ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2933
Yazar: Saliha Kübra Solaş
NEDEN OSMANLICA ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORSUN?

Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama son zamanlarda dikkate şayan bir gerçek var ki Osmanlıcaya olan ilgi ve merak gittikçe artıyor. Neticede marifet iltifata tabidir diyen kurum ve kuruluşlar kurs programlarına Osmanlıcayı da dâhil ediyor. İSMEK, Halk Eğitim, belediyeler, okullardaki gönüllü öğretmenler ve daha nicesi… Peki,  bu takdir edilecek insanlar neden Osmanlıca öğrenmek istiyorlar?

Efendim merak ettik ve Pendik Belediyesi’nin düzenlediği,  Dursun Gürlek’in hocalık yaptığı kurstaki talebelerle görüştük. Yirmisinden ellisine, talebesinden emeklisine birçok kişi Osmanlıca öğrenmeye çalışıyor. Kimisi kitabeleri okumak için kimisi ecdadımızı daha iyi anlayabilmek için kimisi de arşivlerden yararlanabilmek için Osmanlıca öğrenmek istiyor.  İşte sorumuza verilen cevaplar:

Bu seyahatler de olmasa…

Medine Karabulut-Emekli Hemşire(55)

Medine Hanım’ın Osmanlıca kursundaki ikinci yılı. Bu ilginin sebebini sorduğumuzda aldığımız cevap hayli düşündürücü: “Birkaç yıl önce Makedonya’ya gitmiştim. Ecdadımızdan kalan tarihi eserlerimizin üzerindeki kitabeleri okuyamadım. Başkaları okuyordu. Kendimden utandım ve kursa yazılmaya karar verdim .”

Mehdi Arı-Avukat (39)

Mehdi Bey’in hikâyesi de Medine Hanım’ınkine benziyor. Mehdi Bey’in mesleği sebebiyle gittiği yurtdışı seyahatlerinde kültürümüzü yansıtan eserleri okuyamaması onu bu kursa başlamaya sevk etmiş.

Ne varsa ecdadda var

Fatma Daşdan-Muhasebe(33)

“Ecdadımla ve geçmişe dönük medeniyetimizle barışık olmak için başladım”

Sabiha Kılıç- Mali Müşavir(28)

“Bizim asıl dilimiz Osmanlıca. Dilini bilmeyen tarihini bilemez. Benim de tarihe ilgim var bu yüzden geldim.”

Saliha Kılıç-Mali Müşavir(28)

“Ben açık öğretim tarih okuyorum. Tarihi belgelerden yararlanabilmek, meraklı olduğum divan edebiyatıyla ilgili okuduğum eserleri rahatça anlayabilmek, geçmişteki yazarlarımızın kıymetini idrak edebilmek için geldim. Osmanlıca bana çok daha güzel ve şiirsel geldiği için çok seviyorum.”

Nihat Yenilmezer-Elektronik(55)

Nihat Bey’in Osmanlıcadaki dördüncü yılı. Kursa geliş sebebini ise şöyle: “Ben aslen tarih bölümü mezunuyum. Tabi o zamanlar gençlik zamanları Osmanlıcanın üzerinde durmadık. Önemini geç anladık. Osmanlıca bilmek çok önemli... Yalnız benim şahsi kanaatime göre Osmanlıca bilmek yeterli değil Arapça bilmek de gerekli. Topkapı Sarayına gidiyorsunuz “Ka’le Rasulullah” yazıyor. Bu yüzden benim tavsiyem mutlaka Arapça da öğrenin.” Nihat Bey de önümüzdeki yıl Arapça öğrenmeye başlamayı düşünüyor.

Yasemin Aydın

Yasemin Hanım sınıfın en başarılılarından. Kendileri Arapça bildiği için Osmanlıcada da hayli iyi. Zorlanılan yazma eserleri kolayca okuyor.(Buradan da Nihat Bey’in söylediklerinin ne kadar mühim olduğunu anlıyoruz.)Yasemin Hanım bu kursa gelme sebebini ise şöyle anlatıyor: “Milli, dini ve ahlaki değerlerimizi öğreten hakikatlere asli membalarından dolayısıyla ecdadımızın miraslarından ulaşabilmek gayesiyle, ufkumuza yön veren bu kültüre sahip çıkmak istedim. Dursun Hoca’nın aylık sohbetlerine katılıyordum dersleri duyunca da kaçırmak istemedim.”

Büşra Aktaş-Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi 4. Sınıf Talebesi (21)

“Tarihe olan ilgim sebebiyle Osmanlıca öğrenmek istiyordum. Okuduğum bölümü de bu yüzden seçtim.”

Arşiv meraklıları…

Dursun Koç-Finans Uzmanı(45)

Dursun Bey 5-6 yıldır Osmanlıcayla meşgul olmakla birlikte hat ve koleksiyon meraklısı. Kültür eserleri ilgi alanına giriyor. Onu Osmanlıcaya bağlayan sebep ise Osmanlı tapu vesikalarını esas hallerinden okumak istemesi…

Ahmet Yağcı- Nüfus Müdürü(36)

Ahmet Bey, Osmanlıcayla nüfus arşivlerinde tanışmış. İlgi, merak ve arayış sonunda kursa yazılmış. Onun da ikinci senesi.

Hoca tesiri de büyük tabi…

Tuğba Aydın-Tuhafiye(44)

“Osmanlıcayı merak ettiğim için geldim. Ortam ve dersler hoşuma gitti devam ettim.”

Rabia Görmüş-Muhasebe

“Benim Osmanlıcayla tanışmam Dursun Hoca sayesinde oldu. Dursun Hoca’yı “Safahat Okumaları”ndan tanıyordum. Tarihi ve Osmanlıcayı onun sayesinde sevdim.”

Hümeyre Köse-Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf Talebesi (20)

“Osmanlıca tarihimizi, kültürümüzü daha iyi öğrenebilmeyi sağlıyor. Bu vatanın evladı olduğumu hatırlatıyor. Tabi bir de bu dersi Dursun Hoca’nın vermesi de öğrenmeye olan iştiyakımı arttırıyor.”

Sözü Osmanlıca bilenlere bırakalım…

İrfan Akça- İSAM’ da AraştırmacıDursun Gürlek

İrfan Bey, Dursun Hoca’nın derse gelemediği zamanlarda vekâleten hocalık yapıyor. Ona son yıllarda artan Osmanlıca ilgisinin sebepleri hakkında düşüncelerini sorduğumuzda şöyle cevap veriyor: “İnsanların tarihini birinci kaynaktan öğrenmek istemesi, geçmişe karşı duyulan özlem ve modern, siyasi ideolojilerin aldatmacası insanları Osmanlıcaya sevk ediyor.”

Dursun Gürlek

“Osmanlıcaya olan ilginin artmasını milletimizin medeniyetiyle tanışma isteğinin fazlalaşmasına bağlıyorum.”

Osmanlıca öğrenmeye gayret eden tüm talebeleri onlara bu dersleri sevdiren üstadları can-ı gönülden tebrik ediyoruz.

Saliha Kübra Solaş soruşturdu

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Saliha Kübra Solaş
02-02-12
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
NEDEN OSMANLICA ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORSUN?
Online Kişi: 19
Bu Gün: 475 || Bu Ay: 7.031 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.717 || Toplam Tıklanma: 52.328.191