ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 1597
Yazar: Ali Karahasanoğlu
DİKKAT! PKK'NIN YERİNİ IŞİD ALABİLİR

VE RUSLAR WİKİLEAKS'İ DE ELE GEÇİRDİÜlke ve millet olarak zor bir dönemden geçiyoruz. İhaneti bile kutsayan bir güruh aklını kaybetmişçesine devlete değil, devletin düşmanlarına destek veriyor. Şehit polislere değil ölen teröristlere ağlayanlar devletin terörle mücadeledeki azmini kırmak için her türlü ihaneti meşru görüyor. Ama nafile. Devlet son iç düşmanını da yok etmek için tüm gücünü kullanıyor. Allah, vatanı için mücadele eden başta ordu ve polis teşkilatı olmak üzere herkesin yardımcısı olsun.

Terörle mücadele kanserle mücadele gibidir. Habis urları yok etmek hastalığın bittiği manasına gelmiyor. Aynı mikrop ya metastaz yaparak başka bir organa sıçrıyor, ya da başka hastalıkları tetikleyerek hastanın ölümüne neden olabiliyor. Tıpkı bunun gibi terörü besleyen sosyolojik kök sebeblere kalıcı bir çözüm bulunmazsa anarşinin bitmesi hem zaman alır, hem de zayiat fazla olur. Belki de başka bir arayüzle karşımıza çıkar.

Güneydoğu’daki güncel mücadelenin hem terörün belini kırması hem de IŞİD’in bölgede filizlenmemesi için hayati bir önemi var. Halk terörün evine kadar girmesinden, ölmekten, şiddetten, geçimini sağlayamamaktan vb. sebeplerle PKK’ya cephe almış durumda. Sözde devrimci halk savaşı, bölge halkı destek vermediği için PKK’nın elinde patladı. PKK’ya sempati duyanlar çatışmanın meyvesi olarak harabeye dönen şehirleri hayal etmiyorlardı. PKK da HDP’ye barajı aştıran halkın kendisine arka çıkmamasının hayal kırıklığını yaşıyor.

Devlet bu çatışmalı süreçte halkının yanında olduğunu hissettirebilirse tabanla terör örgütü arasındaki duygusal kopuştan yararlanarak halkı kendi tarafına çekebilir. Halk çatışmalar nedeniyle evlerini terk edip akrabalarının yanına yerleşti. Kendilerine ayni ve nakdi yardım yapıldığını biliyoruz ama başkasının evinde kalmanın verdiği sıkıntı, kiralanacak ev bulunmaması, esnafın iş yapamaması PKK’ya olan öfkeyi zaman içinde devlete de yönlendirebilir. Hükümetin bir numaralı görevi; Suriyeliler için açılan çadır kentler ve prefabrik evlerin aynısından Diyarbakır ve Cizre gibi şehirlerin de yanı başında kurmak olmalı. Kızılay ve AFAD gibi kurumların fiilen barınak, yiyecek ve giyecek yardımı yapması önem arz ediyor. TV’lerde sadece göç eden halkın görüntüleri değil, yerleştirildikleri mekanlar da görülmeli ki toplum devletin şefkat elini uzattığını anlayabilsin.

Eğer devlet bölge halkını sahiplenmezse onun yerine sahiplenecek bir aktör daha var; IŞİD. IŞİD’in Güneydoğu’da gizli bir yapılanma içinde olduğu ve bölgedeki organizasyonunu tamamladığına dair bilgiler geliyor. Güneydoğu’da PKK’ya gönüllü veya çaresizce boyun eğenler olduğu gibi PKK’nın varlığını kabul etmeyen genç bir kesim de var. Bahsi geçen genç insanlar İslami duyarlılıkları oldukça fazla, PKK’nın din karşıtı politikalarına tepkili ve de radikalleşmeye meyilli insanlardan oluşuyor. Hizbullah’ın Hüda-Par’a evrilerek şiddetle arasına mesafe koymasından sonra bir arayış içine giren bu kişilerin yardımına IŞİD koşmuş görünüyor.

Eğer IŞİD eylem talimatı verirse bölge kaosun içine daha da sürüklenmiş olacak. Yerli IŞİD’lilerin hedefinde her ne kadar PKK olsa da bu ülke topraklarının bir kısmı terör örgütlerinin savaş alanına dönecek ve ülke içinde Kobaniler ve Rakkalar oluşacak. Ve halk ölmemek için iki örgütten birine yanaşmak zorunda kalacak. PKK terörü arttıkça IŞİD’in filizlenip bölgede kök salması arasında doğru bir orantı var. Eğer terör operasyonlarındaki kararlılık devam ederse her iki örgütün de varlığını idame ettirmesi zor olacak. Yok eğer başarısız olunursa Güneydoğu’da yüksek ihtimalle aynı anda iki terör örgütü faaliyet gösterecek. Bu mesele de kilit unsur halktır. Halkı kim korur ve sahip çıkarsa otorite onundur. Devlet aslında iyi gidiyor. Yerli ve yabancı terör işbirlikçilerine karşı biraz daha sağır kalırsa Güneydoğu’yu güzel günler bekliyor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Karahasanoğlu
01-02-16
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DİKKAT! PKK'NIN YERİNİ IŞİD ALABİLİR
Online Kişi: 27
Bu Gün: 76 || Bu Ay: 5.466 || Toplam Ziyaretçi: 2.213.948 || Toplam Tıklanma: 52.106.063