ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2822
Yazar: Sema Karabıyık
YENİ BİR PEDAGOJİK FACİA: KÜÇÜK AĞA!

Çocuklarınızı Küçük Ağa'dan uzak tutun!

Sürelerin uzamasına paralel hikayelerin birbirine benzeştiği, yeni hikayeler üretilmediği için senaryoların içerik açısından zayıfladığını yazaduralım; istediğim reytingi eninde sonunda alırım iddiasındaki kanallar on beş yıl geriye gitmekte sakınca görmedi. Show TV ben de varım demek için bir zamanların çok seyredilen Brezilya dizilerinin benzerlerini sürdü ekrana. AB grubu seyirciyi internete daha ziyade yabancı dizilere kaptıran Kanal D, CD grubunu hedefleyince; bir zamanlar Yeşilçam'ın kurtarıcılığına soyunmuş çocuk yıldızların başrolde olduğu dizilerin ilki Küçük Ağa geldi ekrana. Okulların tatile girdiği, kumandanın çocukların kontrolünde olduğu bir zamanda yayına başlayarak hedefi on ikiden vurdu!

Küçük Ağa; çocukerkil aileler için biçilmiş kaftan! Çocukların yetişkinleri yönettiği bu ailelerde yemekte ne yeneceğine, televizyonda ne seyredileceğine çocuklar karar verir, özgürlük, bireyselleşme adı altında. Anne baba birer refakatçiye döner. Küçük Ağa'nın küçük yıldızı Mehmet Can tam da böyle bir çocuk. Muzip, afacan, yaramaz gibi sıfatlar yakıştırılan, yalan söylemeyi marifet zanneden bir çocuk.

Dizide ne var?

Tıp Fakültesinde okuyan Sinem ile kapitalizmi reddeden ama reklamcı olan Ali, ailelerin karşı çıkmalarına rağmen evlenmiş postmodern bir çift. Her kesimden seyirciye hitap etme kurnazlığının ve hikaye olmadan çatışma olsun, mümkünse komik sahneler ortaya çıksın kurnazlığının ürünü olarak, oğlan tarafı gelenekseli temsilen Urfalı bir aşiret. Kız tarafı ise modernizmi temsil eden aristokrat bir aile. Sinem ve Ali evlendikten sonra her iki taraf da iletişimini kesiyor yeni evlilerle. Hatta Mehmet Ağa oğlunu oturduğu evden tahliye edip eşyalarına el koyarak okkalı bir ders veriyor kendince. Kız tarafının direnci Mehmet Can doğunca kırılıyor ama damadı kabul etmekte hala zorlanıyorlar.

Hikaye, Mehmet Can 7 yaşına geldiğinde, anne babasının boşanmanın eşiğine gelmesiyle başlıyor. Gördüğümüz birbirini seven, bırakın kavgayı tartışmayı bile beceremeyen, ama illaki boşanacaklar illüzyonu oluşturulan bir çift. Zorlukla geçen yılların tortusu olarak evliliklerinin yıpranması normalken, gerçek bir hikaye yazmak yerine 'miş gibi' yapan sahnelerle geçiştiriliyor. Çünkü mesele gerçek bir hikaye anlatmak değil, Mehmet Can'ın maceralarına zemin hazırlamak.

Hikayesizliğin, senaryo zaaflarının göze batmayacağı bir proje Küçük Ağa. Boşanmayı bile beceremeyen bir çift; anne babasının boşanacağından korkan ve engellemeye çalışan bir çocuk; kendilerini insanüstü gören bir monşer ailesi, karşısında şiveli bir aşiret; buyurun size senaryo. Ruh hastası ajans sahibi elinin körü Yeşim faktörünü de unutmamak lazım!

Boşanmayı anomali olarak tasvir etmek aileleri gerçekten boşanmış çocukları nasıl etkiler düşünülüyor mu? Boşanmayı engellemek adına yalan söylemek, üstelik yalan söylemeyi afacanlık, sevimlilik maskesi altında meşrulaştırmak çocuklarda nasıl bir tahribat yapar kafa yoruluyor mu?

Doksan dakika boyunca her sahnesi bir başka faciaydı Küçük Ağa'nın. 7 yaşında bir çocuk akşam evde yalnız bırakılıyor. Sokaklarla rahatça dolaşıp evden uzaklaşıyor. Komşudan intikam almak adına itfaiye, ambulans, polisi arayıp, silahlı çatışma, yaralı, yangın var diyor. Hepsi aynı anda olay yerine intikal ediyor, komşuyu yaka paça derdest ettikten sonra ancak ihbarın yalan olduğu anlaşılıyor. Peki bütün bunlardan sonra ne oluyor? Mehmet Can'ın babası eve geliyor, Mehmet Can da hedefine ulaşıyor kendi ifadesiyle. Oğlum sen ne yaptından başka çocukla iletişim kurulmuyor. Çocuğun bütün derdi iletişimsizlik ama ne gam daha ne maceralar var yaşanacak! Okulda da ayrı afacan, okul müdürüne ya onu alın okuldan ya ben gideyim dedirtecek kadar! İlk bölümde deprem ziline bastı, ileriki bölümlerde kısmetse yangın zili var basılacak, olmadı bomba ihbarı yapar. Bu arada bir cinayete tanıklık etti, yalancı çoban misali polisleri ikna edemeyince, komedi sahneler eşliğinde katillerle karakolda yüz yüze geldi. Katiller peşine düştü, Mehmet Can yakayı kurtarmak için Urfa yollarına. Kanalın internet sitesinde yazılanlara göre Mehmet Ağa ata binmesini, silah kullanmasını, ava çıkmasını öğretecek Mehmet Can'a ve Mehmet Can büyük ustalık gösterecek!

İçinde çocuk olan her dizi çocuk dizisi, aile olan her dizi de aile dizisi değildir! Psikolojiden, pedagojiden uzak yazılan senaryosuyla çocuklarda yapacağı tahribat büyük olacak Küçük Ağa'nın.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sema Karabıyık
02-02-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YENİ BİR PEDAGOJİK FACİA: KÜÇÜK AĞA!
Online Kişi: 14
Bu Gün: 483 || Bu Ay: 941 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.716 || Toplam Tıklanma: 52.220.134