ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2481
Yazar: İbrahim Karataş
MEDYA SAVAŞLARINDA NEREDEYİZ?

MEDYA SAVAŞLARINDA NEREDEYİZMedyanın ne kadar yıkıcı bir güce sahip olduğunu gören devletler bu sektöre her geçen gün daha çok önem vermeye ve manipüle etmeye başladılar.  Bizler son zamanlarda Soros gibi baronlarla, CIA ve ABD kongresi destekli National Endowment for Democracy, USAID  ve Freedom House gibi ülkelerin ulusal medyasından gazete, TV ve haber portalı devşiren kurumlara odaklanırken, Avrupa Birliği de basın-yayının gücünü sömürmek için bir müessese kurdu. Ekim’de faaliyetlerine başlayan East StratCom Team isimli kurum, Rusya’nın kara propagandaları ile mücadele edecekmiş. Kurumun koordinatörlüğünde, Rusya’nın batısındaki 6 ülke ve Rusya içinde Rusça yayın yapan TV, gazete, radyo ve internet siteleri kurularak Ruslarla mücadele edilecek. Ekibin başında Giles Portman isimli bir İngiliz diplomat var. Bu isim önemli çünkü son sekiz yılını Ankara’daki İngiliz büyükelçiliğinde ve  AB’nin merkezinde Türkiye üzerine çalışarak geçirmiş.

Rusya medya propagandası bağlamında Batı’nın gerisinde değil. Putin’in lehine paylaşımlarda bulunan 200 kişilik bir sosyal medya ordusu ile bir çok dilde yayın yapan RT (Russia Today) ve Sputnik gibi TV’leri var.  Putin, devlet destekli bu medya organlarının propagandaları sayesinde Amerikalı Forbes dergisince üç yıldır “dünyanın en güçlü insanı” seçiliyor. TIME dergisi de en etkili 100 kişi listesinde onu bir numara yaptı. Eğer Ruslar soğuk savaş içinde oldukları Amerika’da Putin’i en güçlü insan seçebiliyorlarsa gerçekten kıskanılacak bir algı gücüne sahipler demektir.

Avrupa’nın East StratCom Team’i kullanarak Rusya ile medya savaşına girmesi ne kadar etkili olur, önümüzdeki dönemde belli olur.  Fakat Rus hükümetinin bu yıl tehlikeli bulduğu yabancı STK ve kişileri sınırdışı eden bir kanun çıkardığını hatırlatalım.  Artık birisi Kanada’dan kalkıp Moskova’da serbest gazetecilik yapamıyor. Yabancı bir dernek muhalefete para desteği vererek yalan yanlış haberler yazmak için haber siteleri kuramıyor. Böyle şeyler bir tek Türkiye gibi ülkelerde oluyor.

Maalesef Türkiye’nin kurumsallaşmış bir devlet veya sivil anti-medya yapılanması yok.  Devletin kontrolündeki TRT World yıllar sonra daha yeni yayına geçti. İleride bir RT veya BBC olur mu göreceğiz. Şimdilik en azından şehit olanlar için killed (öldürüldü) yerine martyred (şehit oldu) kelimesini kullanırlarsa iyi olacak. Konunun sivil ayağında ise sadece bir gazete (Daily Sabah) yabancı medyayla mücadele ediyor. Onlar da yerli yabancılarla uğraştığı için takviye kuvvet gerekiyor.

Eğer medya silahıyla silahlanılmazsa yabancı medyada Türkiye’ye dair çıkan haberlerin yüzde 99’u  (acı ama gerçek) aleyhte çıkmaya devam edecek. Yabancı medyada Türklerin kendi ülkesine hakaret ettiği yazılar okumaya devam edeceğiz. Yazarın müntesipliğini  araştırdığımızda Paralel, TÜSİAD’cı ya da ulusalcı olduğunu görmeye devam edeceğiz. Yabancı gazeteciler tekeri patlamış Doğan ve Okyanus medyasından alıntılar yapmaya devam edecekler. Yabancıları, Doğanları ve Paralelcileri eleştirebiliriz. Çünkü ölçüsüz bir ihanet içindeler. Fakat onlara paralel bir medya mekanizması kuramamanın da mevcut acizliğin sebebi olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Hükümet için tek teselli, henüz geç kalınmadığıdır.  Yerli muhalif medya seçim yenilgisinden sonra ağzını kapayarak dişlerini örten aslan misali “aman” dileyebilir ama o vahşi dişler ve hayvanlık bedende olduğu sürece pusuda bekleyeceklerdir.  Yabancı medya herhangi bir kaygısı olmadığı için saldırmaya devam edecek. Dahili ve harici saldırılara karşılık veren ve kendi ülkesinin propagandasını yapan proaktif bir medya yapılanması, yerli malı askeri silahlar kadar önemli ve elzemdir.  Hükümetin bir icraatı da milli medyayı global medyaya karşı güçlendirmek olmalı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: İbrahim Karataş
08-11-15
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MEDYA SAVAŞLARINDA NEREDEYİZ?
Online Kişi: 11
Bu Gün: 89 || Bu Ay: 2.282 || Toplam Ziyaretçi: 2.230.391 || Toplam Tıklanma: 52.255.773