ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2341
Yazar: Orhan Çeker
DOYMAK NEDİR, BEYAZ ADAM NE DİYOR?-2

DOYMAK NEDİR, BEYAZ ADAM NE DİYOR?-2Ge­çen ya­zı­mız­da  ‘Be­yaz Ada­m’­ın öte­ki in­sa­na tü­ket­me­yi teş­vik et­ti­ği­ni ve böy­le­ce ken­di pa­za­rı­nı sü­rek­li ve can­lı tut­tu­ğu­nu söy­le­miş­tik. DOY­MA­’nın ta­nı­mı­nı bu ya­zı­mı­za bı­rak­mış­tık.

Be­yaz ada­mın doy­ma ta­nı­mı da fel­se­fe­si doğ­rul­tu­sun­da­dır. Ona gö­re doy­ma, in­sa­nın ca­nı her ne çe­ki­yor­sa ken­di­si­ni zor­la­ya­rak da ol­sa ye­me­si­dir. Ye­me ko­nu­sun­da sa­de­ce be­den ih­ti­ya­cı­nın sı­nır­lan­dı­rı­cı ol­ma­sı söz ko­nu­su de­ğil­dir. O sa­de­ce in­sa­nı için­de­ki is­te­ğe ba­kar. Her ne za­man ve her ne is­te­di ise yer du­rur. Bu an­la­yış ve ta­nım in­sa­nı is­ten­me­yen so­nuç­la­ra gö­tür­müş­tür. İn­sa­nın ba­şı­na ki­lo ve obe­zi­te prob­le­mi­ni çı­kar­mış­tır. İn­san be­de­ni yi­ye yi­ye bir gün ge­li­yor ki be­den ma­ki­ne­si ‘doy­du­m’ de­me­yi unu­tu­yor ve in­san ye­dik­çe yer ha­le ge­li­yor. Bu in­san­da doy­ma his­si ar­tık yok ol­muş, be­den ‘doy­du­m’ di­ye­mez ol­muş­tur. Ya­ni in­san­da­ki DOY­MA AYA­RI bo­zul­muş ve ma­ki­ne doy­ma­yı ha­ber ve­re­mez ol­muş­tur. Dü­şü­nün ki AB­D’­de bir in­san yıl­da 120 kg et yi­yor.  Bu ra­kam Av­ru­pa­’da 100 kg. Tür­ki­ye­’de 20 kg ci­va­rın­da­dır. İn­sa­nın yıl­lık 120 kg et ye­me­si de­mek gün­lük 2 de­fa dub­le ke­bap ye­me­si an­la­mı­na ge­lir. Üs­te­lik bu sa­de­ce et tü­ke­ti­mi­dir. Ya­nı­sı­ra be­yaz adam da­ha ne­ler ne­ler tü­ke­ti­yor. Bu in­sa­nın vü­cu­dun­da doy­ma his­si­ni ve­ren ayar­dan eser kal­mış ola­bi­lir mi! Bir in­san bu ka­dar şe­yi na­sıl yi­ye­bi­lir! Ye­me­si doğ­ru mu! Bu ka­dar gı­da mad­de­si­ni üret­mek çev­re­ye ne ka­dar za­rar ve­ri­yor! Ne tu­haf­tır ki in­san ön­ce aşı­rı yi­yor mas­raf ya­pı­yor. Ki­lo alı­yor, ki­lo­yu at­mak için ikin­ci bir mas­raf ya­pı­yor. Çok ye­me­nin do­ğur­du­ğu has­ta­lık­la­rı te­da­vi et­ti­rir­ken üçün­cü bir mas­raf ya­pı­yor. Hal­bu­ki bi­rin­ci mas­ra­fı he­sap­lı yap­say­dı son­ra­ki­le­re ge­rek kal­ma­ya­cak­tı.

