ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 1559
Yazar: Rahim Er
YAKIN PLAN CİZRE

YAKIN PLAN CİZREMürted, Müslümanken dinden çıkan demek. Cizreli bir vatandaş twitterdan bize gönderdiği bir mesajda şöyle yazıyor. Burada bir çatışma yok. Bir tarafta mürtedler, bir tarafta sizin gibi inanan insanlar var. Mürtedler; Müslümanları katletmek istemekteler.

Cizre'yi bilenler şunu ifade etmekteki bu şehir, teröre en uzak olması gereken bir yerdir. Bir edebiyat, tarih, imân, irfan ve san'at beldesidir. Burada Şeyh Ahmed el Cüzeyrî gibi divan sahibi büyük mutasavvıflar, âlimler ve evliya yetişmiştir.

İşte böyle bir iklimde hem de barış müzakereleri devam ederken irfanın ruhaniyeti yükseleceğine namlulardan dumanlar tüter oldu. İlk ânda hakikaten bir çatışma yaşanıyor zannedildi. Evet bu ifade yanlış değildir; en azından fikren bir çatışma vardır. Fakat 27 Aralık 2014 günkü hâdise daha başkadır. O gün PKK'nın gençlik örgütü YDGH, Kandil'in daha bir gün önce bundan böyle maske takılmayacak, molotof atılmayacak, yol kesilmeyecek şeklindeki açıklamasına rağmen HÜDA-PAR'lıların evlerine, iş yerlerine, hayatlarına saldırdı. Onları meskenlerinde diri diri yakmaya kalkıştı. HÜDA-PAR'lılarınki evlerinde mahsur kalan çoluk-çocuklarını kurtarma çabasıdır.

Ekranlarda delik-deşik edilen evler görülünce işinde-gücünde insanlara nasıl bir zalim taarruz yapıldığı çok net şekilde anlaşıldı. Binalar ateşe verilmiş, cayır cayır yanarken HDP'li belediyenin itfaiye göndermediği iddiası da ayrıca tüyler ürperten bir tesbittir.

İki ihtimal var;  ya Kürtçü militan gençler Kandil'in talimatını dinlememekte  veya Kandil, iki yüzlü hareket etmektedir. Hangisi doğru olursa olsun neticede barış süreci ziyan görmekte. Bu kaosun içinde dış güçlerin olduğu, Suriye unsurunun göz ardı edilemeyeceği kesindir. Militan gençler Kandil ve İmralıya karşı çok ustalıkla kullanılabilir.

Gözden kaçmaması gereken bir diğer husus da şudur. PKK, Türkiye'de kalkınmaya mağlup olarak barışa razı olmuştur. Fakat işe bakınızki eş zamanda Suriye iç savaşı çıkmış, IŞİD diye ne olduğu muğlak bir muamma örgüt türemiş ve bu örgüt Kuzeydoğu Suriye'de PKK ile dövüşe tutuşmuştur. Bunun tercümesi şudur: Örgüt, 30 Yıldır süren bir cepheyi kapatırken bir başka yerde açılan yeni bir cephenin tarafı olmuş veya olmak zorunda kalmıştır.

Bütün bunlar yaşanırken genel Türkiye nüfusu, bölgede PKK dışında da Kürtler olduğu, onların da siyâsî görüşleri bulunduğu, daha ziyade dindarlardan meydana gelen bu Kürtlerin PKK ile imân noktasında husumet içinde bulunduklarını görememiştir.

Bunu esasında göstermesi gereken devletti.

Fakat hangi devlet?

Çünkü; eski Türkiye'deki derin devletin adamları, 28 Şubat faşizminde dindar Kürtlere değil, ateist  örgütün dünya görüşüne daha yakındı. Mevzubahis derin devlet, laikçi kamalist, tek tip ideoloji niteliği ile laikçi, tek tipçi, Kürtçü PKK  ile aynı faşizan kaynaklı hayat felsefesine sahipti.

Barış süreciyle makul, meşru ve olması da gereken bir adem-i merkeziyet, yerinden yönetim, güçlendirilmiş belediye hizmeti daha istişare safhasındayken laikçi ideolojideki Kürtçü militanlar, bölgedeki farklı inanç, fikir ve politik görüşteki Kürtleri yok etmek için ateşe ve silaha sarılmışlardır. Dedikleri net şekilde anlaşılmakta; ya bizim gibi olacaksınız veya buraları terk edersiniz. Çünkü; düveli muazzama, bölgede silahlar sussun, kavga bitsin istemiyor.

Bu manzarada; riyakâr tavır veya başına buyruk gençlik yahut tek tipçi, dayatmacı ve  demokrasiye, çok kültürlülüğe hasım ve  her halükârda dış güçlerin etkisindeki dağlı bir ideolojik yapının eli silahlı unsurlarıyla barış çok da kolay değil.

HDP'nin parti olarak seçime girmesi ilk ânda kulağa hoş gelse de Cizre mes'elesinden dolayı şu da dile gelir olmuştur. HDP seçimlerde silahlı unsurlarıyla bölgede baskı yaparak  yüzde 10 barajını aşma niyetinde.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Rahim Er
01-01-15
E mail: turkiyegazetesi.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YAKIN PLAN CİZRE
Online Kişi: 24
Bu Gün: 95 || Bu Ay: 6.112 || Toplam Ziyaretçi: 2.236.969 || Toplam Tıklanma: 52.310.049