ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / ŞEHİR ve MÎMÂRÎ
Okunma Sayısı: 210
Yazar: Yusuf Kaplan
BURSA'NIN KALBİ: BKM KİTAP MERKEZİ

BURSA'NIN KALBİ: BKM KİTAP MERKEZİOsmanlı’ya payitahtlık yapmış, medeniyet-kurucu bir şehir Bursa. İstanbul, Osmanlı’nın bedeni ise Bursa ruhudur. Osmanlı medeniyetinin mayası Bursa’da karılmış, Osmanlı, ruhuna ve bir medeniyet ufkuna Bursa’da kavuşmuştur. 

Sözün özü: Bursa, Osmanlı medeniyetinin ruhudur; İstanbul, ufku. 
 
BURSA’NIN DİRİLEN RUHU
 
Bursa’ya tecavüz eden, Bursa’nın ruhunu katleden beton mimari, Bursa’nın ruhuna meydan okuyan ruhsuz, seküler, taş yığını dikey mimari yok edilemezse Bursa ruhunu koruyamayacak.

Bursa, can çekişiyor… 

Bursa, bitkisel hayatta…

Bursa, ölmemek için, dirilmek ve bizi yeniden kendimize getirmek için, ruhuna kavuşmak ve bize yeniden ruh üfleyebilmek için direniyor…

Ulu Cami ve çevresi, çok güzel oldu. Belediye’nin şehrin tarihî dokusunu, manevî kokusunu ve ruhunu diriltme gayretleri meyvelerini verdi: Bursa; mabedleri, hanları ve manevî havası ile yeniden özüne, öz kimliğine ve özgürlüğüne kavuştu. Özünü gürleştirdikçe, özgürleştiğini farketti Bursa, Bursalılar ve tabii Bursa’nın yöneticileri…

Bursa, Asya ile Avrupa’nın, Türkistan-Horasan havzası ile Kafkaslar, Balkanlar ve Arap dünyasının kavşak noktasıdır; buluşma, kaynaşma noktasıdır; hakikat aşısının kardeşlik aşkına ve medeniyet ruhuna dönüştüğü bir kıta’dır. 

İNSAN-I KÂMİL BİR ŞEHİR OLARAK BURSA

Bursa, insan-ı kâmil’dir, insan-ı kâmil’in remzidir, ete kemiğe bürünmüş Emir Sultan diye, Ulu Cami diye, Orhangazi, Murad-ı Hüdâvendigâr diye görünmüş bir ruh atılımının yeridir, adresidir.

Bursa’dan başka pek az şehirde bulunan çok özel bir husûsiyeti var Bursa’nın: Bursa, enfüs’le âfâk’ın aynı ânda buluştuğu, enfüs’üne baktığınızda âfâk›ını ve ufkunu, âfâk’ına baktığınızda enfüs’ünü ve ruhunu görebildiğiniz ender şehirlerden biridir. 

Sadece bir şehir değil, beslenebileceğiniz, dirilip kendinize geleceğiniz bir dünyadır o, sizi “diriltip” kendinize getirecek ulvî bir kaynak.

Bugün maneviyatı iliklerimize kadar hissedebildiğimiz ender şehirlerimizden biridir Bursa. Bursa, Avrasya’nın manevî payitahtıdır; kıtaların ve dünyaların, umutların ve ufukların buluşma, kaynaşma ve ruh atılımı gerçekleştirme noktası.

Ulu Cami ve çevresinin, Bursa’nın manevî havasının kaynaklarından birinin, hanlarının, çarşılarının diriltilmesi de Bursa’nın bitkisel hayattan kurtulmasının, canlanmasının, ruhuna ve maneviyatına yeniden kavuşmasının işareti ve habercisidir. Bursa’ya eskimez, pörsümez ve diriltici ruhunu, güçlü manevî kimliğini yeniden kazandıran bütün yöneticilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Daha henüz yolun başındayız. İş bitmedi, yeni başlıyor aslında…

BURSA’NIN ATAN KALBİ: BKM KİTAP MERKEZİ
 
Bu süreçte, Bursa, tam da Bursa’ya yaraşır başka bir güzel atılıma evsahipliği yapıyor kaç yıldır: Türkiye’nin en büyük kitabevlerinden biri, kısa adıyla BKM Kitap Merkezi, Bursa’nın üç önemli noktasında geleceğimizi inşa edecek tohumları ekiyor; popüler kültüre, popüler kültürün ayartısına, yıkıcılığına meydan okuyor, istikbalimizi ve istiklalimizi getirecek temelleri atıyor.
 
