ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3183
Yazar: Ahmet Ar
TÜRKÇE DERS KİTAPLARI NEŞTER İSTİYOR

Her eğitim-öğretim yılı başında ilk yaptığım, yeni Türkçe kitaplarını, bilhassa seçilen metinlerin yazarlarını incelemek olur. Maalesef -inançlı bir insan olarak- incelemelerim her sene derin bir üzüntüyle neticelenir.

Yıllar geçer, her şey değişir, iktidarlar gelir geçer ama Türkiye’de millî eğitimin ders kitaplarındaki sol zihniyet sultası hiç değişmez.

Birkaç yıl evvel millî mevzularda hassasiyetini hissettiğim bir müfettiş beye ders kitaplarının yazar listesini gösterdiğimde ağzı açık kalmış, “Sen bunu bir yazı hâline getir, bana gönder.” demişti. Ben de isteğini yerine getirmiştim.

Mevzuu, meseleyle yakından alâkadar bir kısım yazar tanıdıkların dikkatine de sundum.

Ne oldu, ne bitti bilmem; o günden sonra ben yeni bir merakla kitaplara bakmaya başladım. Çıplak gözle görülmesi çok zor küçücük değişiklikler oldu gibi. Bir-iki tane Müslüman-muhâfazakâr yazar da nasılsa listeye girebildi. Benim için en mühim yeniliklerden biri “Atatürk ve Türk Dili” mevzuunda artık -Türkçenin başına gelen en büyük felâket olan- dil devrimi-uydurmacılığı metheden bir metnin konulmaması oldu diyebilirim. Onun yerine bir şiirle iktifa edilmiş; iyi de olmuş. İnşaallah bir gün tamamen kalkar.

Bu yıl da heyecanla Türkçe kitaplarının metin yazarlarına baktım.

Ufak tefek gelişmeler olsa da asla tatmin edici değil.

Metin seçimi bakımından en müspet kitap içinde Melike Günyüz Hanım'ın da bulunduğu ekibin yazdığı 5. Sınıf Türkçe kitabı… Bu ekibin farklı olduğu Melike Günyüz isminden anlaşılıyor zaten. Kitabın sayfalarında gezinmeye başladığımızda diğerlerinden başka bir dünyâsının olduğu o kadar açık ki… Sâdece isim seçiminde değil, bizzat metinlerin seçiminde de titizlik gözden kaçmıyor. Ki ben ders kitaplarının metinlerini hiç sevmem. Umûmiyetle renksiz, tadsız, kokusuz metinler konulur ders kitaplarına. Ve illâ da öğrencilerin iğreneceği metinler… Melike Hanım ve ekibi bu işin üstesinden gelmişler. Sa’ylerine sağlık… Hemen belirtelim ki onlar da bundan sonra yazacakları ders kitaplarında eleği daha sıkı tutmalılar.

Melike Hanım ve ekibinin kitabı aslında kangren olmuş problemin nasıl halledileceğini de gösteriyor: Kitapların hazırlanması mutlaka inançlı insanlara emânet edilmeli. Hiç kimse kendinden bağımsız bir kitap hazırlayamaz. Kişinin rûhu-fikri illâ eserine siner. Öyleyse aslâ Gezici tıynetli solcu ekiplere ders kitabı yazdırılmamalıdır. Onların rûhu kitaplarına, kitapların rûhu körpecik çocuklarımızın beynine/kalbine siniyor. Ondan sonra da “dindar nesil” yetiştireceğim diye uğraş dur. Olmaz, olmuyor…

Bu yıl da böyle geçti… Artık eğitimin sadece alt yapısıyla değil muhtevâsı ile de alâkalanacağını ümit ettiğimiz millî eğitim bakanımızdan istirham ediyoruz: Hemen şimdi işe el atılsın ve önümüzdeki eğitim yılına dört başı mâmur millîleşmiş kitaplarla çıkalım. Kitapların yazarlarıyla, kitaplara konulan metinlerin kalite ve yazarlarıyla…

Millî iktidar zamanında müstemleke yazarlarının kitaplarıyla/metinleriyle eğitim yapmak istemiyoruz.

