ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / TEFEKKÜR
Okunma Sayısı: 5111
Yazar: Ahmet Ar
YAŞAMAK VE ANLAMAK

Bir zamandır bazı üniversite talebesi dostlarımızın “Kur’an’ı anlayabilir miyiz, Kur’an ne derece anlaşılabilir, meal okumak Kur’an’ı anlamak için yeterli midir, Arapça öğrenmek meseleyi halleder mi?” gibi sorularla  meşgul olduklarını işitiyoruz. Gençlerimizin ilim aşkıyla yanıp tutuştuklarını görmek elbette bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir.

Kur’ân-ı Kerîm’i anlamak için başta Arapça’yı en ince teferruatına kadar öğrenmek gerektiğini; bundan sonra da İslam tarihi, esbâb-ı nüzûl, hadîs, tefsîr, kelam… gibi birçok ilimlere vâkıf olmak îcap ettiğini sahanın mütehassısları söylüyor.  Binaenaleyh, elimize herhangi bir meali alıp okuyarak Kur’ân’ı anlamak pek mümkün görünmüyor. Bu bahis burada kalsın. Biz meseleye başka bir noktadan bakmayı deneyeceğiz.

Bu yazı onların bu devâsâ problemini halletmek iddiasını taşımıyor; ilmimiz de, gücümüz de, haddimiz de buna kifayet etmez. Belki küçük bir pencere açar ümidindeyiz.

Öyle görünüyor ki, mevzuun "okumaktan-yazmaktan" farklı bir buutu da var.

Geçen gün Elmalılı'yı esas almış bir satır arası meal aldım. Okurken bir âyet dikkatimi çekti:

"Sonra biz Musa'ya o Kitab'ı (Tevrat'ı) verdik ki güzel tatbik edene nimetimizi tamamlamak, her şeyi açıklamak ve bir rehber, bir rahmet olması için; umulur ki Rablerine kavuşacaklarına iman etsinler.” (En'am, 154)1

Koyulttuğum yerlere dikkat ediniz. Tefsirde ne diyor bakmadım. İlk anda içime gelen (inşaallah bir yanlış yapmıyorumdur) şu hadîs-i şerîf oldu: "Allah, bildiklerini yapana bilmediklerini de öğretir."

Kur'an-ı Kerîm’i bol malumat sahibi olmak, tartışmalarda birilerini susturmak maksadıyla değil, Allah'ımızın dinini öğrenmek ve yaşamak gayesiyle anlamaya çalışmak lâzım. Sahabe öyleymiş. Kendine bir âyet okunmuş, devam edecekken, "Dur, bu okuduğunu bir yapalım, gerisini sonra okursun" demiş bir sahabe. Kendimizle kıyaslayalım... İşte Kur'an'a böyle yaklaşılırsa bize sırlarını açmaya başlıyor galiba. Aksi takdirde bizi sırlarına yanaştırmıyor, hep çevresinde dolaştırıyor, sofrasına oturtmuyor, çalılıklarda yüzümüz gözümüz sıyrıklar içinde kalıyor. "Yaşamak"la "anlamak" arasında sandığımızdan daha büyük ve sıkı bir ilişki olsa gerek.

Somuncu Baba bir sufi... Bursa Ulu Cami'nin ilk cuma namazında -biraz da Emir Sultan Hazretleri’nin emr-i vaki yapmasıyla- hutbeye çıktığında Fatiha'nın yedi türlü tefsirini nasıl yaptı acaba? Birincisini herkes, ikincisini büyücek bir kesim, üçüncüsünü daha az, dördüncüsünü daha az... bir grup anlıyor. Anlayanlar gittikçe azalıyor. Yedincisini bir Emir Sultan Hazretleri, bir de kendisi biliyor. Bu sırlar niçin herkese açılmıyor? Bu, sadece kitap üstlerinde gecelemekle elde edilebilecek bir keyfiyet midir? "Anlamak" için de "yaşamak" elzem oluyor Allâhü a'lem. "O kitabı, güzel tatbik edene her şeyi açıklamak için verdik..."

