ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / TÂRİHİN ARA SOKAKLARI
Okunma Sayısı: 2799
Yazar:
TÜRKİYE ATATÜRK'Ü TARTIŞIYOR

Uzun yıllar Atatürkü koruma kanunu dolayısıyla hakkında eleştiri sayılabilecek gerçek bilgilerin bile dile getirilmediği Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Mustafa Kemal'in büyük bir servete sahip olduğu ortaya çıktı.

Uzun yıllar Atatürk'ü koruma kanunu dolayısıyla hakkında eleştiri sayılabilecek gerçek bilgilerin bile dile getirilmediği Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Mustafa Kemal'in büyük bir servete sahip olduğu ortaya çıktı. Yeni savaştan çıkan ülkenin fakir halkına ve yıkık ekonomisine rağmen ülkenin ilk otoriter liderinin bir çok kesimce diktatörlük olarak tanımlanan rejimi yönettiği sıralarda geniş bir servet ağı kurduğu kaynaklarıyla ortaya çıktı.

Osman'lı devletini ve son İslam hilafetini ilga ederek laik Türkiye'nin temellerini atan Atatürk çağdaş ve din karşıtı duruşuyla Batı ülkelerinde "Türkiye Cumhuriyeti'ni Batı ülkelerine entegre eden efsanevi modernleşme kahramanı" olarak görülüyor. Bazı kesimler ise onun din karşıtı olmadığını ancak dine kamusal alanda asla otorite tanımayan İslam hukuku karşıtı bir lider olduğunu düşünüyor.

Gerçek ne olursa olsun bu onun hala bir çok İslam ülkesinde İslam devleti karşıtlarına gerçek bir ilham kaynağı olduğu görüşünü değiştirmemektedir.

80 yıldan bu yana eğitim politikası ve devlet projeleriyle kurgulanan ve yaygınlaştırılan karizmatik, mütevazi liderlik imajının aksine Mustafa Kemal Atatürk'ün ultra zengin bir lider olduğu görülüyor. Atatürk'ün ölmeden önce büyük bir servet biriktirdiği ortaya çıktı.

Türkiye'li bir yazarın araştırmaları sonucu bulduğu belgelere göre Atatürk'ün gerçek mal varlığı.

İŞTE ORJİNAL BELGELERDEKİ MAL VARLIĞI

Hazırlattığı ve altına imza attığı listeye göre Atatürk Ankara'da Orman, Yağmurbaba, Balgat, Macun, Güvercinlik, Tahar, Etimesgut ve Çakırlar çiftliklerinden oluşan Orman Çiftliği ile Yalova'daki Millet ve Baltacı, Silifke'deki Tekir ve Şövalye çiftliklerinin, Hatay Dörtyol'daki portakal bahçesi ile Karabasamak çiftliğinin, ayrıca Tarsus'taki Piloğlu çiftliğinin sahibidir.

Atatürk, Hazine'ye bağışladığı malları 6 kalemde topluyor. İlk kalem, arazidir. Buna göre toplam 154 bin 729 dönüm araziye sahipti.

Ayrıntılar şöyle:

A) 582 dönüm meyve bahçeleri,

B) 700 dönüm fidanlık (650 bin adet fidan),

C) 400 dönüm Amerikan asma fidanlığı (560 bin adet kök bağ çubuğu),

D) 220 dönüm bağ (88 bin adet bağ kütüğü),

E) 375 dönüm sebze bahçesi (Fethi Naci'de 370 çıkmış),

F) 220 dönüm zeytinlik (6.600 ağaçlık)

G) 1.654 ağacın bulunduğu 17 dönüm portakallık (F. Naci 27 dönüm demiş),

H) 15 dönem kuşkonmazlık, 100 dönüm park ve bahçe ile 2.650 dönüm çayır ve yoncalık

İ) 1.450 dönüm orman, 148 bin dönüm tarıma elverişli arazi ve meralar.Sonra bina ve tesisler geliyor. Buna göre 51 adet binanın sahibi olduğunu yazıyor Atatürk.

