
| Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar | Okunma Says: 597 |
Ayasofya Camii’nin 86 yl sonra ibadete açlmas büyük bir heyecand. Üzerinden 10 ay geçti ve milletimizin Ayasofya’ya kavuma heyecan bir an olsun dinmedi. Cuma günü çok farkl bir cokuya ev sahiplii yapt Fethin Mührü. stanbul Üsküdar’daki TO Marmara Anadolu mam Hatip Lisesi’nin ortaokul örencilerinin hafzlk icazet töreni vard. Kur’an- Kerim’i ezberleyen 136 örenci icazet ald. Cübbeleri ve balarna sardklar sarklar ile Ayasofya’nn içini beyaz güller bahçesine çevirmiti çocuklar. Hafzlk yapanlar ya da evlerinden hafz çkanlar bilir. Kolay bir eitim deildir. Büyüklerimiz, hocalarmz her zaman derler; hafzlk her eyden önce nasiptir. Sonras büyük bir azim ve gayretle çalmaktr. cazet törenini izlerken, doksanlardaki Kur’an kursu geçmiimden, kendi hafzlk denememden ve o yllarda uygulanan eitimden yola çkarak hocalara sorular sordum. Bu yaz için notlar aldm. Hafzlar icazet öncesi son talimlerini yaparken kaydettiim ksa videoya sosyal medyada yaplan yorumlar, topraklarmzda Kur’an- Kerim’e çok büyük bir hürmet ve muhabbet beslediini ilan ediyordu. Zira hafzlk projesi hakknda yüzlerce soru geldi. Evladnn da hafz olmasn dileyenlerin yazdklarn okumusunuzdur. Siz bir de Ayasofya içinde sevinçten alayan, ükürler eden anne-babalar görmeliydiniz.
Be ylda 20 bine yakn örenci hafzla balad
Bizim zamanmzda ilkokul biter, Kur’an kursuna gidilir, bir yllk eitimden sonra hafzla geçilirdi. En az iki yl da hafzlk sürerdi. Ortaokul ise ya sonradan okunur ya da dardan verilirdi. Ortaokulu sonradan okuyan hafzlar akranlarndan geri kalr, dersleri darndan verenler ise yeterli eitim almad için lisede bocalard. Üniversite snavlarnda da zorlanrd çocuklar. Milli Eitim Bakanl Din Öretimi Genel Müdürlüü bu durumu deitirdi. Diyanet leri Bakanl ve müftülükler i birlii ile 2014’ten itibaren imam hatip ortaokullarnda “Örgün Eitimle Birlikte Hafzlk” eitimi verilmeye baland. Din Öretimi Genel Müdürü Nazif Ylmaz’n titizliinde yürütülen proje ile örenciler örgün eitime devam ederken hafzlk yapmak isterlerse, sene kayb yaamadan liseye de hazrlanyorlar. TO Marmara Anadolu mam Hatip Okulu örgün eitimle birlikte hafzlk eitimi veren tek okul deil. Son verilere göre Türkiye genelinde 194 imam hatip ortaokulunda hafzlk eitimi veriliyor. Projeye bu zamana kadar 18 bin 536 hafzlk aday örenci dahil edilmi. Bunlardan 2 bin 611’i icazetlerini almlar. u anda 9 bin 403 örenci imam hatip okullarnda hafzlk eitimi görürken, 6 bin 882 örenci de hafzla geçmek için yüzünden okuma yapyor. Bu da u demek; be ylda 20 bine yakn örenci hafzlk eitimine balam durumda.
Okulda 4 saat ders çalp iki ylda hafz oluyorlar
Ortaokul ve lise eitimi verilen TO Marmara Anadolu mam Hatip Okulu’nun Müdürü Mücahit Kbrs ile Ayasofya’da frsat buldukça konutuk. Mücahit Hoca henüz 35 yanda. dealist. 2016 ylnda kurulan okul be ylda Üsküdar’da zirveye çkm. Okuldaki eitime dair Mücahit Hoca'dan u notlar aldm:
- Orta ksmda örgün eitim ile hafzlk eitimi bir arada veriliyor. Örenciler adeta çift ana dal yapar gibi ortaokulda herhangi bir kayp yaamadan iki yl içerisinde hafzlklarn tamamlyorlar.
