Tarlasında Çocuklar” olan kitabını Enes Kuşçu tahlil etmiş. Fransa’da zorunlu eğitime karşı çıkanlardan biri olan Catherine Baker “Zorunlu Eğitime Hayır!” kitabını Ayşegül Çimen tanıtmış. Ömer Faruk Güzel “Modern Düşünce Olarak Muhafazakârlık” yazısının 2.bölümünü yayınlamış. “Endoktrinasyon ve Türkiye’de Toplum Mühendisliği” kitabının yazarı Serdar Kaya ile eğitim hakkında güzel bir söyleşi yapılmış.

Şehmuz Kurt’un “Aldatılmış Çocuk” ismiyle hazırladığı okul karşıtı oldukça zengin bir seçki de bu sayının hediyesi. Edebiyat düşünce dergisi Tasfiye’ye www.tasfiyedergisi.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.


Yazar: Serkan Sevinç
03-10-10
E mail: HaberKültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
EĞİTİM Mİ DAYATMA MI?
Online Kişi: 25
Bu Gün: 151 || Bu Ay: 5.577 || Toplam Ziyaretçi: 2.236.117 || Toplam Tıklanma: 52.301.556