ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ŞUUR YAZILARI
Okunma Sayısı: 1911
Yazar: Ali Nur Kutlu
ADAM OLMAK

ADAM OLMAKAmerika'da dışlanmış, horlanmış ve bir otoban kenarında vurulmuş siyahi gördüğünde için yanıyorsa, Afrika'daki toprağından kopartılıp, zincirlere vurulmuş kölelerin tarihini hatırlıyorsan ve dişlerini sıkıyorsan eğer, Sen Adamsın.

Asya'da; Bangladeş'te, Pakistan'da, Hindistan'da, Çin'de günde bir dolara, kirli atölyelerde çalıştırılan, karnı sırtına yapışmış modern köleleri gördüğünde, bu dünyadaki adaletsiz gelir dağılımına, sömürüye, kapitalizme isyan edesin geçiyorsa içinden, Sen Adamsın.

Afrika'da altın madenlerine, elmas madenlerine, zorla götürülen çocukların kara gözlerinde umutsuzluğu, isyanı ve hüznü gördükten sonra, sırf süs olsun diye atın takı, tek taş yüzük almıyorsan ve Batı'nın hepimizi sömüren düzenine çomak sokmak geçiyorsa içinden, Sen Adamsın.

Afrika'nın açlığını, yoksulluğunu, yokluğunu görüp, yediğin yemek boğazına takılıyorsa, yutkunurken, o siyah bedenlerin dışarıdan sayılan kaburga kemiklerini görüyorsan ve bir kavga başlatmak geçiyorsa içinden Sen Adamsın.

Din adına, mezhep adına, inanç adına kardeşini öldüren, mazlumu öldüren, masumu öldüren ve bunu en vahşi yöntemlerle yapan kimi gördüysen, kimliğine bakmadan, yaptığı zulme ses veriyorsan, tepki gösteriyorsan, Sen Adamsın.

Haksızlık karşısında susmadıysan, menfaatine dokunduğu halde susmadıysan, seni dışlayacaklarını bildiğin halde susmadıysan, kovulacağın tüm köyleri bildiğin halde susmadıysan ve zalime diklendiysen, mazluma sarıldıysan, Sen Adamsın.

İnsanlara yardım etmeyi insanlığın en ulvi davranışı olduğunu bilerek, el açana, yardım dileyene, yolda kalan, garibana omuz verdiysen, sağ elinin verdiğini sol elin görmediyse ve bu yardımın karşılığını bu dünyada değil, sadece Allah'tan beklediysen, Sen Adamsın.

Komşun, iş arkadaşın, tanıdıkların, hatta hasmın bile, senin dürüst, namuslu, emanete ihanet etmeyen biri olduğunu düşünüyorsa, sana canını, malını, namusunu teslim ederken tereddüt etmiyorsa ve “emin insanlardır bunlar” diyorsa, Sen Adamsın.

Adam Olmak,

Haksız kazanç söz konusu olduğunda tereddüt etmeden itiraz etmektir.

Gıybet yapıldığında, dedikodu yapıldığında, yalan söylendiğinde o ortamdan vebadan kaçar gibi kaçmaktır.

Adam olmak,

Yolda karşılaştığın insanlara güler yüzle selam vermektir.

Yetimin başını okşamaktır.

Yoldaki dikeni kaldırmaktır.

Adam olmak

İnsanlığın dertlerine derman bulmaktır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Nur Kutlu
02-05-15
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ADAM OLMAK
Online Kişi: 17
Bu Gün: 353 || Bu Ay: 5.743 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.366 || Toplam Tıklanma: 52.111.269