ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / RAMAZAN- ORUÇ- İNSAN
Okunma Sayısı: 2891
Yazar: Meryem Aybike Sinan
RAMAZANA VEDÂ EDERKEN!

ONLAR ÖN SÖZDEN ANLAMAZ SON SÖZDEN ANLAR!Ramazan bereketiyle en umulmazı, en zoru serin bir ümide çeviren Yakup’un sabrı tutuyor ellerimden. Güneşin yakıcı bakışları düşüyor üzerime, sular serap oluyor, buğusu üzerinde olan bir pidenin kokusu çok uzaklarda gülümsüyor çağırıyor beni! Bedenin nefsiyle güreşi bu! İbadetlerin en zoru, en çetrefillisi!

Ramazan serin bir selvi gibi sayebanım oluyor!

Uzak ve unutulmuş ne kadar hatıra varsa bir imsak vakti düşüyor omuzlarıma. Nice ramazan bayramı geçirmişim, nice kurbanlar geçmiş zamanın kadranında. ELİF’i bildiğimden beridir bütün alfabelerin bütün harflerin inadına “LAM”a uzanıyor aklım. MİM, bütün girift düşüncelerimi hayra yoruyor. Bildiklerimi bilmediklerime katarak düşüyorum çöllerin mütesellim yollarına. Çöl tevazu demek, sabır demek, beklemek demek... Ramazan düşünceleri uğruyor çöl ceylanlarının gözlerine.
Çöl sonsuzluk hanümanım oluyor!

 Haftalar aylar geçiyor. İftariyelik düşünceler geçiyor aklımdan sonra. Bir de akşamüstleri evlerin akşamsefası güzelliğindeki telaşı vuruyor ruhumun rıhtımına. Hani bayramdan bayrama uzanan iftarların telaşı vardı unutmadığımız, unutamadığımız. Mutfaklara sinen o muhteşem sabrın sofralara bin türlü şetaret, bin türlü zarafet olarak katık olduğu günler nihayete doğru yol alırken en kutlu geceye selama dururdu yürekler.
Hatıralar şimdi mihmanım oluyor!

Ramazan bir mevsim gibi gönül ve ruh bahçemizde binbir çiçeği ve rayihasıyla rüzgâr gibi serinlete serinlete akıp gidiyor. Bu mevsimde gül kokulu ellerin duaları bütün çiçeklere sinecek! Seherin kutlu muştusu ikindinin ellerine uzanırken, gönül ehli kurumuş dudaklarıyla O’nu söyleyecek, O’na gidecek. Akşam bütün haşmetiyle ufuklardan süzülünce evlerin sofalarına rahmet bir kırkikindi güzelliğinde, bir gökkuşağı renginde buyur edecek unutulmuş bütün incelikleri, güzellikleri ve yüreği kanaviçe nakışlarını andıran insanları. Cumbalı evlerin pencerelerinden sarkan sardunyalar, camgüzelleri söyleyecek davudi ilahileri.
 Davudi ilahiler şimdi mihribânım oluyor!

Ramazan oruç demek, oruç ramazan demek! Ramazan bayram demek sonra... Ramazanın dedikleri yüreğimin ve ufkumun çok ötesindeki bir menzildedir şimdi. Ramazan gecelerin en kutlu gecesini kolluyor bağrında. Kadir kıymet biliyor ramazan! “Râ” diyen harfler demeti bir yıldız şehrayini gibi düşüyor gönlümün ayinesine... Ramazan bizi en şerefli geceye taşıyor son soluk. Kalbimizde bin bir ümit çiçeği boy veriyor Rabbim!
 “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” (Kadir, 1¬5). Kadir gecesi bin muştu indiriyor kalplerin mahzenine.

Bu gece bin senelik ânım oluyor!

Rabbim, Allahım, Kadr içinde nurani bir gecede, bin yıldan daha faziletli, daha bereketli, daha hikmetli ve şerefli olan bu gecede ruhumu senin ezel bahçene göndermek hevesindeyim. En kutlu kitabın yüreğimizin en tenha en mutena yerine indiği o kutlu geceyi bin yıl daha nasip eyle yüreğime, şerefleneyim! Ramazanın bayramla kucaklaştığı demlerde çıkıp gelen güzeller güzeli bir kutlu gecenin yüreğime söylediği bir şey var. Biliyorum ki Tevvab ism¬i şerifinin bütün kapılarını açık tuttuğu bu gecenin her anında seni anmak, senin dergâhının engin şefkat ve merhamet iklimine sığınmak ve bütün günahlarımızdan af dilemek bütün muradımız. Nasip eyle Ya Afüvv! Kadir Gecesi yeni baştan nurunla tazele bizi, affet, bağışla, merhamet et! Bağrıma senin ikliminin serin rüzgârları değsin. Dualarıma can ver, beni, bizi sevdiklerinden eyle!
Ve ansızın tüm camiler âsumânım oluyor!

 Bu gece tanyeri ağarana kadar her yanımız esenlik ve huzur ile çevrelensin diyor içim. Melekler avuçlarımıza gül koysun, merhamet yüreğimize yol bulsun diyorum. Kadir Gecesi bütün gecelerin sultanı olsun, bayramlar bayram olsun! Selsebil olsun pınarlar, kutlu bir sevdanın aşkıyla yola düşsün âşıklar, sevinçler tam olsun! Bin yıllık düşünceler bu gecede can bulsun. Bir şetaret zincirine bağlansın hayaller, bütün eğriler doğrulsun yerinden.
 Avlarlı Lütfü Efe Hazretleri dile gelsin yine, yeni baştan fethe çıkılsın zindan gönüllere, umut muştuları düşsün melale tutsak yüreklere:

Hüzn ü keder def ola /Dilde hicap ref ola

 Cümle günah ef ola /Bayram o bayram ola

Zaman geçiyor ve ramazan göçmen kuşlar gibi yola revan oluyor. Bayram geliyor kutlu gecenin ardından. Kadir Gecesinde umutlarımı arıyorum. Bütün günahlarımla, yüreğimde ahımla, dilimde yarım kalmış vahımla af diliyorum senden Ey Tevvab! Bu gece yüreğimde bir inşirah ferahlığı var. Ellerim bu gecede boş dönmedi, dönmez diye umutlanıyorum, gözlerim kırkikindilerde yıkanıyor!

 Ruhumdaki tüm denizler birleşip, ummanım oluyor!

(Bütün saygıdeğer okurlarımızın Ramazan Bayramlarını kutluyor, bütün Türk ve İslam âlemine hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.)

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Meryem Aybike Sinan
04-07-16
E mail: haber7.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
RAMAZANA VEDÂ EDERKEN!
Online Kişi: 15
Bu Gün: 374 || Bu Ay: 8.978 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.424 || Toplam Tıklanma: 51.933.308