Necip Fazıl, Reis Bey'de haksız yere idam edilecek mahkûmu ne güzel konuşturur: "Ağlayabilseydin anlayabilirdin." İdam cezasını veren hâkime söyler bunu.

Biz, bal yemeden, hatta balı görmeden balı anlamak, hatta anlatmak derdindeyiz. Nasıl olacak? Bu, yani balı tadarak idrak, tasavvufsuz olmaz; bir eteğe yapışmadan muhal. Eteğinde Rasûlullah'ın eteğinden bir parça, gözlerinde O'nun gözlerindekinden bir sürme, ayaklarında O'nun yollarından bir toz, yüreğinde O'nun yüreğinden aksetmiş bir nûr olan bir mübarek zâtın eteğinden tutmak...

Bakınız Necati Bey ne güzel demiş:

Şöyle muhkem dutayın aşk ile dildâr eteğin

Ya elim kat'edeler, ya keseler yâr eteğin

"Sevgilinin eteğini öyle sıkıca tutayım ki, ayıramasınlar; öyle ki ya elimi, ya da sevgilinin eteğini kessinler." Her iki halde de el ile etek birbirinden ayrılmıyor; öylesine sağlam ve sıkı tutayım diyor.

O zaman sevdasıyla yanıp tutuştuğumuz sırlar bize de açılır mı acaba? Aman ya Rabbi! Nasıl bir şeydir acaba o?...

Mehmed Âkif bir mısraında "Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol" diyor.

Var mı dersiniz?

1 Kur'an-ı Kerim ve Satır Arası Kelime Meali, Kervan Yayınları, Konya, 2009

Yazar: Ahmet Ar
27-11-11
E mail: ahmet_ar@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 6
İhsan Efendioğlu
Bilmek , Yaşamak ve Anlamak
Tarih : 06-12-11

Güzel bir yazı. Eline sağlık Ahmet Hocam. Benim de aklıma hemen Ahmed-i Bican hazretleri idi sanıyorum, O kardeşlerin (Yazıcızadeler) hayatı aklıma geldi. Anneleri hiç abdestsiz emzirmemiş çocuklarını. Hikaye uzun olduğu için burada anlatmak olmaz. kardeşlerden birisini bir defa komşu kadın emzirince ona bazı sırlar açılmamış. Keşke her anımızı İslam'a göre yaşayabilsek. Allah cümlemize bilmeyi ve bildiklerimizle amel etmeyi nasip etsin.

 
Ali A
muhtacız.....
Tarih : 05-12-11

Allah razı olsun hocam. Yaş kuru ne varsa Kuran-ı Kerimde mevcuttur.وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ يَابِسٍ إِلاَّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ Hz. Allah anlama gücü ve idraki versin hepimize. en önemlisi de mübarek zatın kalbinden bizi çıkarmasın.

 
emine hayat
anlamak
Tarih : 01-12-11

Allah anlayanları anlamayı nasip etsin bize. Bizi arada bir tefekküre sevkeden siz değerli insanlara Allah zihin ve gönül açıklığı versin.

 
TAC 1
SIRLAR...
Tarih : 30-11-11

Ahmet Bey Kardeşim!.. Sırlar açılmasaydı bu yazınız bu kadar veciz ve etkili olamazdı. Rabbim daha nice sırlara ulaşmayı sahib-i tasarruf hürmetine nasip buyursun...

 
Alaettin Emre YAPAR
EFKÂR
Tarih : 28-11-11

ÂMENNÂ.LÂKİN EN SONDAKİ CÜMLEDEN KARTINIZ NEDİR? İZAH VE BEYANINIZI İSTİRHÂM EDERİM

 
İbrahim Hoca
Sığınacak Bir Liman
Tarih : 28-11-11

Ahmet Hocam, çok güzel bir yazı olmuş. Hz.Allah herkese bir mubarek zatın eteğinden tutabilmeyi, tutabilenlere de sağlam ve sıkı tutabilmeyi nasip etsin.

 
YAŞAMAK VE ANLAMAK
Online Kişi: 11
Bu Gün: 212 || Bu Ay: 8.026 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.978 || Toplam Tıklanma: 52.153.440