Öy­ley­se in­san­lı­ğın hay­rı­na doy­ma­’yı ye­ni­den ta­rif et­mek, da­ha doğ­ru­su var olan ide­al ta­ri­fi ha­tır­lat­mak ge­re­ki­yor: İn­san ih­ti­ya­cı ka­dar ye­me­li, faz­la­sı­nı ca­nı çek­se de ye­me­me­li­dir. Ge­ce ya­tar­ken o gün ne ye­di­ği­ni­zi lis­te­le­yin. Lis­te­yi in­ce­le­di­ği­niz­de gö­re­cek­si­niz ki on­la­rın bü­yük ço­ğun­lu­ğu­nu psi­ko­lo­jik ola­rak al­mış­sı­nız. Ya­ni psi­ko­lo­jik aç­lık/bi­yo­lo­jik aç­lık ve­ya psi­ko­lo­jik doy­ma/bi­yo­lo­jik doy­ma ifa­de­le­ri dev­re­ye gi­re­cek­tir. Onun için di­yo­ruz ki psi­ko­lo­jik aç­lı­ğa iti­bar et­mek­si­zin sa­de­ce bi­yo­lo­jik doy­ma ile ye­ti­ne­lim. Ya­ni bi­yo­lo­jik ih­ti­ya­cı­mı­zı kar­şı­la­dık­tan son­ra ca­nı­mız çek­ti­ği için ve­ya adet ye­ri­ni bul­sun di­ye ye­mek­ten vaz ge­çe­lim. Bi­yo­lo­jik ih­ti­yaç için be­lir­le­nen gün­lük ka­lo­ri mik­da­rı bi­le he­sa­ba çe­kil­me­li­dir. Çün­kü be­yaz ada­mın be­lir­le­di­ği ka­lo­ri mik­da­rı, oruç iba­de­ti­ni bi­len in­san için ge­çer­li ol­ma­ya­cak­tır. Yurt dı­şın­da sı­nıf ar­ka­daş­la­rım­dan Vi­et­nam­lı bir Bu­dist gün­lük ne ye­di­ği­mi­zi, ne ka­dar uyu­du­ğu­mu­zu, prog­ra­mı­mı­zı sor­muş­tu. Ce­va­bım kar­şı­sın­da şa­şır­mış ve in­san bu ka­dar­la ye­ti­ne­mez de­miş­ti.

Biz müs­lü­man­lar ken­di kül­tü­rü­mü­ze gö­re fark­lı bi­yo­lo­jik ih­ti­yaç lis­te­si çı­kar­mak du­ru­mun­da­yız. Bi­yo­lo­jik ih­ti­ya­cı­mız olan gı­da­yı al­dık­tan son­ra faz­la­sı­nı AL­MA­MA ko­nu­sun­da ıs­rar et­me­li­yiz. Bu tak­dir­de 2 mil­ya­ra an­cak ye­ten mev­cut do­ğal gı­da 5 mil­yar in­sa­na ye­ter­li ola­cak, sa­na­yi ma­mü­lü/kat­kı­lı gı­da mad­de­le­ri­ne çok az ih­ti­yaç duy­muş ola­ca­ğız. He­la­le ayar­lı olan in­sa­nın, Ya­ra­da­n’­ın ona koy­du­ğu AYA­Ra uy­gun ha­re­ket et­me­si ge­re­kir. Her şey­den ön­ce böy­le ha­re­ket et­me­si ken­di men­fa­ati­ne­dir. Müs­lü­man ola­rak ay­rı­ca ni­ye­tin gü­cü­nü de ar­tık keş­fet­mek du­ru­mun­da­yız. Doy­ma­ya ni­yet et­mek ina­nıl­maz fay­da sağ­la­ya­cak­tır. Du­a ve se­lam

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Orhan Çeker
07-02-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DOYMAK NEDİR, BEYAZ ADAM NE DİYOR?-2
Online Kişi: 25
Bu Gün: 410 || Bu Ay: 6.427 || Toplam Ziyaretçi: 2.237.571 || Toplam Tıklanma: 52.315.865