ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / EDEBİYAT
Okunma Sayısı: 5832
Yazar:
DOĞRULUŞ'TAN DOĞAN KİTAP

C. Yakup Şimşek, Doğruluş'un yayına başladığı günden bu tarafa sitemizde yazan bir kardeşimiz. Onun yazmaya başlamasında Doğruluş'un büyük ısrarları olmuştur.

Yakup Hoca'yı hep elinde bir mercekle TDK (Türk Dil Kurumu)nu tedkik ederken gördük. Aman Allah'ım! Bu kadar yanlışlarla dolu bir kurum ve o kurumun dünya âleme hitap ettiği bir sözlük olur mu? TDK'nın ne idüğünü C. Yakup Şimşek kardeşimizden öğrendik.

C. Yakup Şimşek Doğruluş'la eş zamanlı olarak Türkiye Yazarlar Birliği sitesinde de yazılarını neşretti. Sonunda vakti gelen meyvenin dalından kopması gibi bu yazıların kitap olma günü geldi çattı. TYB fahrî başkanı muhterem D. Mehmet Doğan'ın da alâka göstermesiyle Yazar Yayınevi tarafından kitabın basılmasına karar verildi. Nihayet o kitap elimizde. Doğruluş, kendisi doğarken bir yazar ve kitap doğurmuş oldu. Ne kadar sevinsek az. Daha nice doğumlara diyoruz.

Yakup Hoca da bugünden tezi yok, yeni kitabı için kolları sıvasın.

 

Kitabın arka kapak yazısı:

TDK elinde Türkçe ne hâle geldi?

Eski TDK, ataların sözlerine, anaların ninnilerine, genç kızların mânilerine, şairlerin şiirlerine, âşıkların türkülerine, dervişlerin ilahilerine, dertlilerin ağıtlarına kadar yerleşmiş olan kelimeleri bile "yabancı" saymıştı. Yunus’un, Karacaoğlan’ın, Pir Sultan’ın sözlerini “Osmanlıca ve yabancı” diyerek yaftalamış, baltalamış, postalamış; Yunanca, Latince olan yüzlerce kelimeyi “öz Türkçe” diye okkalamış, markalamış, arkalamıştı...
***
Ya bugünkü TDK ne yapıyor?

Bakıyoruz, bu yeni TDK’nin de beli bükülüyor; imla kılavuzlarıyla lügatleri Türkçe bakımından sapır sapır dökülüyor...

İmla ve noktalama yanlışları, cümle düşüklükleri, izah kusurları, bilgi ve mantık hataları, yanlış misaller; otuz iki kısım tekmili birden...

Velhasıl dilimizin resmî merkezinde her çeşit Türkçe ayıbı arz-ı endam ediyor...

Kendi söylediğini duymayan, yazdığına uymayan bir TDK...

Ve yıllardır horlanan, sürekli azarlanan, intihara zorlanan, mezara yuvarlanan kelimeler...

Türkçenin elinden kimler tutacak?

Yazar:
12-02-13
E mail: dogrulus.com
 
 
Yorumlar: 9
Fakir-i Pürtaksir
bir molla Kasım gelir ve hasaba çeker
Tarih : 09-03-13

Yunus'un ifadesi ile, "herkesin bir Molla Kasımı vardır. Gün gelir bu Molla Kasım zuhur eder ve ilgilileri hesaba çeker". Öyle anlaşılıyor ki Türk Dil Kurumu'nun Molla Kasım'ı zuhur etmiştir.

