ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 4510
Yazar: RIHLE
RIHLE DERGİSİ

 

Rıhle dergisi 'Sahabe'yi mevzu ediniyor

Tarih 30 Aralık 2009, 00:17 Editör Yusuf Emre KUL

İlmi ve akademik yayınını muhafaza eden Rıhle Dergisi 7. sayısında, sahih İslami çizginin kilit kuşağı "Sahabe"yi konu ediniyor.

Hz. Musa’ya indirilen Tevrat’ın, Hz. İsa’ya indirilen İncil’in günümüze dek korunamama sebebi -her ne kadar- kendilerinden sonra bir son peygamberin gelecek olmasına bağlansa da, Hz. Musa ve Hz. İsa as nın kendilerine indirilen kitabı canları ve malları pahasına koruyacak ve gelecek nesillere sadırdan sadıra o kitabı taşıyacak “sahabe” kitlesine sahip olamamaları asıl önemli sebebi teşkil etmektedir.


Ekonomik kriz, Irak ve –şimdi çapı büyütülen– Afganistan işgali, Pakistan’ın işgali aratmayan hal-i pürmelâli, İran’ın nükleer enerji faaliyetleri, Türkiye’nin içeride ve dışarıda yaptığı “açılım”lar, Ergenekon davası, domuz gribi… Dünya ve Türkiye yüzeye vuran gündemlerle iştigal ederken Rıhle, yolculuğuna derinden ve fakat “sesli” bir şekilde devam ediyor. Rıhle, Türkiye ve dünyadaki sözkonusu gelişmelere dair kısa, öz ve net değerlendirmeler yapıyor “Rıhle’den” bölümünde.

Rıhle Dergisinin kapak spotu, “Sahih İslam Çizgisinin Kilit Kuşağı: Sahabe”… Dergi, Sahabe konusunu niçin kapağa taşıdığının izahını şöyle yapıyor:

Kur’ân ve Sünnet’le irtibatımızı, Allah Teâlâ ve Resûlü’nün muradı doğrultusunda tesis etmenin vazgeçilmez vasıtası olan Sahabe üzerinde duruyoruz.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu kutlu nesil hakkında pek çok spekülasyon dolaşıma çıkarılmış bulunuyor. Tek tek kimi sahabîlerden, bir bütün olarak Sahabe kuşağı hakkında ileri sürülen iddia ve söylemlerin her birinin arkasında ayrı bir “din telakkisi”ni ikame etme gayret ve hedefi bulunduğunu görmek durumundayız. Sahih ve sahici bir Sahabe tasavvuruna sahip olmadan sahih ve sahici bir Müslümanlığın mümkün olmadığını görmek durumundayız.

Meseleyi “olduğu gibi” görmemizi engelleyen yaklaşımların bizi “kurgusal” din anlayışlarının tuzağından başka bir yere götürmeyeceğini görmek durumundayız. Bir kısmı tarihten günümüze sarkan, bir kısmı da günümüzde ortaya çıkan bu yaklaşımların her birinin “kurgusal” olmakla malul olduğu aşikâr. Ama bu kurgusallığın, yaygınlıktan aldığı bir “meşruiyet”le her gün biraz daha yayılma ve benimsenme eğiliminde olduğu da bir başka açık gerçek.

O halde meselenin üzerine soğukkanlı bir şekilde giderek hakikatin ne olduğunu net bir şekilde ortaya koymak bizim sorumluluk anlayışımızın bir gereğidir dedik ve Rıhle olarak bu konuyu hiçbir komplekse kapılmadan ele almaya çalıştık.

Okuyacağınız yazılardan her biri konuyu farklı bir veçhesiyle ele alıyor. Sahabe ile ilişkili olarak kimi teknik Usul konularına taalluk eden, kimi daha pratik mahiyet arz eden bu yazılar, dinî istikametimizin sahih ve sahici bir Sahabe tasavvuruna bağlı olduğu hakikatinin idrakine katkı sunarsa maksat hâsıl olacaktır.

Bu sayımızda Talha Hakan Alp “Sahabe Tariflerindeki İhtilafın Sahabe Tasavvuruna Etkisi”ni, Sahabe tarifleri, bu konudaki ihtilaflar, ihtilaf sebepleri, bunun zemini, hikmeti vb. konular üzerinden olabildiğince detaylandırdı. Abdulkadir Yılmaz, Sahabe’ye dil uzatmanın, onlar hakkında uygunsuz konuşmanın hükmünü “Sebbi-Sahabe Meselesi” konu başlığıyla mercek altına aldı. Orhan Ençakar ise “Fıkhî Meselelerde Delil Olması Bakımından Sahabe Kavli” gibi teknik bir konuyu işledi. Dr. Mehmed Efendioğlu, “Sahabe’den Bir Kısmı Münafık Olabilir mi?” sorusunu sordu ve habbelerin nasıl kubbelere dönüştürüldüğünü, bir takım zevatın bu husustaki çarpıtmalarını gözler önüne serdi. İntikad bölümümüzde Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tahir Dayhan’ın, Ebu Hureyre r.a Üzerinden Ehl-i Sünnet Müdafaası’na dönüşen ve birinci bölümünü tefrika edeceğimiz “Ebû Hureyre’yi Anlamak I” yazısı ayrı bir önem arz ediyor. Yazı, kadim zamanlarda peydahlanmış bazı iftiraların günümüzde yeni dillere dolanarak nasıl ulu orta yayıldığını inceliyor ve gerekli ilmî reddiyeleri son derece güzel bir üslupla okuyucuya sunuyor.

M. Fatih Kaya kitaplarla olan dostluğunu; Yusuf Hanif, Masonluğun sömürgecilikle irtibatını anlattı.

Tezakir bölümünde Abdullah Zerrar Cengiz, Hint Alt Kıtasında Bir Evliya Çelebi, Büyük Dava Adamı, Ebu’l-Hasan Ali en-Nedvî el-Hasenî başlığı altında en-Nedvi’nin 1956 yılında gerçekleştirdiği Osmanlı’dan sonra tesis edilen Türkiye Cumhuriyeti ziyareti ve izlenimlerini ele alıyor.
Hikemiyat bölümünde günümüzde tartışılan bir takım meselelerin aslında tarihin tozlu raflarından indirildiği hakikati var.

Soruşturma bölümünde Sahabe konusuyla ilgili sorularımızı İsmail Lütfi Çakan hoca, Zekeriya Güler hoca ve BAE Şarika Üniversitesi hocalarından İyâde Eyyûb el-Kubeysî hoca cevaplandırdı.

Bu sayıda editörümüz Dr. Ebubekir Sifil’in yazısı yok. Sifil hocamız son bir ayın neredeyse tamamını kanser olan annesinin tedavisiyle uğraşarak geçirdi. Bu süreç halen devam ediyor. Yüce Allah’tan hocamızın muhterem annesine acil şifalar dilerken sizlerin de dualarınızı beklediğimizi bilmenizi isteriz.


Yazar: RIHLE
20-02-10
E mail: s.baha@hotmail.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
RIHLE DERGİSİ
Online Kişi: 11
Bu Gün: 25 || Bu Ay: 973 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.895 || Toplam Tıklanma: 52.221.049