Unutmayalım: Bir dünya kurulacaksa, kitapla kurulacak. Kitapsız dünya kurulamaz. Ayartıcı, çözücü, tüketici popüler kültür ne kadar yaygınlaşırsa yaygınlaşsın, dünya, yine kitaplarla kurulacak, en iyi okullarda’n, en iyi üniversitelerde›n kurulacak. Dünya, Yale’den, Princeton’dan, Standford’dan, Chicago’dan, Bologna’dan, Oxford’dan, Heilderbeg’den filan kurulacak… Batılılar, dünyalarını bu okullardan kuruyor ve idame ettiriyorlar…

Çinliler kendi asırlık okullarından, Japonlar kendi çaplı üniversitelerinden kuruyorlar dünyalarını…

Bizim dünyamızı kuracak okullarımız nerede? Dünya kuracak okullarımıza ufuk sunacak kitaplarımız, ruh sunacak adamlarımız, öncülerimiz nerede?

Bu sorular önemli sorular… 

BKM Kitap Merkezi, Bursa’nın atan kalbi, düşünen beyni, yaşayan ruhu. Ulaşamayacağınız kitap yok burada. Ulaşamayacağınız dergi de yok; o an orada mevcut değilse, kısa süre içinde elinize ulaştırılır. 
 
Türkiye’de kitabevi yok. Anadolu’nun kitabevleri vardı, hâlâ da varlar, Anadolu’nun nabzı orada atar. Kayseri’deki Akabe Kitabevi, Kayseri’nin fikir ve kültür hayatına üniversiteden daha fazla ve daha kaliteli katkı yapmıştır, meselâ. Konya’nın, Sakarya’nın, Erzurum’un, Samsun’un benzer kitapçılarını saymaya gerek var mı bilmiyorum.
 
BKM Kitap Merkezi, Kutbettin Bingöl gibi kabına sığmayan, hayalleri sınır tanımayan bir öncünün rüyalarının ve yıllardır süren gayretlerinin meyvesi. BKM Kitap, sadece devâsâ bir kitabevi değil, aslında çok büyük bir kütüphane, nefis bir kıraathane, her gün düzenli entelektüel ve kültürel faaliyetlerin olduğu güzel bir kültür merkezi. Lokantası da var, oturma, sohbet ve okuma salonları da. 

BKM Kitap, bir ticarethane değil, bir kitap-hane, bir kıraat-hane. Yemek, içmek bahane, sohbet ve kitaplar şahane!

BKM benzeri büyük, devâsâ kitapçılar Batı’da büyük şehirlerde çok. Bütün şehirlerde en dikkat çeken yerler kitapçılar, kitapçılarda da en dikkat çeken kitaplar şehrin, kasabanın mahallî kültürünü, tarihini anlatan kitaplar.

New York’ta, Londra’da, Washington’da, Paris’te hem büyük kitapçılar var hem de uzmanlaşmış kitapçılar. 
 
New York’taki Amazon’un yeri, Barnes & Nobles’ın kitabevi, koskoca birer dünya. Albenili, insanı okumaya teşvik edici nefis okuma alanları, kitap reyonları, sadece kitap için gelen insanların kitap rafları arasında yitirdikleri bir şeyi ararcasına bıkmadan usanmadan dolanmaları… 
 
New York’un büyük kitapçıklarındaki bu atmosferi ben Bursa BKM’de gördüm değil, yaşadım, iliklerime kadar soludum. Bir imza düzenledik, bir konferans yaptık, sonra da BMK’ları dolaştık teker teker, sohbet üstüne sohbete daldık hep beraber Kutbettin Bey’le.
 
Büyük rüyaları olan adamları severim. Bütün dünyalar onların olsun, Allah ne muratları varsa versin, diye dua ederim. Büyük rüyalarını gerçekleştirmiş adamların ellerinden öperim, onlar için ne yapmam gerekiyorsa yapmaktan çekinmem.

Bursa Kitap Merkezi, Bursa’nın Ulu Cami ve etrafında yeniden dirilen ruhuna kitapla ruh üfleyen kalbi Bursa’nın. 

Bursa’yı yaşayın. Bursa’yı, tarihî mekânlarda, Ulu Cami ve civarında, yanısıra da BKM Kitap’ta yaşayın, burada Bursa’dan dünyaya kanat çırpın…

Vesselâm.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yusuf Kaplan
10-04-23
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BURSA'NIN KALBİ: BKM KİTAP MERKEZİ
Online Kişi: 8
Bu Gün: 223 || Bu Ay: 9.885 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.468 || Toplam Tıklanma: 52.177.641