Aşağıda 2015-2016 eğitim-öğretim yılı Türkçe kitaplarının yazarları ve seçtikleri metin yazarlarının listesini sunuyoruz. Herkes anlayacağını anlar nasıl olsa…

5. SINIF:

KİTAP YAZARLARI: Mustafa Aldı, Mustafa Kaçalin, Dr. Melike Günyüz, Mehmet Ali Özkan, Yard. Doç. Dr. İbrahim Hakan Karataş, Ümit Uncu, Cemil Duran, Ali Gündoğdu.

METİN YAZARLARI: Lev Nikolayeviç Tolstoy, Hasan Âli Yücel, Sevilay Atmaca, Gökhan Özcan, Antoine de Saint Exupery, Gülten Dayıoğlu, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cemil Sönmez, Serpil Ural, Behçet Necatigil, Thomas Stearns Eliot, Gökhan Tok, Sussan Meredith, Kate Needham, Mike Unwin, Cahit Zarifoğlu, Enver Naci Gökşen, Melike Günyüz, Orhan Şaik Gökyay, İsmail Bilgin, Bestami Yazgan (2 metin), Ümit Uncu, Nural Birden, Mevlâna İdris Zengin, Peter Bichsel, Orhan Öcal, Hatice Işılak, Jackues Prevert, Neriman Gökçegöz Karatekin, Betül Yağsağan, Murat Çiftkaya, Alpaslan Durmuş, Ali Hallaç, Muzaffer İzgü, Merih Akoğul, Ayla Abak, Melda Özdemir, Ali Osman Atak, Elif Yılmaz,

6. SINIF:

KİTAP YAZARLARI: Yrd. Doç. Dr. Kemalettin Deniz, Dr. Nurcan Ateşok Deveci, Sonay Osmanağaoğlu, Murat Ceylan, Hafize Nur Ensari, Emel Toker, Banu Özdemir.

METİN YAZARLARI: M. Nihat Malkoç, Mehmet Güler, Suut Kemal Yetkin, Muzaffer Hacıhasanoğlu, Üzeyir Gündüz, Asım Onat, Ahmet Bekir Palazoğlu, Kâzım Özalp, Fazıl Hüsnü Dağlarca, İsmet Kür, Bestami Yazgan, Refik Halit Karay, Mustafa Ruhi Şirin, Ârif Nihat Asya, Ömer Seyfettin, La Fontaine, Sabahattin Rahmi Eyüboğlu, Aydın Su, Atillâ Birkiye, Hasan Lâtif Sarıyüce, Abdurrahim Karakoç, Muzaffer İzgü, Adnan Avuka, Yaşar Kemal, Rıdvan Canım, Mustafa Kutlu, Miyase Sertbarut, Cemalettin Şenocak, Banu Binbaşaran Tüysüzoğlu, Bilgin Ersözlü.

7. SINIF:

KİTAP YAZARLARI: Yrd. Doç. Dr. Kemalettin Deniz, Özge Arıcı, Sonay Osmanağaoğlu, Bülent Bahri Gökşen, Hafize Nur Ensari, Emel Toker, Erhan Dündar, Ömer Uğur Aksoy.

METİN YAZARLARI: Şevket Rado (2 metin), Cevdet Kudret, Hakkı Uslu, Cemil Miroğlu, Mine Erbek, İbrahim Gültekin, Hasan Sancak, Lütfi Ay, Selahaddin Güngör, Ümit Yaşar Oğuzcan, Beşir Ayvazoğlu, Oya Berk, Ömer Seyfettin, Mehmet Önder (2 metin), Kenan Hulusi Koray, Abuzer Kalyon, Şebnem Türkoğlu, Elif Şafak, Âşık Veysel, Sait Faik Abasıyanık, Alp Akoğlu, Hikmet Birand, Tacettin Şimşek, Zehra Aydüz, Servet Somuncuoğlu, Ali Çolak, Ayşe İlker.

