ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / MÛSİKÎ-Ses Coğrafyamız
Okunma Sayısı: 524
Yazar: Yunus Emre Altuntaş
HASAN SALTIK'IN ARDINDAN...

HASAN SALTIK'IN ARDINDAN...Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık önceki gün vefat etti. Saltık için “müzik ülkesinin kalbi" tabirini kullansak yeridir. Saltık, müzik alanında Kültür Bakanlığının 75 yıl boyunca yapamadığı hizmeti adeta tek başına yapmıştır. Hasan Saltık bir yapımcı olarak daha fazla para kazanayım derdi olmayan ve ülkesinin müzik hafızasını gelecek nesillere aktarmak için bir ömür çalışan çok önemli bir isimdir. Herkesin pop müziğe yatırım yaptığı 90’lı yılların başında kurduğu Kalan Müzik adeta Nuh’un Gemisi misali Anadolu’nun kadim müziğini ve farklı coğrafyalarda unutulmaya yüz tutmuş yerel/mahalli müzikleri kayıt altına alarak yok olmaktan kurtarmıştır. Kurduğu firmanın adı da bu hakikate işaret etmektedir: Kalan müzik!

Tek parti rejiminin bir buldozer gibi ezip geçtiği kadim kültürümüzden geriye ne kaldıysa büyük bir şefkatle bir araya getiren, yaralarını saran ve bugünümüze uyarlayan Saltık’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Osmanlı Klasik Musikisi, Türk Sanat Müziği, Halk müziği, Tasavvuf Musikisi, Anadolu Âşık Müziği, Çerkes-Gürcü-Laz-Balkan-Kürt-Rum-Süryani-Alevi müziği gibi aynı coğrafyanın zengin kültürüne sahip çıkan Saltık önemli bir boşluğu doldurdu. 78 devirli taş plakları özel bir yöntemle temizleyerek dijital ortama ilk kez geçiren de Saltık olmuştur. Tanburi Cemil Bey, Şükrü Tunar, Udi Hrant, Sadettin Kaynak, Şerif Muhittin Targan, Münir Nurettin Selçuk, Hacı Taşan, Hisarlı Ahmet, Hafız Yaşar, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Neyzen Tevfik, Malatyalı Fahri, Âşık Veysel, Ali İzzet Özkan eserleri kayıt altına alınan ve yayınlanan isimlerden sadece birkaçıdır.

Hasan Saltık yaptığı bu çalışmalarda birkaç neslin müzik beğenisini etkilemiş, gençlerin tümüyle pop kültürüne teslim olmaması için yeni alternatifler sunmuştur. Bugün itibariyle Kalan Müzik tarafından yayınlanan albümlerin sayısı 1000’i aşmış durumdadır. Bir köşede hatırlanmayı bekleyen yüzlerce sanatkâr Kalan Müzik sayesinde gün yüzüne çıkmış ve tabiri caizse iade-i itibarları sağlanmıştır. Modern Anadolu otantik müziğinin dünya çapında ses getiren albümlerinde de yine Saltık’ın imzası bulunmaktadır. Geleneksel çalgılarımız olan bağlama, kabak kemane, ud, tambur, kemençe, zurna, davul, kanun, ney, darbuka, def, delbek, gayda, kaval gibi kadim seslerimiz yine Kalan Müzik tarafından ihya edilerek genç nesillere ulaştırılmıştır. Kısacası Hasan Saltık, can çekişmekte olan geleneksel ve yöresel müziğimize can suyu vererek bugünlere ulaşmasında önemli bir rol üstlenmiştir.

Alevi/Bektaşi geleneğinden gelen Saltık’ın yaptığı çalışmalar Osmanlı havzasının kültürel çeşitliliğini bugüne taşıması bakımından da büyük önem taşır. Yeni bin yılın kültür sosyolojisini yeni baştan tanımlamak istiyorsak Saltık’ın işaret ettiği zenginliğe sarılmamız gerekiyor. Çünkü yüz yıldır batılılaştırılmaya çalışılan Anadolu insanının farklı din, mezhep, kültür ve ırklara dayalı çok sesli yapısı Osmanlı yönetim anlayışının bir yansımasıdır. İslam medeniyetini ve özelde Osmanlı kültürünü farklı kılan da budur. “Dünya Barışı” sloganını dile getiren küresel güçlerin Osmanlı havzasında yeşeren bu zengin birikimi analiz etmesi geleceğimizin inşası bakımından da kritik önem taşımaktadır. Bu kadim geleneği bugüne taşıyan Hasan Saltık’ın bıraktığı boşluğu doldurmak çok zor olacak. Geç de olsa devletimizin en üst temsilden Saltık’ı onurlandırması vefanın bir gereğidir. Ruhu şad olsun.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yunus Emre Altuntaş
06-06-21
E mail: dirilispostasi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HASAN SALTIK'IN ARDINDAN...
Online Kişi: 18
Bu Gün: 496 || Bu Ay: 9.100 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.592 || Toplam Tıklanma: 51.936.572