ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 4931
Yazar: Ferhat Açıl
4+4+4'TEKİ TEHLİKELER

4+4+4 eğitim sisteminin uygulamasının kuran kurslarına büyük darbe vuracağı belirtiliyor. Teklifinin mevcut haliyle yasalaşması durumunda hafızlık müessesesinin ciddi zarar göreceğine dikkat çekiliyor. Milat’a konuşan İlahiyatçı ve eğitimciler, teklifte yer alan tehlike karşısında hükümeti dikkatli olmaya çağırdı. İlahiyatçıların çözüm önerisi ise ikinci 4 yılda açıköğretim imkanı tanınması ya da Kuran Kurslarından ortaöğretim diploması alınması.

FERHAT AÇIL

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve Meclis’e sunulan yasa teklifinin ilk halinde yer alan “açıköğretim” imkanın daha sonra çıkarılması Kuran Kurslarının önünün kapatılması yorumlarına neden oldu. Milat’a konuşan AK Parti eski Milletvekili Resul Tosun, teklifin ilk halinde yer alan “Açıköğretim” imkanının daha sonra kaldırılmasının soğuk duş etkisi yarattığını söyledi. Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi ise, ‘Birinci dörtten sonra açık öğretim verilmezse, Kuran Kurslarına gitmede sıkıntılar yaşanabilir. Daha ileriki yaşa ilermiş olur. Bu da o hafız yetişmesini etkiler” dedi.

Kuran Kurslarının önü kesilmesin

Ak Parti eski Tokat Milletvekili Resul Tosun, yeni eğitim sistemiyle ilgili olarak Meclis’e verilen ilk teklifte birinci kademeden sonra açık öğretimin mevcut olduğunu ve bunun da toplumun taleplerini karşıladığını söyledi. İlk teklifte yer alan “Açıköğretim”in daha sonra kaldırılmasının hayal kırıklığı yaşandığına dikkat çeken Tosun, “Yeni eğitim sistemi, İmam Hatiplerin orta kısmının açılmasına imkân sağladığı gibi, Kuran Kurslarının önünü de açıyordu. Buna muhalif çevreler medrese sistemi getiriliyor diye karşı çıktı. Bu karşı çıkma ideolojikti. AK Parti döneminde okullaşma ve eğitime verilen ehemmiyet, hiçbir hükümet tarafından verilmedi” dedi. Tosun, “İkinci kademedeki “Açıköğretim” imkânının kaldırılması hayal kırıklığı yarattı. Teklifin son haliyle Kuran Kurslarının önünü tıkanmış olduğunu görüyoruz. Eğer iki yıl ara verip daha sonra ikinci kademeye, devam etme imkanı varsa Kuran Kurslarının önü kapanmamış olur. Yoksa kapanmış olur. Bunun çözümü ise gayet kolay. Ya ikinci kademede açık öğretim tekrar teklife derc edilir ya da Kuran Kurslarına milli eğitim içinde ikinci dört yıl statüsü verilerek toplumun beklentisi hayatiyet kazanır” diye konuştu.

Velayet hakkı gasp ediliyor

Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahattin Yazıcı, “Yani ilk dörtten sonra açıköğretim kapısının da açık bırakılıp evde eğitim imkanının sunulması doğruydu. Ama sonra adeta eski kesintisiz eğitim sisteminin bir benzeri gibi ortaya çıktı. 4+4+4’ü bitirdikten sonra serbest eğitim başlayabiliyor. Yani insan özgür olabiliyor. Eskiden beri söylediğim bir şey var; esasen velayet hakkı gasp ediyor. Bir insan çocuğunu hafız yapmak istiyorsa, Kuran Kursuna göndermek istiyorsa burada bağlayıcı engeller ortaya koymak bir manada hem velayet hukukunu engellemektir hem de insanların özgürlüklerine hürriyetlerine bir manada engel olmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla birinci niyet doğruydu, ikinci karar bence yanlış” dedi.