8. SINIF:

KİTAP YAZARLARI: Serdar Arhan, Sema Başar, Tuncay Demirel. Yrd. Doç. Dr. Kemalettin Deniz (Editör), Emine Koçak (Dil Uzmanı), Hafize Nur Ensari (Görsel Tasarım Uzmanı), Sonay Osmanağaoğlu (Program Geliştirme Uzmanı), Özge Arıcı (Ölçme Değerlendirme Uzmanı), Kamil Topçu (Rehberlik Uzmanı)

METİN YAZARLARI: Coşkun Ertepınar, Rasim Özdenören, Fethi Naci, Hasan Âli Yücel, Ali Çolak (2 serbest okuma metni), İlknur Güntürkün Kalıpçı, Ord. Prof. Aydın Sayılı, Prof. Dr. Muzaffer Göker (Serbest okuma), Falih Rıfkı Atay (Serbest okuma), Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mehmet Önder (2 metin), Halit Fahri Ozansoy, Ahmet Kutsi Tecer, İdris Bilen, Sait Faik Abasıyanık, Richard Bach, Nuray Bartoschek (Serbest okuma), Rudyard Kipling (Çev. Bülent Ecevit), Mustafa Necati Sepetçioğlu, Şevket Rado (2 metin), Yaşar Kemal, Beydebâ (Serbest okuma), Mehmet Akif Ersoy (Serbest okuma), Abdurrahim Karakoç, Hasan Lâtif Sarıyüce, Üstün Dökmen.

BİR NOT:

Kitapların hepsini detaylı olarak inceleyemedim; ama 6. sınıf kitabında gördüğüm bir hususu arz edeyim:

Ders kitabı 18. sayfada Suut Kemal Yetkin’den alınmış “Canım Kitap” başlıklı bir metin var. Metinde tek cümlede -ve bir defa- Nurullah Ataç’ın ismi geçiyor: “Nurullah Ataç, ölüm yatağında, kendisini görmeye gelen Sabahattin Teoman’a ‘Hastalıkta ağrıları dindirici en iyi ilaç şiirmiş, boyuna şiir okuyorum.’ dememiş miydi?”

Zaman zaman öğrencilerden şâir ve yazarların hayatlarını araştırmaları istenir. Yukarıdaki metin okunduktan sonra kimin hayâtı araştırılmalıdır? Elbette metin yazarı Suut Kemal Yetkin’in, değil mi? Kılavuz kitaptan öğrenelim kimin hayâtı araştırılacakmış:

6. Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı’nın 66. sayfasında yukarıdaki metinle alâkalı ilk cümle:

“Sabahattin Teoman ve Nurullah Ataç’ın hayatı hakkında bilgi toplayınız.”

İyi mi?.. Metnin yazarının değil, metinde ismi birer defa geçmiş iki yazarın hayatı araştırtılıyor. Bilhassa Nurullah Ataç’ın kimliğini bilenler ders kitabı yazarlarının hinliklerini çok iyi anlayacaklardır.

Kitapların dili de tek kelimeyle berbat! Hâlâ uydurmacılık-tasfiyecilik mahsûlü köksüz, hâtırasız, tarihsiz, mûsikîsiz ve yanlış kelimeler…

Ders kitapları bu zihniyetten kurtarılmalıdır.

Yazar: Ahmet Ar
02-12-15
E mail: ahmet_ar@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 1
Selman Vahabzade
Mesele Maarif Meselesi
Tarih : 02-12-15

Ortaokulu bilmem de İlkokul kitaplarındaki menkıbeleri(!) bir görmelisiniz. Ne yapacağınızı, çocuklara ne diyeceğinizi şaşırıyorsunuz.

 
TÜRKÇE DERS KİTAPLARI NEŞTER İSTİYOR
Online Kişi: 16
Bu Gün: 132 || Bu Ay: 10.379 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.739 || Toplam Tıklanma: 52.195.362