 
Tunçay Kocaman
Kimsesiz kelimelerin kimsesine tebrikler
Tarih : 13-02-13

Kelimelerin yeri, yurdu, yuvası, ağızlar ve bilhassa kitaplardır. Kelimelerin kitapsızlığı onların felaketidir ve terk-i dil, terk-i gönül kitapsızlığın tabii neticesidir. Kelimeler kitaplarda yer bulurlarsa, onlara hoyratca davranmak zorlaşır. Kelimeler biraz hercai gönüllüdürler, ağızdan ağıza, kitaptan kitaba gezmek ve bilhassa yeni,taze, genç ağızlarda terennüm edilmek isterler. Ancak biraz da çekingendirler, isterlerki; cesur birileri, edepli birileri, edip birileri, nice Yakup beyler genç ağızlarda terennüm edilmelerine vesile olsunlar. "Kim var ? Denildiğinde sağına soluna bakınmadan "ben varım" diyerek medeniyetimizin alameti olan kelimeleri müdafaa etmek için ortaya atılan, en kıymetli miraslarimizdan biri olan lisanımızı, atalardan tevarüs ettiğimiz haliyle ve tekamül ettirerek gelecek nesillere intikal ettirmenin kavgasına talip Yakup beyi tebrik ediyoruz. Yakup bey ve nice Yakup beylerin yeni, yepyeni çalışmalarının, kelimelere ve kağıtlara bürünerek kitap olarak raflardaki (ama tozlu olanda değil ilim ve gönül raflarindaki) yerlerini almalarını iştiyakla bekliyoruz. Not: Yakup bey kitabının 40. Sayfasının son satırında "TDK dilde ırkçılık yaptığını ne zaman itiraf edecek ?" diyor, keşke dilde ırkçılık yapsalar!!! "Bülbüllere emir var lisan öğren vakvak'dan" diyor N.F.K. bir şiirinde, vakvak benim vakvak'ım olsa o zaman belki.

 
Mustafa Özgen
Dua ve Dilek
Tarih : 13-02-13

Lisanın temel maddesini oluşturan kelimelerin kullanımındaki hassasiyetiyle lisan ve harsın güçlenmesine gösterdiği gayretten dolayı değerli yazarı tebrik ederiz. Ellerine sağlık, mürekkebine bereket, kalemine kuvvet, yeni çalışmalarında muvaffakıyet dileriz. İnşallah, yazarın bu eseri tavada patlayan ilk mısır tanesidir.

 
Alaettin
Hayırlı olsun
Tarih : 13-02-13

Yakup hocamın yazılarını Doğruluş'tan takip etmekteydik. Kitabı görmek ayrı bir sürur vesilesi. Muvaffakiyetleri ziyade olsun.

 
Süleyman YILMAZ
Kitap
Tarih : 13-02-13

Yakup Hocam, kitabın hayırlı , uğurlu olsun. Siteyi takip eden birisi olarak çok sevindim ve de heyecanlandım. Çünkü bu bana başka kitapların da müjdesi gibi geldi. Edebiyat dünyası bence çok önemli bir kaynağa sahip oldu. Dil konusunda başvurulacak kitaplardan birisi olacağına inanıyorum.

 
İbrahim TUNCER
Tebrikler
Tarih : 12-02-13

Yakup beyi canı gönülden tebrik ediyorum. İnşallah bu ilk doğumun ardından diğerleri de gelir.Ben ilk doğumun Ahmet hocadan olacağını düşünüyordum.Artık mazereti yok en kısa zamanda o doğumu heyecanla bekliyorum.

 
C.Yakup Şimşek
Doğruluş'a Gönül Borcu
Tarih : 12-02-13

Bendeniz, Doğruluş ve onun beyni/kalbi mesâbesinde olan Ahmet Hoca'ma en çok borçlu olanlardan biri, belki de birincisiyim. Yazı hayatımın ilkmektebi olan Doğruluş'un temiz sîmâlı, dili duâlı, hakîkate sevdâlı müdâvimlerine de... Borçlu olmama rağmen alacaklı gibi davranıp hepinizden yine bir şey istiyorum: duâ...

 
uğurlu
Kelimelerimize Tutulan Fener
Tarih : 12-02-13

Çarpıcı ve değerli kitabınızın yayınlanması bizleri derinden sevindirdi, Yakup bey.Ümit ederiz ki lisanımıza anlayışımıza velhasıl insanlarımıza ışık olur, asa olur, yol olur.

 
Ahmet Çelen
DEMEK Kİ OLUYORMUŞ...
Tarih : 12-02-13

Yakup Hocam, tebrik ediyorum. Kendi kitabım olsa bu kadar sevinirdim. O çekingenlik, o ürkeklik, o kendini gizlemeler... Demek ki ortaya çıkmalı, demek ki yazmalı, demek ki yürümeliymiş. Bir kitabımız olması şu hayatta en büyük hayallerimizden biri değil miydi? Demek ki oluyormuş. Îman ederek çalışmak ve cesaretten ibaretmiş meğerse. Nice kitaplarınızda buluşmak duasıyla.

 
DOĞRULUŞ'TAN DOĞAN KİTAP
Online Kişi: 16
Bu Gün: 595 || Bu Ay: 9.818 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.643 || Toplam Tıklanma: 51.946.598