- Hafzlk örencileri okulda her gün ilk 4 saat Kur’an- Kerim eitimi alyorlar. Ardndan akademik dersler balyor. Okul yatl deil. Yani hafzlk örencileri evlerine gidip geliyorlar. Buna karn cumartesi günleri de okulda 5 saat Kur’an- Kerim eitimi görüyorlar.
- Hafzlk örencileri okul derslerinde de ciddi baarlar sergiliyor. Marmara HO, Üsküdar’da geçen yl en iyi LGS performansn sergileyen devlet okulu olmu. Bu u anlama geliyor; hafz örenciler yüksek ücretlerle örenci alan Amerikan kolejlerinin üstünde performans göstermiler.
- Marmara HO’da sadece hafzlk eitimi yok. Lise ksmnda Japonca, Arapça ve ngilizce hazrlk snflar da mevcut. Bir Japon, 6 Arap ve bir Amerikal hoca örencilere pratik konuma dersleri veriyor.
- Okulda akademik eitim olarak fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi müfredat uygulanyor.
- Örenciler teknolojiye çok ilgililer. TEKNOFEST’in ilk ylnda otonom araçlar kategorisinde üniversite takmlarnn arasndan syrlarak birincilik elde etmiler. MEB Robot yarmalarnda ise insans robot kategorisinde ikincilik, üçüncülük ve beincilikleri var. Marmara HO'da 'Dene-Yap Atölyesi' de mevcut.
***
Sarklarn tek tek Fatih Çtlak Hoca sard
Ayasofya’da icazet alan hafzlarn anne ve babalar, kendilerine ayrlan alanda evlatlarnn heyecanna ortak oluyorlard. Derken hocalar eliinde beyaz cübbeler giyilmeye, sarklar sarlmaya baland. Hafzlarn sarklarn Fatih Çtlak Hoca bizzat kendi elleriyle ve geleneksel usullere göre sard. Takip ettim, Çtlak Hoca tüm hafzlarla tek tek ilgilendi. Cübbelerini giydirdi. Sard sarklarn balarna geçirip, bol bol motive etti.
***
‘Bu da baka bir nasip’
Çocuklar batan aa bembeyaza bürününce anne ve babalarn heyecanna sevinç gözyalar da katld. Böyle bir cokuyu Ayasofya’da yaayacaklarn hiç düünmüler miydi acaba? Bir hafz babasna sordum. “Aklmzdan geçmezdi. Ümmetin kabul olmu duasn yayoruz u an. Hafzlk ve Ayasofya… Bu da baka bir nasip” dedi.
***
Erdoan ‘misafir okuyucu’ vazifesini üstlendi
Hafzlar arasnda Cumhurbakan Erdoan’n torunu, Necmettin Bilal Erdoan’n olu Ömer Tayyip ve Meclis Bakan Mustafa entop’un olu Ömer Asm da vard. Cumhurbakan Erdoan ve Meclis Bakan törene Taksim Camii açlndan geldiler. Ayasofya içindeki velileri selamladlar önce. Sonra da çocuklarn arasna kartlar. Cumhurbakan Erdoan, Kur’an okuyarak icazet törenlerindeki bir gelenei ifa etti ayn zamanda. Hafzlk merasimlerinde misafir okuyucular tilavette bulunurlar. Diyanet’in merasim yönergesinde de açkça yazldr. Erdoan da torunun icazet töreninde misafir okuyucu vazifesini üstlendi.
***
Amerikan koleji yalan...
