ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 3521
Yazar: Hamza Türkyılmaz
YUNUS EMRE'NİN MÂNEVÎ YOLCULUĞU BU FİLMDE

Büyük veli Yunus Emre'nin manevi yolculuğunu anlatan "Yunus Emre Aşkın Sesi" filmi için, 9 Ocak Perşembe günü İstanbul'da bir gala düzenlendi. Film güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor.

Anadolu'dan dünyaya yayılan muhabbet nuru Hz. Yunus Emre. Dil, düşünce ve ırk farkı gözetmeksizin bütün insanlığa hoşgörüyü ve sevgiyi aşılayan büyük İslam velisi Hz. Yunus Emre'nin seyr-i sülûkunu, yani manevi yolculuğunu anlatan "Yunus Emre Aşkın Sesi" filmi, dün akşam yapılan galayla izleyici ile buluştu.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamındaki, “Kalıcı Eserler Projesi” ile hayata geçirilen filmin galasına, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.  

Anadolu, velilerin coğrafyası…

Film hakkında değerlendirmede bulunan Vali Mutlu şöyle konuştu: "Sevginin kıymetini, insanlığın dostluğun kıymetini bir kez daha bu güzel film hissettirecek. Anadolu bu gönül sultanlarını yetiştiren bereketli bir coğrafya. Hz. Mevlana, Hz. Yunus Emre, Hz. Hacı Bektaş-ı Veli, Hz. Hacı Bayram-ı Veli gibi büyük veliler ve sultanların yetiştiği ve yaşadığı bir coğrafyadır Anadolu.

İstanbul'daki Eyüp Sultan Hazretleri de bu gönül coğrafyasının kalbidir. Hz. Yunus Emre bu gönül sultanlarının büyüklerinden birisidir. Rahmetle anıyor ve onun yaşadığı şekilde, yürüdüğü muhabbet yolunda bizler de ilerleyebilmek için çaba sarf ediyoruz. Bu güzel film de, bunları hatırlamamıza ve gönlümüzü muhabbetle doldurmamıza vesile olacaktır."  

İyi bir film çektiğimizi düşünüyorum

Hz. Yunus Emre’nin sonsuzluğa uzanan manevi yolculuğunu konu alan filmin senaryosu Kürşat Kızbaz’a ait. 3 yılı aşkın bir süre Anadolu'da Hz. Yunus Emre'nin ayak izlerini takip ettiklerini söyleyen Kızbaz, "12 farklı şehirde çektiğimiz sahnelerle filmi tamamladık. Hz. Hacı Bektaş-ı Veli ile olan ilk diyalogu, o dönemdeki Anadolu dervişleri ve erenleri ile diyaloglarını anlattık. Aslında filmde birçok şey görülebilir. Fedakârlık, tevazu, aşk ilk göze çarpanlar olacaktır. Bu bağlamda iyi bir film çektiğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.  

Bu bir aşk yolculuğu

Yönetmenliğini ve yapımcılığını da Kürşat Kızbaz’ın üstelendiği film, manevi yolculuğunda kendini arayan Hz. Yunus Emre'nin hayatını gözler önüne seriyor. Filmde Yunus Emre Hazretlerini, usta oyuncu Devrim Evin canlandırıyor.

Filmin başkahramanı olan Devrim Evin film hakkındaki düşüncelerini şu şekilde anlattı: "Hz. Yunus Emre'nin çok özel bir insan olduğunun farkında olarak bu sorumluluğun bilincinde olmaya gayret ettiğim için, 1 buçuk yılımı sadece bu filme verdim. Bu sebeple başka hiçbir proje kabul etmedim.

Bu bir manevi yolculuk. Allah için yürünen bir yol. Sonunda Allah olan bir yol. Bütün yolculuklarda aslında kendine dönemsi gerekir. Nedir nefs terbiyesi? Kendini dünyevi çirkinliklerden ve zaaflardan uzaklaştırma yolculuğu. Eğer insan bunu başarırsa, kendi özünü bulmuş olur."   

Berlin ve Londra’da da galası yapılacak

Hz. Hacı Bektaş-ı Veli'yi Ahmet Mekin, Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi Altan Erkekli’nin oynadığı film, güçlü bir kadroya sahip. Felsefesi ve şiirleriyle, "Türk edebiyatının başlangıç şairi" olarak nitelendirilen Hz. Yunus Emre'nin manevi yolculuğunu konu alan "Hz. Yunus Emre Aşkın Sesi" filmi, Berlin ve Londra'da da gala yapmaya hazırlanıyor.

Hamza Türkyılmaz yazdı.

Yazının kaynağına ve videoya ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Hamza Türkyılmaz
16-01-14
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YUNUS EMRE'NİN MÂNEVÎ YOLCULUĞU BU FİLMDE
Online Kişi: 12
Bu Gün: 434 || Bu Ay: 892 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.535 || Toplam Tıklanma: 52.219.038