ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 3018
Yazar: M. Nedim Hazar
F KLAVYE

2000 yılının başlarında Amerika’da uzun süreli ikamet etme durumum oluştuğunda, el çantamda ucu dışarı sarkan bir klavye ile girmiştim gümrük kontrolüne.

Görevli, çok anlam verememişti ve ‘Ülkemizde de keyboard var, bu niye?’ türünden soru sorduğunda ABD’de Q klavyenin kullanıldığını ama benim F klavye ile yazma alışkanlığım olduğunu söylediğimde epey şaşırmıştı.

Aslında klasik bir takıntı ve alışkanlığın çok ötesinde boyutları var meselenin. Sıkıntı sadece yazma alışkanlığı ile ilgili de değil sevgili okur. Başkasını bilemiyorum ama Türkçe F klavye olmadan yazı yazmak benim için ızdırap. Q klavye varken, el ile yazıp, yazıyı gazeteye telefonla okuduğum günleri bilirim.

Bu nedenle önceki gün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in, kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyenin yaygınlaşmasına yönelik bir genelge üzerinde çalıştıklarını açıklaması beni nasıl mutlu etti bilemezsiniz. Elbette bu konuda, ‘herkes benim klavyemden kullansın’ ısrarcılığında değilim ama F klavyenin özellikle Türkçe düşünce ve fikir üretimine önemli katkıda bulunduğuna inanıyorum. İnanıyorum, zira yazı için bilgisayar başına her oturduğumda bu gerçekle karşılaşıyorum. Önümdeki klavye Q olunca, kelimeler uzaklaşıyor sanki… Zihnimde kurguladığım cümleler birbirine giriyor, anlamlar kayboluyor, tıkanıp tökezliyorum. F klavyede ise tam tersi bir durum. Sanki kelimeler dünden hazır gibi duruyor harflerin üzerinde. Sadece parmaklarımla dokunmak kalıyor ve ekrana itiveriyorum. O kadar kolay oluyor adeta. Harfler arasında karışık duran kelimeler cümlelere, cümleler paragraflara ve nihayet makaleye dönüşüyor.

Mesleğe başladığım yıldan beri F klavye kullanan tutuculardanım. İtiraf etmeliyim ki, bilgisayarların yaygınlaşmasıyla Q klavyeyi de denemedim değil. Üstelik epey ısrarcı da oldum ama olmadı. Hem yazı verimliliği düşüyordu, hem de sanki hep bildiğim kelimeler benden gizlenmeye başlıyordu. F klavyede ayan beyan karşımda duran binlerce kelime Q klavyede buhar olup uçuyordu sanki. Bu sebeple çok fazla ısrar etmedim ve F klavyede karar kıldım.

Bilenler bilir, zordur F klavyecilerin işi. Çünkü şu anda yaygın olan Q klavyedir, pek çok tedarikçi ‘bulunsun’ diye numunelik saklar F klavyeyi. Hatta pek çok kullanıcının haberi bile yoktur Türk tipi klavyeden.

Oysa yıllar önce, devletin resmî olarak benimsediği bir sistemdir F. Hayatta mıdır bilmiyorum, (hayattaysa Allah uzun ömür versin, vefat ettiyse rahmetler olsun) İhsan Sıtkı Yener’in 1946’dan beri üzerinde çalıştığı ve kanaatimce tam olarak muvaffak olduğu bir sistemdir F klavye. Rahmetli Celal Bayar’ın da katkılarıyla geliştirilmiş ve neredeyse 30 yıllık bir emek ve maceralı süreçler sonrası, 1970’li yılların ortasında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak kabul edilmişti. Şurası kesin; F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürüyor. Yapılan testlerde Türkçede çok kullanılan harflerin F klavyede kolay yerlerde olduğu bizatihi ispatlandı. Örneğin Türkçede çok kullanılan “de” gibi ekleri yazmak için Q klavyede orta parmakla ilk önce d’ye sonra da yeniden e’ye basılması gerekirken F’de böyle bir ihtiyaç yoktur.

Cep telefonlarının hayatımıza ortak olmasından sonra benim gibi Q klavyeden muzdarip insanları rahatlatacak yenilikleri önce Samsung yaptı. Nihayet iPhone da pes etti ve son sürümünde benim gibi artık inatçı kullanıcıları memnun edecek bir zenginliği ekledi. Çocukların F klavyenin varlığını öğrenmesi bile mutluluk verici. Yaşasın F klavyecilerin onurlu direnişi!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: M. Nedim Hazar
21-10-13
E mail: zaman.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
F KLAVYE
Online Kişi: 26
Bu Gün: 256 || Bu Ay: 2.815 || Toplam Ziyaretçi: 2.231.482 || Toplam Tıklanma: 52.264.004