ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / OKUMAK
Okunma Sayısı: 2319
Yazar: Ömer Lekesiz
KİTAP FUARI BAŞLARKEN

31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı üç gün sonra başlıyor. Sirke dönüşmeyen, gerçek kitapların ciddi okurlarıyla zahmetsizce buluşabildiği bir fuar temenni ediyorum.

Biraz da sahhaf olmam nedeniyle 'ne okuyalım?' sorusuna fazlaca muhatap olduğumdan, hazır fuarın eli kulağındayken kimi kitapların isimlerini topluca paylaşmanın ve ilgili kimi örnerilerimi iletmemin uygun olacağını sanıyorum:

1-Hariri'nin 'Makamat'ı gibi çok önemli bir eseri, özensizlik ödülüne aday olacak cinsten bir aymazlıkla sunmuş da olsa Kabalcı Yayınları okurunu iyi kitaplarla buluşturmaya devam ediyor.

Örneğin Mehmet Sait Toprak'ın 'Talmud ve Hadis' adlı kitabı bunlardan biri. Talmud ve Hadis gibi sözlü kültürü oluşturan iki temel kaynağın 'teknik' düzeyleriyle işlendiği bu karşılaştırmalı çalışma, semavi geleneğin izlerinin sürülmesi ve benzeşme-değişme esaslarının kavranması açısından önemli bir kitap.

Kabalcı'dan edinmenizi önereceğim ikinci kaynak: Micea Eliade'nin kitaplarıdır. 'Dinler Tarihine Giriş'le birlikte dört cilde baliğ olan üç ciltlik 'Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi'… Ali Berktay gibi işini ciddiye alan bir çevirmenden bu kitapları okumanın farkını ise zaten okuduğunuzda kendiniz bizzat göreceksiniz.

2-Ahmed İbn Acibe el-Hasenî es-Sâzelî'nin 6. Cildi de yayınlanan el-Bahrü'l-Medid fî Tefsiri'l-Kur'âni'l-Mecîd'ni (İbn Acibe Tefsiri, Semerkand) edinmenin tam zamanıdır. Dilaver Selvi'nin güzel Türkçesinden okuyacağınız bu eser size 'zahirle batını, seriatla hakikati, ilimle irfanı, nakille tecrübeyi, amelle edebi' bir arada keşfetme ve zevketme imkanı sağlayacaktır.

3-Şimdiye kadar edinmemişseniz açıklama çevirileri Diana Yanni, Selin Salağ, Baruh Beni Danon tarafından gerçekleştirilen 'Türkçe Çeviri ve Açıklamalarıyla Tora'yı bu fuardan olsun edinmelisiniz. İsrail, dünyaya bela olmaktan önce bizim coğrafyamıza beladır ve bu belanın defedilmesi, en azından onunla başedilmesi onu oluşturan paradigmayı iyi bilmemizi zorunlu kılmaktadır. Bunun en kestirme ve en doğru yolu da Tora'yı dikkatlice okumaktan geçer. Tora'yı okumadan İsrail üzerine konuşmak, olsa olsa bol keseden ahkam kesmek olabilir.

4-Litera Yayınları, Fütuhat-ı Mekkiyye'nin basımını 18 cilt olarak tamamlamıştı. Ekrem Demirli'nin çevirdiği bu eser İbn Arabi'yi sevenin de sevmeyenin de kütüphanesinde mutlaka bulunmalı. İbn Arabi'nin diğer kitaplarıyla, Chittick'in onunla ilgili kitaplarını da İz, İnsan ve Sufi'den edinebilseniz ne güzel olur.

İbn Arabi'nin eserinin bulunduğu bir özel kütüphane hemen onun yanıbaşında İmam-ı Rabbani'nin eseri de bulunmuyorsa eksiği fazla olan bir kütüphane sayılır. Bu bakımdan Mektubat-ı Rabbani'nin (Semerkand) Fütuhat-ı Mekkiyye ile eşzamanlı olarak temin edilmesi çok doğru olacaktır.

5-Fuardan her ne alırsanız alınız ama onların yanına en az bir sözlük ekleyiniz. Benim önereceklerim şunlar: Hadis Istılahları Sözlüğü (Abdullah Aydın, İFAV), Kelam Terimleri Sözlüğü (Bekir Toploğlu-İlyas Çelebi, İSAM), Müfredat (Rağıb el-İsfahani, Pınar), Tasavvuf Sözlüğü (Seyyid Mustafa Rasim Efendi, İnsan), Deniz Balıkları Sözlüğü ve Yıldız Adları Sözlüğü (Mustafa Pultar, İş Kültür), Çin Simgeleri Sözlüğü (Wolfram Eberhard, Kabalcı), Doğan Sözlük (Mehmet Doğan, Yazar), Misalli Büyük Türkçe Sözlük (İlhan Ayverdi, Kubbealtı), Kamus-ı Türki (Şemseddin Sami) ve Lügat- Naci (Muallim Naci, TDK).

Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Yazar: Ömer Lekesiz
17-11-12
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KİTAP FUARI BAŞLARKEN
Online Kişi: 13
Bu Gün: 386 || Bu Ay: 8.199 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.250 || Toplam Tıklanma: 52.154.573