ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER
Okunma Sayısı: 4534
Yazar: Harun ŞAHİN
CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER (Hepimiz Suç Ortağıyız)

                             HEPİMİZ SUÇ ORTAĞIYIZ1

Proküst’ün yatağı.2 Bu habis3 harfler şuurun gırtlağına dişlerini geçiren birer sülük. Atını senatör4 yapan Caligula5 insan haysiyetine bu hebbenneka6 eşkıya çetesinden çok daha hürmetkâr. Bir demokrasi düşünün ki, kendisine aydın payesi verilen şamar oğlanları7 alfabenin harfleri hakkında konuşmak hakkından mahrum. Sözde laik bir cumhuriyette en kenef8, en âdi mefhum ve nesneler mukaddes. Latin alfabesi kuduz bir köpek gibi dile musallat9 edildi. Üniversite o zamanki ve bu zamanki üniversite şuur ve haysiyetinden iğdiş edildiğinin farkında değil. Bir alay çizmeli sarhoş, memleketin gönlü ve göğsü üzerinde tepindiler. Hepimiz suç ortağıyız. Yıllarca uyutulduk. Kitaplar deccalı10 tanrı gösterdiler. Bütün şereflerimizden utanır olduk.  Ne hürriyet, ne kalkınma, ne maddede zafer, ne manada fetih. Rezil bir tahrip. Her güzeli, her şerefi, her mukaddesi. Hiçbir müstemleke11, kıymetlerinin âdet bezinden daha hakir görüldüğünü bu zavallı memleket kadar ürpermeden, isyan etmeden müşahade etmek bedbahtlığına uğramamıştır. Radyomuz kasaba kerhanelerine utanç verecek hırıltı ve zırıltılarla dolu. Türkçe her gün katlediliyor. Ya zavallı musikimiz?

 

 


1 Jurnal C. I. İletişim Yayınları. s.399

2 Proküst’ün Yatağı: Proküst, Yunan mitolojisinde ünlü bir haydut. Bu haydut yakaladığı kişileri soyduktan sonra, demir karyolasına yatırırmış, kurbanın ayakları demir yatağa sığmazsa, uzun gelen kısmı testeresiyle keser, sonra da 'Şimdi yatağa uydun' dermiş. Eğer kurban kısa boylu ise, boyunu yatağa uydurmak için ayaklarından çeker, yatağa uydurmaya çalışarak işkence edermiş.

3 Habis: Kötü, fena, pis.

4 Senatör: Senato üyesi, parlemento üyesi.

5 Caligula: (M.S: 12-41) 37 - 41 yılları arasında görev yapmış, Julio-Claudian Hanedanı mensubu ve Roma’nın dördüncü İmparatoru. Aşırı savurganlığı, tuhaflığı, ahlaksızlığı ve acımasızlığıyla tanınır. Roma imparatorluğunun en gaddar, sapık imparatorlarından biri olan Caligula’nın ahlaksızlıkları saymakla bitmez: Sarayına genelev açtırması, senator karılarına olan düşkünlüğü, çoklu ve görülmedik cinsi maceraları, arenada aslan ve kaplanların önüne atılacak suçlu kalmayınca seyircileri arenaya atması akla gelen ilk sapıklıklarındandır. İnsan haysiyetine zerre kadar değer vermeyen bu çılgın imparatorun akılda kalan en belirgin yönü, kendini yaşayan Tanrı, kız kardeşini Tanrica, atını da senatör ilan etmesidir.Gaddarlık ve ahlaksızlıkta sınır tanımayan imparator, kendi muhafızlarının birkaçı tarafından 41 yılında öldürülmüştür.

6 Hebenneka: Ahmaklığı ile ün yapmış Yezit adında bir Arabın lakabı. Bu kelime dilimizde ahmak olduğu halde kendini çok zeki zanneten kişler için kullanılır.

7 Şamar Oğlanı: Kızgınlık ve öfkenin kuvvetli bir varlık yerine yöneltildiği zayıf ve tehlikesiz kişi.

8 Kenef: Ayakyolu, abdesthane, tuvalet.

9Musallat: Rahatsız eden, sataşan

10 Deccal: Kıyâmet kopmadan önce gelen, İslam'ı kaldırmaya kalkan, dinlere savaş açan yalancı, aldatıcı, hilekâr kimse

11 Müstemleke: İstimlâk edilmiş, işgal edilmiş, Sömürge (ülke)

Yazar: Harun ŞAHİN
02-06-11
E mail: sahharun@hotmail.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER (Hepimiz Suç Ortağıyız)
Online Kişi: 21
Bu Gün: 518 || Bu Ay: 9.741 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.513 || Toplam Tıklanma: 51.945.045