ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2082
Yazar: İbrahim Karataş
GAZETECİ GÖRÜNÜMLÜ RUS CASUSLAR

VE RUSLAR WİKİLEAKS'İ DE ELE GEÇİRDİGazetecilik; külfetsiz, tehlikesi az, belge ve bilgiye risksiz erişimin olduğu, sivil, suça kılıf bulmanın kolay olduğu ve devletlerin çok kullanıp da üzerine alınmadığı bir istihbarat enstrümanına dönüştü. Her devlet bazı gazetecileri ve (sivil toplum örgütlerini) hasım ülkelere göndererek veya oralarda istihdam ederek istihbarat toplamaya başladı. Herkes bu aracı kullanır da Ruslar geri durur mu? Rus kanunlarına göre bir gazeteci veya STK üyesi ülkenin güvenliğine ve egemenliğine zarar veriyorsa hemen sınır dışı edilir. Fakat Rus gazetecilerin diğer ülkeleri karıştırmalarına sınırsız destek verilir.

Ruslar düşen uçaktan dolayı Türkiye’ye karşı bir medya savaşı da başlatmış durumdalar. Rus medyasının yayınladığı yalan-yanlış haberlerin yanı sıra, en gözde gazetecileri de Türkiye aleyhine programlar yapıyorlar. İşte bunlardan birisi aldığı emir ve damarındaki Rus kanının kabarmasıyla olacak ki geçen hafta Türkiye’ye gelmişti. Suriye sınırındaki sözde petrol ticaretini yerinde görüntüleyecekti.

Bu gazetecinin adı Aleksandr Buzaladze. Belki okumuşsunuzdur; Pazartesi günü Hatay’da çekim yapan bir Rus televizyon ekibi tutuklanıp sınır dışı edildi. Ruslara göre özgür basının IŞİD’le yapılan petrol ticaretini görüntülemesine izin verilmemişti. Böyle bir alışverişin olmadığı defalarca ispat edilmesine rağmen Rusların ısrarla varmış gibi propaganda yapması biraz da ellerinde Türkiye’yi suçlayacak bir kanıt olmamasından kaynaklanıyor. Normalde çekim yapmalarına izin verip onların da kendi gözleriyle hakikati görmelerini sağlamak daha iyi bir seçenekti. Fakat TV ekibinin başındaki kişi Alexandr Buzaladze idi. Kendisi gerçekten de bir gazeteci ama mesleğini casusluk için kullanıyor. Nitekim bu yazının yazıldığı sıralarda onun ve ekibinin sınırdan kaçak geçerek yerli Şebbiha lideri Mihraç Ural’a ulaşmaya çalıştığı anlaşıldı. Yine casusluğu tuttu anlaşılan.

Buzaladze’nin vukuatları Hatay’da yaptıklarıyla sınırlı değil. Bu zat Putin rejimine sadece yakın değil, aynı zamanda Kremlin’in propaganda makinesi gibi çalışıyor. Putin’in muhalifleri hiç kimseden çekmediler Buzaladze’den çektikleri kadar. Litvanya istihbaratının bir raporuna göre Rus yönetimi muhalifleri takip etmek için gazeteci ve STK’ları kullanıyor. Gazeteciler içinde en gözde olanı da Aleksandr Buzaladze. Putin’in muhaliflerinden Boris Nemtsov, iki yıl önce Litvanya’da bir konferansa katılır. İşbu Buzaladze, Nemtsov’un Litvanya ziyaretini kaydeder ve Rossiya 1’de “Özel Muhabir” programında yayınlar. Program izlenince sonlara doğru Buzaladze Moskova’ya dönen Nemtsov’u uçakta yakalıyor ve bir gazeteciden çok polis gibi sorguluyor. Nemtsov şaşkın ama zoraki de olsa röportajı veriyor. Boris Nemtsov, Buzaladze’nin bu karalama kampanyalarının sonucunda geçtiğimiz Şubat ayında suikasta kurban gider. Failin kim olduğu herkesin bildiği bir sır. Fakat Buzaladze’nin rolü üzerinde durulmadı. Herhalde yaptıkları özgür basın kapsamına girdiği içindir.

Özgür basının yılmaz savunucusu (!) Aleksandr Buzaladze geçen yıl da Ukrayna’yı karıştırmaya teşebbüs eder. Buzaladze Ukrayna’nın doğusunda sözde zulüm gören Rusların belgeselini yapıyordu. Fakat ekranda zulüm falan yoktu. Röportaj yaptığı kişiler de Rus ordusunun toplayıp Donetsk ve Lugansk bölgelerine gönderdiği milislerdi. Buzaladze yine bir hinlik peşinde olduğu için Ukrayna hükümeti onu ve ekibini 20 Mart’ta gazetecilik (!) yaparken apar topar Rusya’ya geri gönderdi.

Türkiye casus gazetecilikte iyi olmasa da avlamada gayet iyi. Buzaladze gibi buzdağının görünen/görünmeyen kısımlarını iyi tespit ediyor. Ancak Ruslar bilsinler ki bu tavırları kendilerini önden bıçaklamak gibidir. Türkiye kaybedilecek bir ülke değil. Uçak hadisesini unutup eski günlere dönmek en çok Ruslara yarar. Kremlin yönetimi vaka yerine niyete de bakmayı öğrenmeli. Sorun büyük değil. Sadece büyütülüyor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: İbrahim Karataş
13-12-15
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
GAZETECİ GÖRÜNÜMLÜ RUS CASUSLAR
Online Kişi: 19
Bu Gün: 172 || Bu Ay: 3.176 || Toplam Ziyaretçi: 2.232.152 || Toplam Tıklanma: 52.269.663