ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KÜLTÜR ve MEDENİYET
Okunma Sayısı: 2124
Yazar: Faruk Beşer
YILBAŞI BİZİM NEYİMİZ OLUR?

...
Kültür, bilginin hayat tarzı haline gelen görüntüsüdür. Yeme, içme, giyme ve selamlaşmanızdır. Dünyaya bakışınız, sonra sanatınız, mimariniz, şiiriniz ve nihayet bütün bunlarla kurulan medeniyetinizdir. Kültür ögeleri sokağınızdan yatak odanıza kadar hayatınızı gergef gergef işleyen mozaiktir. Bu mozaikten bir iki taşın çıkması hissedilir bir renk değişikliği yapmayabilir. Ama hayat boşluk kabul etmediği için çıkan bu öğelerin yerini hemen başka kültür öğeleri doldurur. Nihayet kültür tabanınız kayar ve bu alt yapıdan doğan dünya görüşünüz, düşünce ve inancınız, hukuk ve siyaset bilinciniz, ekonomi anlayışınız, hatta uluslararası ilişkilere bakışınız değişir. Bir söz vardır; kalıp kalıba benzeşince kalp de kalbe benzeşir. Şu şerefli sözü duymayanınız yoktur: 'Kim hangi millete benzemeye çalışırsa ondandır'. Ama biz bunun derin anlamı konusunda fazla düşünme külfetine katlanmak istemeyiz. Oysa bu söz, hem sosyolojik hem de psikolojik bir gerçeğe işaret eder.


Sözünü ettiğimiz kültürel etkileşimi küçümseyenler bir gün sosyal hayatlarında da taklit ettikleri milletler gibi yaşamaya başlarlar. Ardından onlar gibi düşünme gelir. İnançları değişir. O halde bu hadisin anlamı şudur: Kim kendi isteğiyle başka inançta olanlar gibi görünmeye çalışırsa ya zaten onlardan olduğu için bunu yapmaktadır, ya da bu benzeşmenin sonucu onu, onlar gibi olmaya götürür. Örnek mi istiyorsunuz, işte büyük çoğunluğuyla Türk halkı.

Yıllar önce bir sempozyumda Çapa Tıp Fakültesi öğretim üyesi bir tabipten dinlemiştim, desibeli yüksek Rock Müziği dinleyen gençlerimizin Amerikan gençleri gibi boylarının uzadığını ve kafalarının küçüldüğünü anlatmıştı. Belki de bu yüzden Cumhuriyetin ilk yıllarında radyolarımızdan Türk musikisi yasaklanmıştı, benzeşme çabuk olsun diye.

Yetkili bir isim olarak Sayın Mehmet Görmez'in anlamlı yılbaşı beyanatından bir paragrafla bitirelim:

'Benim Diyanet İşleri Başkanı olarak en çok itiraz edeceğim husus, bu Noel tüketim ekonomisi üzerinden hem de çocuklar üzerinden bir kültür ve kimlik erozyonunun oluşmasıdır. Buna millet olarak, buna bilim adamları, fikir adamları, düşünce adamları, öğretmenler, üniversitelerin üzerinde kafa yorması lazım. Bu sıradan bir hadise değildir. Özellikle Noel tüketim ekonomisi üzerinden, çocuklar üzerinde bir kültür ve kimlik erozyonu oluşturmak doğru değildir.'

Ve soralım:

Bizim kaybetmekten korktuğumuz bir kimliğimiz var mı? Ve gerçekten Yılbaşı bizim neyimiz olur?

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazar: Faruk Beşer
31-12-12
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YILBAŞI BİZİM NEYİMİZ OLUR?
Online Kişi: 11
Bu Gün: 113 || Bu Ay: 2.306 || Toplam Ziyaretçi: 2.230.460 || Toplam Tıklanma: 52.256.420