Bu sadece Türkiye’de hafızlık müessesine engel olmakla kalmadığını kaydeden Yazıcı, “Kur’an eğitiminin olabildiğince sıkıntı bir hale dönüşmesini sağlıyor. Ağaç yaşken eğilir atasözü vardır. Burada yine ağaç yaşken eğilmiyor. Böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Bunu sonuna kadar eleştiriyoruz. İlk dörtten sonra özgürlüklerin, velayet hakkının önün açılması gerekiyor. Yaşanan dünyada bur tür zorunlu dayatmacı anlayışlar ortadan kalkıyor. Bugün kalkmasa yarın kalkacak. Bugün onu yapanlar bence kahraman olur” diye konuştu.

Ciddi sıkıntılar yaşanabilir

Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi ise, “Birinci dörtten sonra açıköğretim verilmezse, Kur’an Kurslarına gitmede sıkıntılar yaşanabilir. Daha ileride yaş ilerlemiş olur. Bu da hafız yetişmesini etkiler. 4+4+4’te iktidarın da kafası net değil. Ne yaptıklarını tam bilmiyorlar. Biraz da alelacele bu işleri gündeme getirdiler. Belli ki içlerinde çok alternatifleri tartışmamışlar. Bunun sıkıntısız bir şekilde halledilmesi gerekiyor” dedi. İlk kesintili “4”ten sonra, anne ve babaların çocuklarını Kuran Kurslarına göndermek isteyeceğini dile getiren Tanrıverdi, sistemin esnek olması, farklı durum ve tercihlere el verir durumda olması gerektiğini belirtti. Tanrıverdi; “Buraya özel bir hüküm konulabilir. Bizimde savunduğumuz nokta sistemin esnek bir yapılanmaya götürülmesi sorunu daha çözücü olabilir. Eğer ilk “4”ten sonra Kuran Kurslarına gidip hafızlık çalışacaksa, bu türden talepleri olan vatandaşlara özel bir yasa ile bu hak verilebilir. Sorun bir anlamda çözülmüş olur. Diğer türlü tartışmalar çok sert geçiyor. Uzlaşmanın olacağı da görülmüyor” dedi.

İslami Kesim aldatılıyor

Tanrıverdi, “İslami kesim aldatılıyor. Bunlar kazanç sayıyorlar. Bunlar kazanç değil. İslami kesimin bu noktada talebi İslam okullarını açmak olmalıdır. İlkokulu, lisesi, üniversitesi dahil olmak üzere bu okullar açılmalıdır. Ama zorunlu din dersini bir kazanım sayıyor. Aslında alakası yok. Hiçbir noktada o amaca hizmet etmiyor. Yaklaşım bari bu olsun. Yaklaşım bu olmamalıdır, burada zaten bir İslami eğitim verilmiyor. Burada insanlar Kuran bilgisi alıp yetişmiyorlar. Bu ne İslam düşüncesi, ne de Kuran bilgisi açısından hiçbir şeyin karşılığı değildir” ifadelerini kullandı.

Yanlış üzerinde doğruyu arıyoruz

Anadolu Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Özhazar ise, “Bu problem bu günün problemi değil. 150 yıldır devam eden sorundur. Bu sorunların çözümünün de sabahtan akşama olması mümkün görülmüyor. Bu konuda ciddi bir direncin olacağı muhakkak o direnci göstermeye çalışıyorlar. Karşılıklı bir mücadele var. Bizim eğitim sistemimiz İngiliz ve Amerikan menşeli şekillendiği için çözümü de orada aramaya çalışıyoruz. Yanlış bir şey üzerinde doğru çıkarmaya çalışıyoruz. Eğitim sisteminiz temelden ele alınmalı din hürriyetine bizim değerlerimizle örtüşür düzeye getirilmesi getiriliyor” şeklinde  konuştu.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ferhat Açıl
12-03-12
E mail: milatgazetesi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
4+4+4'TEKİ TEHLİKELER
Online Kişi: 14
Bu Gün: 143 || Bu Ay: 1.783 || Toplam Ziyaretçi: 2.229.107 || Toplam Tıklanma: 52.243.009