A) 45 adet yönetim binası ve ikametgâhı,

B) 7 adet 15 bin baş koyun kapasiteli ağıl,

C) Aydos ve Toros yaylalarında kurulan 6 adet mandıra, 8 adet at ve sığır ahırı,D) 7 adet ambar, 4 adet samanlık ve otluk, 6 adet hangar ve sundurma,

E) 4 adet lokanta, gazino ve eğlence yerleri, lunapark, 2 adet fırın, 2 adet sera.

3. kısımda fabrika ve imalathanelerini sıralıyor.

Belgeden Atatürk'ün birer adet bira, malt, buz, soda ve gazoz, deri, tarım aletleri ve demir fabrikası ile biri Ankara'da, diğeri Yalova'da olmak üzere 2 adet modern süt fabrikası bulunduğunu öğreniyoruz. Ayrıca yine Ankara ve Yalova'da birer geniş yoğurt imalathanesi, yılda 80 ton şarap üretme kapasitesine sahip bir şarap imalathanesi, elektrikli bir değirmeni, İstanbul'daki bir çeltik fabrikasında yüzde 40 hissesi, her biri 15'er ton kaşar, 1.000 teneke beyaz peynir, 600 teneke tuzlu yağ yapmaya elverişli 2 imalathanesi faal haldeymiş.

"Umumi tesisat" başlığı altında şu bilgilere yer verilmiş:

A) Ankara ve Yalova'da iki tavuk çiftliği,

B) Yalova'daki çiftliğinde iki özel iskele ve liman tesisatı,

C) 3'ü Ankara'da, 2'si İstanbul'da olmak üzere 5 adet satış mağazası,

D) Orman Çiftliği'nde kanalizasyon, sulama, telefon ve elektrik tesisatı, küçük beton köprüler, özel yollar, içme ve su dağıtım şebekesi; Yalova ve Tekir çiftliklerinde de benzer tesisat.

E) Orman Çiftliği'nde çiftlik müzesi ile ufak çaplı bir hayvanat bahçesi tesisatı.

Listenin en ilginç kısmını ise canlı hayvanlar oluşturuyor. Buna göre Atatürk'ün,

A) Kıvırcık, merinos, karagül, karaman cinslerinden 13.100 baş koyunu,

B)Simental, Hollanda, Kırım, Jersey, Görensey, Halep ile yeni üretilen Orman ve Tekir ırklarından 443 baş sığırı,

C) İngiliz, Arap, Macar ve yerli ırklardan 69 adet koşu ve binek atı,

D) Legorn, Rhode Island ve yerli ırklardan 2.450 adet tavuğu varmış.

Liste bitmedi henüz. Son olarak sıra cansız demirbaşlarda.

Atatürk'ün cansız mal varlığı arasında 16 traktör, 13 harman ve biçerdöver makinesi ve o günün fiyatlarıyla 66 bin lira değerinde (bu rakam önce yazılıp sonra karalanmış) "bilumum" ziraat alet ve edevatı, 35 tonluk bir adet deniz motoru (Yalova Çiftliği'nde), 5 adet kamyon ve kamyoneti, 2 adet binek otomobili ile 19 adet çiftliklerin servislerinde çalıştırılan binek ve yük arabası bulunuyormuş.

Özetle Atatürk 154 bin 729 dönüm araziye; 91 binaya; 6 fabrika, 5 imalathane, 1 değirmen ve 1 çeltik fabrikası ortaklığına; 2 tavuk çiftliğine, iki özel iskeleye, 5 mağazaya, çeşitli sulama vs. tesisatına, köprülere, müzeye ve hayvanat bahçesine; binlerce koyun, sığır, at ve tavuğa; traktör, deniz motoru, kamyon, kamyonet, otomobil ve servis araçlarına sahipti.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
02-10-12
E mail: pressmedya.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRKİYE ATATÜRK'Ü TARTIŞIYOR
Online Kişi: 25
Bu Gün: 513 || Bu Ay: 9.117 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.620 || Toplam Tıklanma: 51.937.124