ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / DÜNDEN BUGÜNE
Okunma Sayısı: 2432
Yazar:
YEMEN'İN SON TÜRKLERİ

Yemen'de 200 yıllık geçmişleri olan Türk asıllı Yemenliler, başkent Sana'ya 150 kilometre mesafedeki Mahvit şehrine bağlı Beytu't-Türki (Türk Evi) ve Beytu'l-Kürdi (Kürd Evi) adlı iki köyde varlığını sürdürüyor.

TÜRK-KÜRT BERABER

Yemen topraklarında, Osmanlı telgraf subaylarının bölgeye yerleşmesi ile oluşan Türk ve Kürt köyleri, huzur içinde bir yaşam sürdürüyor. Her iki köy arasındaki ilişkiler bugün hala Anadolu'da sürdürülen gelenekleri andırırken, köyler arasında kız alıp verme ve 'imece' usulüyle yardımlaşma gelenekleri dikkat çekiyor. İki gün önce Türkiye'den gelen bir heyetin köylerini ziyaret ettiğini belirten köylüler, bugüne kadar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kemal Yurtnaç'tan Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman'a, valilerden üniversite rektörlerine ve akademisyenlere pekçok konuğu misafir ettiklerini söyledi. Son ziyaretle beraber köylerine Türkiye'den dördüncü resmi ziyaretin yapıldığını belirten köylüler son iki yılda artan ilgiden memnun.

ESARETE RAĞMEN GERİ DÖNDÜLER

Her iki köyde de halk, bölgeye yerleşen ve bilinen ilk Osmanlı subayının Said Miskal olarak tanıdıklarını ifade ediyor. Said Subay olarak da çağrılan bu Osmanlı telgraf subayının 1800'lü yılların ortalarında bölgeye yerleştiği tahmin ediliyor. 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi gereği Yemen'de bulunan Osmanlı askerlerinin en yakın İtilaf devletleri garnizonuna teslim olmasından sonra askerlerin birçoğu İngiliz hükümeti tarafından Mısır'daki esir kamplarına götürülürken, bu kamplardan serbest bırakılan askerlerden bir kısmı İstanbul'a dönmüş, bir kısmı ise dönemin Yemen Devlet Başkanı İmam Yahya tarafından yeniden Yemen'e davet edilmişti. Daveti kabul eden ve yeni devlette görev alan bu subayların çoğu Sana ve çevresine yerleşirken, Sana'nın kuzeyindeki Mahvit gibi yerlerdeki Türklerin ise daha eskilere dayandığı düşünülüyor. Köy halkı Said Miskal'in 7 oğlunun olduğunu ve onların da çocuklarıyla bölgedeki Türk sayısının arttığını, ilerleyen yıllarda Yemenlilerin toprak satın almasıyla Türk sayısının azalmış olabileceğini belirtiyor.

İslamın tek koruyucusu Türklerdi
...

Haberin devamı için tıklayınız.

Yazar:
09-03-13
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YEMEN'İN SON TÜRKLERİ
Online Kişi: 25
Bu Gün: 150 || Bu Ay: 3.958 || Toplam Ziyaretçi: 2.233.645 || Toplam Tıklanma: 52.281.264