Cumhurbakan Erdoan’n torunu ve TBMM Bakan entop’un olunun hafz olmalar sosyal medyada çok konuuldu. Baarlar kutland. Fakat bir ayrnt gözden kaçyor. Bu çocuklar bir devlet okulunda okuyorlar. Bunu neden yazdm? Hafzlk icazeti alan Ömer Tayyip, Bilal Erdoan’n olu. Sosyal medyada ise ‘Bilal Erdoan’n olu Amerikan kolejinde okuyor’ yalanlar paylalyor. Bu sahte haberlerin çk amac ‘Erdoan imam hatipler açtryor ama kendi torunlar bakn nerede okuyor’ algsn oluturmak. Oysa Cumhurbakan Erdoan, imam hatiplerin önüne duvarlar örülürken dahi çocuklarn bu okullardan almamt. Kz Sümeyye Erdoan baörtüsü yasaklarnn artk liselerde de uyguland 2001 ylnda, naklini Arakl mam Hatip Lisesine alp buradan mezun olmutu. Bilal Erdoan da imam hatip mezunu ve dört yldr da imam hatipli velisi. Ayasofya’da ayak üstü sohbet ettik. Oluyla hatra fotoraf çekiliyordu. Gazeteci refleksi ile bir iki kare almak istedim scak bakmad. “Dier örencilere ve velilere ayp olur. Bugün çocuklarmzn günü. Hiç bir ey önüne geçmesin” dedi.
***
"27 Mays'n akabinde, 29 Mays'n arifesinde..."
cazet merasimini air, programc ve dostum Serdar Tuncer takdim etti. 'Sundu' demiyorum zira sunuculuk yapmaktan öte bir programd. Serdar Tuncer de Ayasofya Camii içerisindeki havay iliklerine kadar teneffüs ederek yapt takdimini. Söze, Muhammed Ali Emeli'nin 'Hafzln Tac' iiriyle balad:
"Kulu bir baka yüceltir, okumak, ezberden…
Oku; Allah sözü, cânn özüdür; ey hâfz!
Oku; Mevlâ donatr kalbini yldz yldz…
Oku; Peygamberimin an ve eref övgüsü var,
Buyurur: Ümmetimin erefidir hâfzlar!"
Hafzlar, hocalarn ve anne-babalar taltif eden bu iirin tamamn internetten açp okumanz tavsiye ederim. Serdar Tuncer'in takdimde yapt ksa kronolojiyi aktarmak isterim: "Bir 27 Mays'n hemen akabinde, bir 29 Mays'n hemen arifesinde, Taksim'in 160 yllk hasretinin hemen sonrasnda duruyoruz. 140 hafzmzn icazet merasimi için böyle bir zamanda ve mekan Fethin sembolü olan Ayasofya'da, Devlet Reisimizin terifiyle hafzlk merasimimizi gerçekletiriyoruz."
***
Dolmayan boluk
Bu arada Cumhurbakan Erdoan’n hafzlarla “yumak” olduu fotoraf çekmek de bana nasip oldu. Bu fotoraf üzerine kendisi de hafz olan Sultanbeyli Belediye Bakan Hüseyin Keskin, 1985 ylnda Fatih Camii’nde gerçekleen icazet merasiminde çekilen fotorafn Twitter’da paylat. Türkiye’de Kur’an eitimi ve imam hatip okullarna yasaklar da doksanlarda sonra baskn olarak yaand. Sekiz yllk kesintisiz eitim dayatmas ile imam hatiplerin orta ksm kapatld ve hafzlk eitiminin önü kesildi. imdi o günler geride kald lakin arada büyük bir boluk var. mam hatiplere youn ilginin, hafzla heves etmenin sebeplerinden biri bu boluk aslnda. Bir daha kaybetmemek için sk sk sarlmak da diyebiliriz.
Not: cazet merasiminin tamamn Yeni afak, YouTube kanalnda canl yaynlad ve bu yayn büyük ilgi gördü. zleyemeyenler aadan tamamna eriebilirler.
Yazar: Ersin Çelik |
31-05-21 |
||
| E mail: yenisafak.com | Tweet | ||